Αγροτικά

Με GPS ο έλεγχος της δακοκτονίας από την Περιφέρεια Κρήτης

Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα του νησιού, θα παρακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, στοχεύοντας στην αμεσότερη παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσής τους.

Ειδικότερα, θα γίνει προμήθεια 600 συσκευών δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS) στα μηχανοκίνητα ψεκαστικά μέσα των εργολάβων τα οποία θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης σε ειδική εφαρμογή. Σε 50 από τα παραπάνω ψεκαστικά συγκροτήματα θα συνδεθεί πιλοτικά και ροόμετρο, ώστε μαζί με τα δεδομένα θέσης θα λαμβάνονται και δεδομένα που θα αφορούν στην ροή του ψεκαστικού διαλύματος και στην καταγραφή της συνολικής κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια του δολωματικού ψεκασμού.

Η απεικόνιση της πορείας θα γίνεται πάνω σε υπόβαθρο δορυφορικής εικόνας, με ενσωματωμένα τα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων της Κρήτης. Παράλληλα το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, θα αναλάβει την δημιουργία ψηφιακών χαρτών με τις ψεκασμένες και αψέκαστες περιοχές ανά δημοτικό διαμέρισμα ή εργολάβο ψεκασμού στις περιοχές της Κρήτης.

Οι χάρτες αυτοί θα είναι άμεσα διαθέσιμοι στους επόπτες και τους τομεάρχες δακοκτονίας των ΔΑΟΚ της Κρήτης για τον τελικό έλεγχο της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στις ενταγμένες στο έργο περιοχές.

Επιπλέον, η Περιφέρεια και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, θα επεξεργαστεί απτές και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό. Παράλληλα θα ελέγχεται διαρκώς η δραστικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας.

Συγκεκριμένα θα απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα όπως, πώς και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται τα στελέχη των νέων φυτοπαθογόνων μυκήτων, και εάν και πότε απαιτούνται συμπληρωματικά ψεκασμοί για τη βελτιστοποίηση της δακοκτονίας.

Με δήλωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης σημειώνει: «Οι συνεργασίες με τα ερευνητικά ιδρύματα του νησιού θα συμβάλλουν καθοριστικά στην σωστότερη εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας και στην ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας. Είναι προτεραιότητά μας η εμβάθυνση και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για τις ανάγκες του Πρωτογενή τομέα και προς όφελος των παραγωγών του νησιού μας»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button