Κόσμος

Μπαίνουν στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν.

Είχε προηγηθεί η κατάληψη της πόλης στρατηγικής σημασίας Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη, με τους Ταλιμπάν να έχουν θέσει πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι.

«Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η παράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε.

Δυτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πτώση της πόλης.
Εκκενώθηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη αρχίσει να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters, καθώς προελαύνουν οι Ταλιμπάν καταλαμβάνοντας τη μια πόλη μετά την άλλη.

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εγκαταλείπει τη χώρα ο πρέσβης της Βρετανίας

Ο πρέσβης της Βρετανίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς ως το απόγευμα, αναφέρει στο σημερινό (15/8) της φύλλο η Sunday Telegraph, αφού εκατοντάδες μέλη του στρατού του ΗΒ μετέβησαν στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.

Ως το βράδυ του Σαββάτου είχαν απομείνει μόλις μερικές δεκάδες βρετανοί διπλωμάτες και δημόσιοι λειτουργοί από τους 500 που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν ως αυτή την εβδομάδα. Ο πρεσβευτής αναμένεται να αναχωρήσει μέσα στην ημέρα.

Σχετικά Άρθρα

Ενα Σχόλιο

  1. Ανανεωμένο

    Για όσους τυχαίνει να βλέπουν CNN, η εικόνα στο κανάλι είναι κολλημένη στην Καμπούλ, και στον ουρανό, ελικόπτερα, το ένα μετά το άλλο, πετάνε ασταμάτητα, εκκενώνοντας την εκεί πρεσβεία των ΗΠΑ. Δεν νομίζω αν έχουμε ξαναδεί τέτοια μαζική εναέρια, πανικόβλητη εκκένωση πρεσβείας στην σύγχρονη ιστορία. Οι αμερικανινές αρχές δήλωναν πριν από μερικές ημέρες πως οι Ταλιμπάν χρειάζονται από 30 έως 90 ημέρες για να μπουν στην Καμπούλ. Τώρα μας λένε πως η πρεσβεία πρέπει να εκκενωθεί μέχρι την Τρίτη… και οι Ταλιμπάν βρίσκονται ήδη στα προάστια της πόλης. Μιλάμε για σοκαριστική αστοχία σχεδιασμού από την διοίκηση Μπάιντεν – Χάρρις. Πανικόβλητοι στην κυριολεξία οι αμερικανοί εγκαταλείπουν μαζικά την Καμπούλ.

    Όποιος είχε δει την συνέντευξη τύπου του Τζό Μπάιντεν στις 8 Ιουλίου πιθανώς να ήταν υποψιασμένος πως οι αμερικανοί βασικά δεν ξέρουν τι κάνουν. Στην συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πέραν του ότι έχασε τα λόγια του ούκ ολίγες φορές, και του ότι στην ουσία δεν ήθελε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε κάποια εκπληκτικά πράγματα, όπως: “ο αφγανικός στρατός έχει 300.000 άνδρες και είναι τόσο ισχυρός και εκπαιδευμένος όπως κάθε στρατός στον πλανήτη”, και “το Αφγανιστάν ποτέ δεν ήταν ενωμένο στην ιστορία του”, και “οι Αφγανοί πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιά κυβέρνηση θέλουν”…

    Τα δύο πρώτα που είπε είναι απλά λάθος: το Αφγανιστάν ήταν και ενωμένο και δυνατό στο παρελθόν, είχε και μίνι αυτοκρατορία, ενώ ο Αφγανικός στρατός δεν συμπεριφέρεται καν σαν στρατός και για πολλά χρόνια αποτελούσε πάρα πολύ εύκολο στόχο των Ταλιμπάν, κάτι που γενικώς καταρρίπτει πολλούς μύθους οι οποίοι αφορούν τους αμερικανούς.

    Το τρίτο, η ατάκα ότι “οι Αφγανοί πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιά κυβέρνηση θέλουν” καταρρίπτει το δήθεν δόγμα Μπάιντεν-Χάρρις περί “δημοκρατικών καθεστώτων”. Αν οι Αφγανοί “αποφασίσουν” πως θέλουν τους Ταλιμπάν τότε οι Μπάιντεν-Χάρρις θα πρέπει να δεχθούν πως όλοι οι λαοί στον κόσμο θα πρέπει να έχουν την επιλογή μίας προφανώς μη δημοκρατικής κυβέρνησης όπως των Ταλιμπάν.

