Ελλάδα

Μεταναστευτικό: Σημαντική μείωση 41% στις εισροές μεταναστών στη χώρα

Σημαντική μείωση υπάρχουν στις μεταναστευτικές ροές στο πρώτο τρίμηνο το 2022, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της επιτήρησης των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων

Σημαντική μείωση υπάρχουν στις μεταναστευτικές ροές στο πρώτο τρίμηνο το 2022, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της επιτήρησης των χερσαίων και των θαλάσσιων συνόρων, μαζί με τη βοήθεια της frondex.

Έτσι, με τα στοιχεία πιο έχουν καταγραφεί, υπάρχουν σημαντικά θετικά αποτελέσματα την τελευταία τριετία, ύστερα από την αυστηροποίηση των ελέγχων, αλλά και την αύξηση των συνοριοφυλάκων.

 

Ειδικά μετά το Μάριο του 2020, όπου υπήρξε και η έναρξη του lockdown στην Ελλάδα, η χώρα ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό την προστασία των συνόρων της, είτε αυτά είναι θαλάσσια είτε χερσαία, με την Τουρκία. metanastes-prosfyges

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τόσο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και των αφίξεων, όσο και την καλύτερη διαχείριση καταστάσεων κυρίως στη θάλασσα για να προστατεύονται όσο το δυνατό περισσότερο οι ζωές των ανθρώπων που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο έχοντας ως αφετηρία την Τουρκία.

Είναι ενδεικτικό πως το 2020 οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν κατά 79,5%, ενώ το 2021 μειώθηκαν κατά 41,1% επιπλέον.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 (ως τις 31 Μαρτίου), στη χώρα είχαν εισέλθει μόλις 1.907 μετανάστες από τα χερσαία ή τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Είναι ενδεικτικό πως στην αρχή της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης, το 2015, είχαν μπει στη χώρα 874.735 μετανάστες, αριθμός τεράστιος αναλογικά με τα σημερινά δεδομένα.

Παράλληλα, η διεύρυνση της λίστας των «ασφαλών χωρών» την τελευταία τριετία, έφερε αρκετές επιστροφές μεταναστών στις πατρίδες τους, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες να μειωθούν δραστικά. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2019, καταγράφονται μειώσεις άνω του 70%. Συγκεκριμένα, οι διαμένοντες σε δομές, εστίες, ξενοδοχεία και ΚΥΤ από 92.838 έφτασαν στους 27.396 με τη μείωση να φτάνει στο 70%. Αντίστοιχα, οι διαμένοντες σε δομές και ΚΥΤ από 63.476 έφτασαν στους 15.463 με τη μείωση να φτάνει στο 76%. μεταναστες

Την ίδια στιγμή, η ενισχυμένη επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων που εφαρμόστηκε από τις ελληνικές Αρχές συνέβαλε αναμφίβολα στην καλύτερη προστασία της ζωής των μεταναστών. Σε περισσότερες από 1.500 περιπτώσεις που διαχειρίστηκαν οι ελληνικές αρχές στη θάλασσα κατά την κρίσιμη περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, έχουν καταγραφεί ελάχιστες απώλειες ανθρώπινων ζωών υπηκόων τρίτων χωρών, σε αντίθεση με τους άλλους μεταναστευτικούς διαδρόμους/με τις άλλες μεταναστευτικές οδούς της Κεντρικής και Δυτικής Μεσογείου. Τα στοιχεία για το 2021 και η σύγκριση των αριθμών, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τις λεπτές ισορροπίες, τις δύσκολες καταστάσεις και πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή με τον απαιτούμενο σεβασμό, οι ελληνικές Αρχές.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, την περιοχή όπου επί της ουσίας οι ελληνικές Αρχές καλούνται να δραστηριοποιηθούν στο μεταναστευτικό, καταγράφηκαν μόλις 111 θάνατοι οι οποίοι μεταφράζονται σε ποσοστό 5%. Αντίθετα, στη Δυτική Μεσόγειο το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 19% (384 θάνατοι), ενώ στην Κεντρική Μεσόγειο εκτινάσσεται στο 76% με 1.553 θανάτους υπηκόων τρίτων χωρών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη από θαλάσσης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button