Πολιτιστικά - Εκδηλώσεις

Μια σπουδαία έκθεση στην Καλαμάτα

Η ΜΟΡΕΑΣ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, τον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα και το Δήμο Καλαμάτας, διοργανώνουν την Έκθεση «Στους Δρόμους του Μοριά – Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του 1829», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Η έκθεση αποτελεί συνέχεια των δύο εκδόσεων της ΜΟΡΕΑΣ με αντικείμενο την ιστορική αυτή αποστολή.
Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση στο ευρύ κοινό της άγνωστης γαλλικής επιστημονικής αποστολής στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες, η οποία έλαβε χώρα την κρίσιμη δεκαετία 1829-1838, περίοδο κατά την οποία θεμελιωνόταν το Ελληνικό Κράτος.
Οι είκοσι περίπου Γάλλοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, καθώς και οι είκοσι οκτώ συμπράττοντες αξιωματικοί-τοπογράφοι του Γενικού Επιτελείου Στρατού και του Σώματος Μηχανικού, έφεραν σε πέρας ένα σύνθετο χαρτογραφικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό και εκδοτικό έργο που αποτέλεσε και αποτελεί μια ισχυρή μαρτυρία για το γεωγραφικό χώρο και την κοινωνία κατά την ιδιαίτερη αυτή εποχή της χώρας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι χάρτες του Μοριά, οι δρόμοι, οι διαδρομές, τα μνημεία, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, τα ορυκτά, οι οικισμοί και η εξέλιξή τους μέχρι σήμερα με ποικίλο και πολύτιμο ανέκδοτο υλικό.
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει το σύνολο της εικονογράφησης της Αποστολής του 1829 σε ιστορικό και σύγχρονο χαρτογραφικό υπόβαθρο, σε συνδυασμό με πληροφορίες για την κατάσταση των κοινωνιών, του περιβάλλοντος και των μνημείων, με έμφαση σε επιλεγμένες περιοχές της Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Διάρκεια έκθεσης: 30 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας
Ώρες Λειτουργίας: 19:00 – 22:00

Σημειώνεται ότι η έκθεση, της οποίας τα εγκαίνια ανεβλήθησαν λόγω του εθνικού πένθους και θα γίνουν σε εύθετο χρόνο, θα διεξαχθεί στο studio του Μεγάρου Χορού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.