Αγροτικά

Με μια γενναία απόφαση η Ιταλία απαγόρευσε το Nutri Score! Η Ελλάδα …;

Η Ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού, AGCM, απαγόρευσε τη χρήση του NutriScore και αναγκάζει τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να αποσύρουν αυτό το σύστημα επισήμανσης στα τρόφιμα που εμπορεύονται σε όλη τη χώρα.

Η AGCM θεωρεί πως το NutriScore μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές. Προσθέτει επίσης ότι “εφόσον δεν υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, μια μέθοδος επισήμανσης δεν μπορεί να προτιμάται έναντι μιας άλλης. Άρα, όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το NutriScore θα πρέπει να διευκρινίσουν ότι το αυτό το σύστημα των 5 φαναριών από το πράσινο έως το κόκκινο βασίζεται σε έναν αλγόριθμο και σε κάποιες επιστημονικές αξιολογήσεις που δεν αναγνωρίζονται παγκοσμίως”.

“Όσοι χρησιμοποιούν το NutriScore θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουν ότι δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και το διατροφικό προφίλ του ατόμου, που σχετίζεται με 100 γραμμάρια προϊόντος και όχι με μερίδα κατανάλωσης”.

Τα πρώτα ορατά και θετικά αποτελέσματα από την απόφαση της AGCM  ήδη φάνηκαν με την Carrefour Ιταλίας να υιοθετεί το μέτρο καταργώντας το NutriScore σε μια σειρά από τρόφιμα που διακινούνται στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας και ειδικότερα σε προϊόντα δικής της επωνυμίας που παραγγέλνει η Carrefour Italia στους προμηθευτές της και διατίθενται στην αγορά στην Ιταλία ή στο εξωτερικό, σε προϊόντα ΠΟΠ/ ΠΓΕ, σε προϊόντα της ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης, μεταξύ αυτών, το ελαιόλαδο, ανεξάρτητα από τον τόπο παραγωγής του (στην Ιταλία ή στο εξωτερικό), καθώς και σε προϊόντα με το σήμα Terre d’Italia (Ιταλική γη)”.

Σημαντική είναι και η παρέμβαση των αγροτικών οργανώσεων -αυγουστιάτικα !…- με  τον πρόεδρο της Confagricultura, Massimiliano Giansanti, να δηλώνει ότι “οι αποφάσεις της AGCM για το Nutriscore είναι προς την σωστή κατεύθυνση”. Επισημαίνει ότι το  Nutriscore είναι ένα γαλλικής έμπνευσης σύστημα επισήμανσης, το οποίο  μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον καταναλωτή και δεν βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Αντιθέτως υπάρχει το ιταλικό σύστημα της “μπαταρίας Nutrinform”, το οποία βασίζεται σε μια πολύ διαφορετική αρχή “.

Στην Ελλάδα;

Αυτά συμβαίνουν στην Ιταλία, αυγουστιάτικα! Στην Ελλάδα έχουμε την υπονόμευση (βλέπε μελέτη ΕΦΕΤ) της “γραμμής” του ΥΠΑΑΤ, το οποίο όμως δεν παίρνει και κάποια απόφαση πέραν των διαβουλεύσεων.

Να σημειώσουμε ότι τυχόν καθιέρωση του NutriScore θα καταστήσει βασικά ελληνικά προϊόντα (ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, μέλι και πολλά άλλα) σαν ανεπιθύμητα, ανθυγιεινά, στα ράφια των σούπερ μάρκετ των χωρών που αποτελούν βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς.

Το olivenews.gr όπως και η 4Ε έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα με μια πλούσια αρθρογραφία:

Ερώτηση του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για το Nutri-Score

Συνέδριο για την ετικέτα και το Nutri-Score από IOC και QvExtra! με τραγική ελληνική απουσία

Η απειλή που λέγεται Nutri Score

Πρωτοβουλία κατά του Nutriscore του ΒΕΑ (upd)

Κλίμα διεθνούς συνεργασίας για το Nutri – Score στο συνέδριο του IOC για την ετικέτα

Η καλλιέργεια ιδεών για τις τιμές ελαιολάδου και τα ζιζάνια Nutriscore

NutriScore και υπονόμευση της κατανάλωσης επιτραπέζιας ελιάς

Πρωτοβουλία κατά του Nutriscore του ΒΕΑ (upd)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button