Αγροτικά

Μόλις το 30% θα επιδοτηθεί το 2023 μέσω του πρασινίσματος

Μόλις το 30% των στρεμμάτων που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ το 2023 έχει υπολογιστεί πως θα αφορά σε πρώτη φάση το πριμ του νέου πρασινίσματος, με βάση τον σχεδιασμό των Εθνικών Αρχών. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι πολλοί αγρότες στην Ηλεία και την Ελλάδα θα βρεθούν σε δυσχερή θέση αφού την τρέχουσα περίοδο θα καταργηθεί η καθολική πράσινη ενίσχυση.

Στη συνέχεια και σταδιακά ως το 2026, υπολογίζεται πως θα έχουν καταφέρει να ενταχθούν στις σχετικές δράσεις ένα ποσοστό 75% των επιλέξιμων στρεμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι και πάλι, στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό εκτάσεων θα παραμείνει εκτός. Το μεγαλύτερο ζήτημα πάντως θα το έχουν οι κτηνοτρόφοι, για τους οποίους τα ποσά που διατίθενται αποκλειστικά για βοσκοτόπια/ζώα και είναι ελάχιστα και τα πριμ αμελητέα. Όπως είναι γνωστό στα βοσκοτόπια έχουν κατανεμηθεί 132 εκατ. ευρώ από το πρασίνισμα στην τρέχουσα περίοδο και πλέον, με βάση τη νέα ΚΑΠ, το ποσό θα συρρικνωθεί στα 20 εκατ. ευρώ. Και πάλι αδικημένοι θα είναι οι κτηνοτρόφοι ακόμα και αν προσθέσουμε σε αυτά τα 55 εκ. ευρώ της Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Στις αροτραίες εκτάσεις τώρα, σε πρώτη φάση, φαίνεται πως έχει προβλεφθεί σε ένα 30-35% των εκτάσεων να ακολουθηθεί αμειψισπορά και αγρανάπαυση πέρα των υποχρεωτικών για το 2023. Στα δέντρα, μόλις ένα 10% των εκτάσεων προγραμματίζεται για τις οικολογικές ζώνες, ενώ προβλέπεται και πριμ για αναβαθμίδες όσον αφορά ένα 5% των στρεμμάτων.

Ο διαµοιρασµός χρηµάτων συγκριτικά

Αροτραίες: Πρασίνισμα στην τρέχουσα περίοδο 224 εκατ. ευρώ. Στη νέα περίοδο αποκλειστικά για τις αροτραίες προβλέπεται ποσό 142 εκατ. ευρώ το 2023 και το 2026, 222 εκατ. ευρώ Βοσκοτόπια: Πρασίνισμα στην τρέχουσα περίοδο 132 εκατ. ευρώ. Στη νέα περίοδο αποκλειστικά για τις αροτραίες προβλέπεται ποσό 21 εκατ. ευρώ το 2023 και το 2026, το ίδιο ποσό. Για τη Βιολογική Κτηνοτροφία ετησίως θα δεσμεύεται ποσό 55 εκατ. ευρώ.

Δενδρώδεις: Πρασίνισμα στην τρέχουσα περίοδο 135 εκατ. ευρώ. Αποκλειστικά για δέντρα προβλέπονται δράσεις ύψους 33 εκατ. ευρώ το 2023 και 162 εκατ. ευρώ το 2026. Για τις μεικτές δράσεις (δέντρα, αροτραίες, βοσκοτόπια) προβλέπονται κονδύλια ύψους 96 εκατ. ευρώ το 2023 (περιλαμβάνεται η Βιολογική Γεωργία) και έως το 2026 σταδιακά το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 180 εκατ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω νούμερα βασίζονται στο στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ που έχει υποβληθεί και αναμένεται να επαναδιαμορφωθούν μετά την τελική έγκριση από την ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button