Ελλάδα

Μετάλλαξη: Ποια προνόμια κερδίζουν οι εμβολιασμένοι και ποια δεν χάνουν οι ανεμβολίαστοι

Με μία βεντάλια προνομίων η κυβέρνηση επαναφέρει σταδιακά την κανονικότητα στις ζωές όσων έχουν εμβολιαστεί πλήρως αλλά και εκείνων που σκοπεύουν να το κάνουν στο άμεσο μέλλον. Ο φόβος από την κατίσχυση της μετάλλαξης Δέλτα σε πολλές χώρες του κόσμου δημιουργεί ανησυχία στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι τα πρώτα κρούσματα ανιχνεύτηκαν ήδη και στη χώρας μας, η κυβέρνηση ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών, που λένε ότι η μόνη άμυνα είναι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, επιχειρεί να λυτρώσει από το δίλημμα όσους ακόμη είναι διστακτικοί, καθιστώντας σαφές με εμφατικό τρόπο ότι η επιστροφή στις προ κοροναϊού συνθήκες ζωής, περνά μόνο μέσα από τον εμβολιασμό.

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Ετσι λοιπόν σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, πιθανότατα τη  Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο για την άρση περιορισμών σε εμβολιασμένους, θέτοντας σε εφαρμογή τα «προνόμια» από τον Ιούλιο.

Η κεντρική ιδέα του μοντέλου που είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να λειτουργούν οι χώροι υψηλής πυκνότητας – κυρίως οι ανοιχτοί – σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών το πώς θα ενεργούν.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.  Ωστόσο εάν ο κάθε υπεύθυνος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ.  Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται και για τους κλειστούς χώρους κυρίως της εστίασης οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση κυρίως για τους εμβολιασμένους.

Πώς θα ελέγχεται η είσοδος των εμβολιασμένων

Αυτή την στιγμή αποκρυσταλλώνεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αν οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους με επίδειξη του Ευρωπαικού ή του Εθνικού πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος χώρων θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή.

Για τα  προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως αυτά θα εξειδικευθούν την επομένη εβδομάδα, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός.

Τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μία τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα. Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική.

Έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει. Αντίθετα όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό, απάντησε αρνητικά.

Για τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών, εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει εντός του καλοκαιριού αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών. Έρευνες για ένα μόνο εμβόλιο που θα «πιάνει» κοροναϊούς και μεταλλάξεις

Τι περιμένουμε στα τέλη Αυγούστου

Η κυβέρνηση επισπεύδει τις σχετικές διαδικασίες, καθώς ως τα τέλη Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη, ή μετάλλαξη Δέλτα, θα κυριαρχεί επιδημιολογικά και ο εμβολιασμός είναι μόνος δρόμος για να μην επιστρέψουν τα lockdown.

Την επόμενη εβδ0μάδα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  η κυβέρνηση θα ανακοινώσει διευκολύνσεις, προκειμένου οι δύσπιστοι αλλά και όσοι αμελούν τον εμβολιασμό τους, να καταλάβουν ότι οντας εμβολιασμένοι θα διευκολύνεται η καθημερινότητά τους, από τους δύσκολους περιορισμούς που έχει επιβάλλει πανδημία.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να μην ξαναγίνει lockdown, που θα παραλύσει οικονομικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ώστε φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός να κινηθεί με καλύτερους όρους από ότι πέρυσι. «Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων είναι ο εμβολιασμός, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό».

Τα πρώτα προνόμια

Η εφαρμογή των προνομίων των εμβολιασμένων θα ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούλιο με ορίζοντα το φθινόπωρο, με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να αποτελεί ουσιαστικά το διαβατήριο. Σημειώνεται πως τα πρώτα προνόμια στους εμβολιασμένους έχουν ανακοινωθεί καθώς από την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού (ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson).

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα προνόμια που θα εξετάζονται για τους εμβολιασμένους δεν είναι μόνο διαδικαστικά, δηλαδή δεν αφορούν μόνο τον τρόπο που θα ταξιδέψει κάποιος σε ένα νησί. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν πριν τον Σεπτέμβρη. Κι αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται και από τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι, στόχος είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λειτουργήσει ως «πράσινη κάρτα» για μία σειρά από δραστηριότητες.

Γεωργιάδης στο MEGA: Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα ιδιαίτερα το χειμώνα

«Επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button