Δήμος ΚαλαμάταςΤοπικά Νέα

Με Κατρούγκαλο τα εγκαίνια της έκθεσης “Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία”

Την έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: Από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα» εγκαινίασε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος στη συνέχεια «άνοιξε» ως πρώτος αναγνώστης και τον 2ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας…

Στο χαιρετισμό του ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα βαθιές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία. Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος στα απομνημονεύματά του, σχετικά με τις ρίζες των ιδεών του, κάνει λόγο για τον Ναπολέοντα και το πώς το σύντομο χρονικό διάστημα που οι Γάλλοι είχαν τον έλεγχο των Επτανήσων έφεραν τους σκλαβωμένους Έλληνες σε επαφή με τις ιδέες της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης. Αναφέρθηκε επίσης στις ανασκαφές που ξεκίνησαν οι Γάλλοι το 1828 στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και στο πλήθος των ελληνικών λέξεων που περιλαμβάνει η γαλλική γλώσσα.

Την έκθεση και τον Μαραθώνιο για τη Γαλλοφωνία, όπου πήραν μέρος πάνω από 170 μαθητές, εκπαιδευτικοί και ιδιώτες, διαβάζοντας τους Μύθους του Λαφονταίν (ο οποίος στηρίχθηκε στον Αίσωπο), διοργάνωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Ειδικότερα η έκθεση, που θα συνεχιστεί έως τις 23 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο, περιλαμβάνει υλικό το οποίο συγκέντρωσαν μετά από πολύμηνη έρευνα και επιμελήθηκαν οι κυρίες Dufresne Sylvie, Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Ειρήνη Κυριακού, Ουρανία Σκλήκα και Κάλλια Ταβουλάρη. Πρόκειται για ιστορικά στοιχεία από την Καλαμάτα των Βιλλεαρδουίνων του 13ου αιώνα μέχρι τους σύγχρονους Γάλλους φιλέλληνες και τη σχέση τους με την περιοχή μας.


Ο επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδης Μουτζούρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Στέλλα Καρλαύτη

Παρόντες στην εκδήλωση του Σαββάτου ήταν επίσης η πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Στέλλα Καρλαύτη, ο επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδης Μουτζούρης και η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη.

Μ.Ν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button