Αγροτικά

Με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές παρά τις αντιδράσεις

Παραμένει υπό συζήτηση το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές του Υπουργείου Ανάπτυξης, παρά τις αντιδράσεις παραγωγών και πωλητών, που ζητούν την απόσυρσή του εν συνόλω. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις οργανώσεις των εργαζομένων, αναμένονται προτάσεις έως την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα τεθεί για τυπικούς λόγους σε δημόσια διαβούλευση, με προοπτική να κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση εντός του τρέχοντος μήνα.

Αναλυτικότερα, με σχετική ανάρτηση στο facebook στις 12 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης αναφέρει τα εξής:

Έπεσαν οι μάσκες – Παραμένει το σχέδιο νόμου

Όχι μόνο δεν κάνει πίσω, όχι μόνο δεν συζητά, αλλά βιάζεται κιόλας η κυβέρνηση να ψηφίσει και να εφαρμόσει το σχέδιο νόμου που αφορά τις λαϊκές αγορές. Οι μάσκες έπεσαν και πλέον οι εργαζόμενοι των λαϊκών αγορών καλούνται να δώσουν τον μεγαλύτερο αγώνα: Αυτόν της επιβίωσής τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε μετά τη χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπρόσωπων της κυβέρνησης και συνδικαλιστών των λαϊκών αγορών από όλη τη χώρα.

Ειδικότερα στη συνάντηση μετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης οι: Γεν. Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Τριαντόπουλος Χρήστος και Γεν. Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Σταμπουλίδης Παναγιώτης.

Η πρωτοβουλία για την τηλεδιάσκεψη ήταν της κας Τζοάνου Στεφανίας, και σε συνεργασία με την Ένωση Μικροπωλητών Βόλου Βιομηχανικών Ειδών «Γόρδιος Δεσμός».

Τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές εκπροσώπησαν οι:

  • Πανηλειακή Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Ηλείας, Πρόεδρος Τομαρόπουλος Στέφανος
  • Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δυτικής Μακεδονίας και Σωματείου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Γερασιμόπουλος Γεώργιος
  • Πρόεδρος Σωματείου Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, Κοτανίδης Σάββας
  • Πρόεδρος για το Σωματείο του Νομού Εύβοιας, Βασιλείου Ευάγγελος
  • Πρόεδρος για το Σωματείο του Νομού Καρδίτσας, Τσιαχτάνης Γεώργιος
  • Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης, Μαραγκάκη Ελένη
  • Πρόεδρος για το Σωματείο του Νομού Αχαΐας, Καλούδη Αναστασία

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κυβερνητική πλευρά θα περιμένει τις προτάσεις των σωματείων και των ομοσπονδιών της χώρας μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα τις επεξεργαστεί και θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου. Στο τέλος Φεβρουαρίου, πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή.

Σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία του οι βασικές διατάξεις του παραμένουν. Έτσι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, που έχουν θέσει, τότε τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί των θέσεων, που κατέχουν σήμερα οι πωλητές των λαϊκών αγορών.

Επίσης, η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα των ασφαλιστικών – φορολογικών εισφορών (δηλαδή όσοι δεν είναι ενήμεροι θα χάνουν τη θέση τους από τη λαϊκή αγορά). Ακόμη οι πωλητές θα τίθονται εκτός λαϊκής αγοράς αν «συλληφθούν», να μην έχουν κόψει τρεις αποδείξεις σε καταναλωτές.

Η άποψη της κυβέρνησης, αναφορικά με το πώς βλέπουν τις λαϊκές αγορές συνοψίζεται στην εξής φράση: «Είναι πολύ σχετικός ο κοινωνικός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών», ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές, προσπάθησαν να εξηγήσουν στην κυβερνητική πλευρά, που θα οδηγήσει αυτό το νομοσχέδιο.

Η κ. Μαραγκάκη τόνισε πως με το σχέδιο νόμου δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας εκσυγχρονισμός των λαϊκών αγορών, ενώ ούτε εξυπηρετείται ο υγιής ανταγωνισμός, στοιχεία που τελικά θα είναι εις βάρος του καταναλωτή. Επισήμανε δε, ότι αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο νόμου, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές θα βρεθούν χωρίς εργασία.

«Η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Μας ζητάει προτάσεις, όταν έχει αποφασίσει ήδη να προχωρήσει με τις δικές της λογικές. Όλο αυτό είναι μία κοροϊδία», επισημαίνει από την πλευρά της η κ. Τζοάνου.

«Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Πιστεύαμε, ότι υπήρχε η διάθεση για διάλογο, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πλήρη απελευθέρωση των λαϊκών αγορών, που θα σημαίνει, κατάργηση του κοινωνικού τους ρόλου.

Έπειτα από όλα αυτά η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης θα ήθελε να αναφέρει τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή, όταν και δημοσιεύσαμε πρώτοι σε ολόκληρη τη χώρα, το σχέδιο νόμου είχαμε πει, πως δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει βάση διαλόγου. Ζητήσαμε από τους αρμόδιους υπουργούς κ. Γεωργιάδη και κ. Σταμπουλίδη να το αποσύρουν, ώστε στη συνέχεια να γίνει η όποια συζήτηση. Στην άποψη αυτή επιμένουμε και σήμερα. Δεν διαπραγματευόμαστε, ούτε συμβιβαζόμαστε.

Κάθε κυβέρνηση συνδέθηκε με μία λέξη. Από την «αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου, στις «μεταρρυθμίσεις» του Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη. Και φυσικά τα μνημόνια, των τελευταίων κυβερνήσεων, που έχουν διαλύσει την Ελληνική οικογένεια.

Προφανώς αυτή τη κυβέρνηση θα τη χαρακτηρίζει η λέξη «πλειστηριασμός».

  • Πλειστηριασμοί λοιπόν στην υγεία.
  • Πλειστηριασμοί στα σπίτια.
  • Πλειστηριασμοί στην παιδεία.
  • Πλειστηριασμοί και για τους πάγκους των λαϊκών αγορών…

Στη χθεσινή σύσκεψη κάποια στιγμή ο κ. Σταμπουλίδης απευθυνόμενος στη κ. Μαραγκάκη της είπε: «… Και εσείς στη Θεσσαλονίκη να σταματήσετε να είστε τόσο επαναστατικοί».

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σταμπουλίδη για τη «συμβουλή» του. Του την επιστρέφουμε ως απαράδεκτη και αλαζονική.

Μόνο ένας απαράδεκτος και αλαζόνας, πάντα σε πολιτικό επίπεδο, θα χαρακτήριζε ως επαναστατική τη δράση μας. Προφανώς ο κύριος αυτός θέλει να μας στερήσει την εργασία μας, θέλει να μας στερήσει το μεροκάματό μας, θέλει να στερήσει την ίδια την ύπαρξή μας, χωρίς να μιλάμε. Και αν αντιδράσουμε, είμαστε επαναστατικοί. Μάλλον κάπου μπερδεύεται…

Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα γίνει προσπάθεια να συζητήσουμε οι ομοσπονδίες και τα σωματεία της χώρας τα επόμενα βήματά μας. Πρόθεση και πρότασή μας θα είναι να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα αναλάβει να οργανώσει τον αγώνα μας. Έχουμε δρόμο και μάχες μπροστά μας….

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button