Το δικαίωμα να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 θα έχουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι με απλήρωτες ή αρρύθμιστες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον καταβάλουν ένα ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και χρήμα.
Η σχετική νομοθετική διάταξη θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή και το ποσό που πρέπει να καταβληθεί υπολογίζεται στο δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης της ασφαλιστικής κατηγορίας που είχαν επιλέξει οι ασφαλισμένοι για το 2021.
Για τους αγρότες που είχαν επιλέξει την 1η κατηγορία (δηλαδή πάνω από το 95%, όπως είχε γράψει σχετικά η «ΥΧ»), η εισφορά αυτή ανέρχεται σε 32 ευρώ τον μήνα, οπότε προκύπτει ένα κόστος 384 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους που επέλεξαν από τη 2η έως την 6η κατηγορία η μηνιαία εισφορά ανέρχεται σε 38 ευρώ, οπότε το ποσό που πρέπει να καταβληθεί αγγίζει τα 456 ευρώ.
Υπογραμμίζεται ότι η δυνατότητα απόκτησης ασφαλιστικής ικανότητας (σ.σ. αφορά το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) στους εν λόγω ασφαλισμένους παρέχεται ανεξαρτήτως ύψους οφειλών και κατ’ εξαίρεση για τη φετινή χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταβάλει το 2021 ή θα καταβάλουν μέσα στο 2022 τα παραπάνω ποσά.
Ο τρόπος καταβολής, για όσους δεν έχουν ήδη καλύψει τη δαπάνη μέσω των εισφορών τους, θα προσδιοριστεί με νεότερη ανακοίνωση του ΕΦΚΑ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από 1ης Μαρτίου 2023 θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε, δηλαδή ασφαλιστική ικανότητα θα παρέχεται μόνο σε όσους μη μισθωτούς δεν έχουν χρέη ή σε όσους τα έχουν ρυθμίσει.
Πλήρωσαν, αλλά δεν φαίνονται
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί ασφαλισμένοι, μεταξύ αυτών και αγρότες, οι οποίοι, παρ’ ότι έχουν πληρώσει τα χρέη τους, εμφανίζονται να έχουν ακόμα… ανοιχτούς λογαριασμούς με τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα.
Το πρόβλημα παραδέχεται και ο ίδιος ο φορέας σε ανακοίνωσή του, αποδίδοντάς το στη (μη) διασύνδεση των συστημάτων του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ, θέμα που χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σύνθετο» και το οποίο δημιουργεί προσκόμματα και σε μια σειρά άλλων συναλλαγών (π.χ. ρυθμίσεις).
«Η διαλειτουργικότητα των συστημάτων θα λύσει μια σειρά από προβλήματα, όπως το να μη μεταφέρονται πληρωμές από το σύστημα τρεχουσών εισφορών στο ΚΕΑΟ, λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής, καθώς και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κωδικός πληρωμής τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα διευκολύνει παρά θα ταλαιπωρεί τους πολίτες», αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση του φορέα.
Έως 22 Μαρτίου η εκκαθάριση
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, όσοι αγρότες και λοιποί μη μισθωτοί έχουν πληρώσει κανονικά τις οφειλές τους, δίχως αυτό να έχει αποτυπωθεί στο σύστημα, και επιθυμούν να εκδώσουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα, μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, αφού βέβαια πρώτα κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού.
Εναλλακτικά, μπορούν να περιμένουν μέχρι τις 22 Μαρτίου, οπότε, σύμφωνα πάντα με τον φορέα, θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των οφειλών όλων των μη μισθωτών που, αν και πληρώθηκαν εγκαίρως, δεν έχουν ακόμα «φανεί» στο σύστημα του ΕΦΚΑ.
Οι κατηγορίες που ήδη «κέρδισαν» έναν ακόμα χρόνο
Από την 1η Μαρτίου 2022 και στο πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έχει παραταθεί δίχως προϋποθέσεις για έναν χρόνο (δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023) η ασφαλιστική ικανότητα των παρακάτω:
✱ Στους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον έχει εκδοθεί απόφαση από τις αρμόδιες επιτροπές οικονομικής αδυναμίας.
✱ Στα πρόσωπα που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών ή 50 ημερών εντός του έτους 2021, κατόπιν υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης -για παράδειγμα ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες, καλλιτέχνες, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί.
✱ Στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, με περισσότερες από 600 ημέρες ασφάλισης, αν πληρούν τις διατάξεις του νόμου.
✱ Στους ανέργους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 και έως 67 ετών, που διέκοψαν το επάγγελμά τους και έχουν 600 ημέρες ασφάλισης.
✱ Στους πληγέντες από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές.
✱ Στους άστεγους που έχουν κάνει χρήση κοινωνικών ξενώνων.