Δήμος Πύλου - ΝέστοροςΤοπικά Νέα

Μεσσηνία: Δημόσια εορτή τοπικής σημασίας η σπουδαία ”Μάχη στα Κάτω Μηναγιά”

ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Η 3η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΜΗΝΑΓΙΑ 

ΤΟ ΕΤΟΣ 1825, ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΟΡΤΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Υπογράφηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη το υπ’ αριθμ. 43/2022 (ΦΕΚ 108/Α/6-6-2022) Προεδρικό Διάταγμα που καθιερώνει την 3η Μαρτίου, επέτειο της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια που έλαβε χώρα το έτος 1825, ως Δημόσια Εορτή́ Τοπικής Σημασίας για τον Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Με το Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνονται οι εκδηλώσεις εορτασμού́ για την Μάχη στους Κάτω Αμπελόκηπους του Δήμου Πύλου – Νέστορος, που περιλαμβάνουν γενικό́ σημαιοστολισμό́ στην επικράτεια του Δήμου από́ την 8η πρωινή́ μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του Δημαρχείου και όλων των δημόσιων κτηρίων, από́ τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της ανάδειξης της πρώτης αυτής πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων το έτος 1825, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος προχώρησε την 1η Νοεμβρίου του 2019 στην καθιέρωση της μάχης αυτής ως Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας, ύστερα από την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος και κατόπιν αιτήματος που είχε καταθέσει ο Δημοσθένης Κορδός, υποψήφιος διδάκτωρ πολιτισμικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Καρβέλας αναφέρει:

«Με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την καθιέρωση της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια ως Δημόσιας Εορτή́ς Τοπικής Σημασίας για τον Δήμο Πύλου – Νέστορος. 

Εκφράζω την ικανοποίησή μου διότι επί η παρούσα Δημοτική Αρχή προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την καθιέρωση και την αναγνώριση ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας της Μάχης των Κάτω Μηναγίων.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button