    Πάντως το πιο σοκαριστικό απά αυτά που απάντησε ο πρόεδρος ήταν όταν ερωτήθηκε για την τύχη των πολλών χιλιάδων συνεργατών των αμερικανών στο Αφγανιστάν, μεταφραστών και άλλων, τους οποίους οι Ταλιμπάν είχαν ξεκινήσει ήδη να αποκεφαλίζουν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε πως: «έχει ήδη ζητήσει να δoθούν 2.500 βίζες για τις ΗΠΑ». Λες και αυτή η προοπτική αποτελεί λύση για τους Αφγανούς συνεργάτες και τις οικογένειές τους.

    Η εικόνα των πανικόβλητων αμερικανών να εκκενώνουν σαν τρελοί την Καμπούλ καταρρίπτει πάρα πολλούς μύθους όσον αφορά στην υπερδύναμη των ΗΠΑ. Θα μπορούσε να γράψει κανείς πάρα πολλά, για εμένα, όμως, πάνω από όλα είναι ένα καμπανάκι για τα αντανακλαστικά του διδύμου Μπάιντεν-Χάρρις όσον αφορά στις διεθνείς κρίσεις. Το χειρότερο είναι πως μιλαμε για μία κατάσταση η οποία μπορούσε εύκολα να προβλεφθεί. Φανταστείτε την αντίδρασή τους σε μία απρόβλεπτη κρίση.

    ΥΓ1 Για όσους το έχουν ξεχάσει, η αναχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ήταν απόφαση της διοικήσεως Τράμπ, όμως, ο Τράμπ είχε σχέδιο συμφωνίας αναχώρησης υπό όρους. Τότε τα ΜΜΕ τον έλεγαν τρελό που προσπαθεί να κλείσει μία συμφωνία πριν την αναχώρηση. Τώρα, ούτε που ασχολούνται με τον τραγικό σχεδιασμό των Μπάιντεν-Χάρρις. Αποτελεί, δε, άλλη μια απόφαση Τράμπ όσν αφορά στην εξωτερική πολιτική, την οποία, ο Μπάιντεν, αντί να αναιρέσει, απλά εφαρμόζει, αλλά με τον “δικό του” τρόπο…

    ΥΓ2 Όταν είχε βγεί πρόεδρος ο Μπάιντεν τα ΜΜΕ μας έλεγαν πως θα “βάλει σε όλους μάσκες”. Όχι μόνο δεν τους έβαλε μάσκες, αλλά τώρα οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δ στον πλανήτη. Τόσο καλά.

    ΥΓ3 Το γόητρο των ΗΠΑ δέχεται τεράστιο πλήγμα στην Ασία και αλλού με τις εικόνες από την Καμπούλ, αλλά το δίδυμο Μπάιντεν-Χάρρις απλά αγνοείται. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

    ΥΓ4 Το κόστος του Αφγανιστάν στις ΗΠΑ για τα τελευταία 20 χρόνια ανέρχεται σε 2.23 τρις δολάρια, περίπου 100 δις τον χρόνο, δηλαδή περίπου 2 δις δολάρια τον μήνα. Όλα αυτά για μια καθαρά εχθρική χώρα. Συγκρίνετε αυτά τα ποσά με τα ποσά με τα οποία (δεν) στηρίζουν οι ΗΠΑ συμμαχικές χώρες από τις οποίες, όμως, απαιτούν να αγοράζουν πανάκριβο στρατιωτικό υλικό made in the USA.

    ΥΓ5 Μετά τους Κούρδους και τους Αρμένιους, άλλος ένας σύμμαχος των ΗΠΑ, η Αφγανική κυβέρνηση, βλέπει την πλάτη των αμερικανών. Πάλι καλά που βρέθηκε το Τατζικιστάν για να τους δεχθεί, ειδάλλως θα είχαμε σκηνές απείρου κάλους στους δρόμους της Καμπούλ. Εντωμεταξύ η εκκένωση των αμερικανών είναι τόσο βιαστική που ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας βρίσκεται ακόμη στην Καμπούλ, ενώ το CNN αρνείται πεισματικά να δειξει βίντεο όπου δυτικοί συνωστίζονται μαζικά στο αεροδρόμιο ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

    ΥΓ6 Λαλίστατος, ως συνήθως, στο CNN, παρότι εκτός τόπου και χρόνου, ως συνήθως, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, καλό θα ήταν να μας έλεγε τι σχέδιο έχει για τα κύματα Αφγανών τα οποία πιθανώς να πλησιάσουν τα σύνορά μας. Να ετοιμαζόμαστε για μπολιασμα;

    ΥΓ7 Διαχρονικός πατρώνας των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν το Πακιστάν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button