Τοπικά Νέα

Με καταγωγή από τα Φιλιατρά η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα πρέσβης στην Ουάσιγκτον

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την νέα πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ. (Φωτογραφία: Official White House by Joyce N. Boghosian)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η νέα πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επέδωσε την Πέμπτη τα διαπιστευτήριά της στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο γραφείο του στο Λευκό Οίκο. Η πρώην διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στην πρόσφατη επίσκεψη στις ΗΠΑ του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό ηγέτη, ο οποίος μεταξύ άλλων, μέσω των μεταρρυθμίσεων, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην «εξαιρετική, ιδιαίτερα ισχυρή και ιστορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών η οποία ενισχύεται από τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε στρατιωτικά, οικονομικά και στρατηγικά θέματα».

Τέλος, ο κ. Τραμπ εξήρε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε την ισχυρή στήριξή του στην αναπτυσσόμενη σχέση Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, και σημείωσε ότι η πρόσφατα κυρωθείσα από τη Βουλή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας «επιβεβαιώνει τη δέσμευση των χωρών σε μια ενισχυμένη σχέση ασφαλείας».

Ποια είναι η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές της στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Αμέσως μετά, το 1981, εισήλθε στη διπλωματική υπηρεσία και ξεκίνησε τη μακρά σταδιοδρομία της στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρώτη της τοποθέτηση στο εξωτερικό έγινε το 1987, στο προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Ακολούθησε, τέσσερα χρόνια αργότερα, η ελληνική πρεσβεία στο Αμάν της Ιορδανίας και κατόπιν η αναβάθμιση σε γενική πρόξενο στο Τορόντο του Καναδά. Επέστρεψε προσωρινά στη Βασιλίσσης Σοφίας και στη Διεύθυνση ΟΗΕ και Διεθνών Οργανισμών, για να αξιοποιήσει στη συνέχεια τις ικανότητες και την εμπειρία της στη βαλκανική διπλωματική πολιτική της Ελλάδας.

Το 2000 έγινε επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κόσοβο και στη συνέχεια ορίστηκε αναπληρώτρια διευθύντρια στο τμήμα Βαλκανικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ.

H Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από το 2002 ως το 2007 διετέλεσε αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Από το 2007 ως το 2012 υπήρξε επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια και το 2013 τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, θέση από την οποία εργάστηκε για την ελληνική Προεδρία στην ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button