Τοπικά Νέα

Μεσσηνία: Μεγάλη αύξηση ζήτησης για την αγορά κατοικίας

Μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικής κατοικίας από ξένους επενδυτές συγκεντρώνει η Μεσσηνία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Θάρρος» σημειώνει ότι η περιοχή μας είναι προνομιούχα γι’ αυτή την κατηγορία επενδυτών.

Η δε Costa Navarino εκτιμά ότι λειτουργεί σαν άρμα για τη Μεσσηνία, αυξάνοντας την ζήτηση για ακίνητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε σχέση με το 2021.

Η αύξηση αυτή στην Πελοπόννησο φθάνει το 135% κι είναι χαρακτηριστικό πως στην Καλαμάτα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς για βραχυχρόνια μίσθωση ήταν διαθέσιμα 541 ακίνητα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αυξήθηκαν σε 616.

Στις 26 Ιουνίου, ο αριθμός των ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση στην Καλαμάτα είχε αυξηθεί σε 694. Η δε μεταβολή που καταγράφεται από την Πρωτομαγιά έως στις 26 Ιουνίου είναι της τάξης του 28,28%.

Αύξηση στις τιμές πώλησης
Όπως σημειώνει ο κ. Μπάκας, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ένα ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον και αύξηση των τιμών πώλησης για τις εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Η μέση άνοδος στις τιμές φτάνει το 10%, αλλά ανάλογα με την περιοχή και το είδος του ακινήτου, οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες.

Παρατηρεί δε, ότι η αύξηση της ζήτησης για τις εξοχικές κατοικίες ενθαρρύνεται από την άνοδο του πληθωρισμού. «Πολλοί επενδυτές προτιμούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη συγκριτική ασφάλεια που προσφέρουν τα ακίνητα και ειδικά σε αυτά που έχουν προοπτικές αξιοποίησης στο πλαίσιο του ισχυρού ελληνικού τουρισμού. Οι ζητούμενες τιμές για τους παραθαλάσσιους προορισμούς ξεκινούν από 50.000 ευρώ στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αυξάνονται σημαντικά στη νησιωτική χώρα, ειδικά στις Κυκλάδες», διευκρινίζει.

Το ενδιαφέρον από πλευράς Ελλήνων συγκεντρώνουν οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας, ενώ στα νησιά, ειδικά για τα ακριβότερα ακίνητα στους κοσμοπολίτικους καλοκαιρινούς προορισμούς, υπάρχει έντονη κινητικότητα από επενδυτές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες για τις εξοχικές κατοικίες. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, το κόστος επένδυσης για αγορά παραθαλάσσιας εξοχικής κατοικίας 80 έως 100 τ.μ. δεν ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τα 150.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν πολλά ακίνητα παλαιότερης κατασκευής, στα οποία οι τιμές κινούνται πέριξ των 100.000 ευρώ.

Ακριβότερο ή φθηνότερο, ένα εξοχικό στην Ελλάδα, και ειδικά αν είναι παραθαλάσσιο, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να το διατηρούν ως παραθεριστική κατοικία για αργίες, τριήμερα κ.λπ., ενώ το καλοκαίρι μπορεί να γίνει πηγή εσόδων, με πολλούς επισκέπτες να επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Μεσσηνία
Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates πιστεύει ότι η Μεσσηνία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου, λόγω Costa Navarino, που έχει γίνει Brand Name για το νομό, η ζήτηση για ακίνητα αυξάνεται σημαντικά και τα διαθέσιμα ακίνητα έχουν τιμές από 250.000 ευρώ.

Δίπλα, στην Καλαμάτα, τα νεόδμητα, όπως λέει, ξεκινούν από 1.800 ευρώ το τετραγωνικό, αλλά υπάρχουν και αρκετά παλαιότερα ακίνητα προς ανακαίνιση, που ξεκινούν από 900 ευρώ.

«Οι περισσότεροι Έλληνες αναζητούν την εξοχική τους κατοικία στην Πελοπόννησο, στα παράλια της Θεσσαλίας, στην παραθαλάσσια ακτογραμμή της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και της Μακεδονίας, που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία τουριστικών προορισμών υψηλού επιπέδου και παροχών», τονίζει.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι η Μεσσηνία αναδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας, καθώς η μετακίνηση ήταν πιο εύκολη και ασφαλής, ενώ σε 2,5 ώρες ο επισκέπτης βρίσκεται στον προορισμό του.

Η Μεσσηνία ήταν μία από τις κορυφαίες επιλογές για τα τριήμερα των τελευταίων 3-4 ετών.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές ακινήτων, μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ, κυριότεροι αγοραστές είναι οι Έλληνες, που θέλουν να έχουν ένα εξοχικό να απολαμβάνουν κάποια τριήμερα, αλλά να το διαθέτουν και με βραχυχρόνια μίσθωση, για να εξασφαλίζουν ένα καλό επιπλέον εισόδημα.

Για ακίνητα άνω των 150.00 ευρώ, οι αγοραστές είναι ξένοι, με πρώτους στη λίστα για την περιοχή μας τους Γερμανούς, που τη γνωρίζουν καλά, ιδιαίτερα τη Μάνη και την Τριφυλία. Ακολουθούν Άγγλοι αλλά και ομογενείς από την Αμερική.

«Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών, με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων», δηλώνει κλείνοντας ο κ. Μπάκας, για να τονίσει ότι η Καλαμάτα, η Μάνη και το Ναύπλιο είναι στους «top» καλοκαιρινούς οδικούς προορισμούς.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button