Αγροτικά

Μύθος η υπερεντατική φύτευση ελαιώνων στη Jaén!

Την κυριαρχία των παραδοσιακών ελαιώνων στην επαρχία της Jaén σε ποσοστό 80,3 % αποκαλύπτει έρευνα στο πλαίσιο διδακτορικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Jaén. Αντιθέτως, οι υπερεντατικές εκμεταλλεύσεις δεν ξεπερνούν το 0,6% και μαζί με τις εντατικές (19,1%) συνθέτουν το εναπομένον 19,7% του συνόλου των ελαιώνων της ισπανικής επαρχίας.

Πάντως, για το 41% των συνολικά 471.298 εκταρίων (1 εκτάριο=10 στρέμ) παραδοσιακών ελαιώνων η διαδικασία εκσυγχρονισμού και ακολούθως η βελτίωση αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητάς τους θα ήταν σχετικά εύκολη, καθώς διαθέτουν γνωρίσματα που το επιτρέπουν (αρδευόμενες ελαιοκαλλιέργειες, με κλίση μικρότερη του 20%).

Επίσης η έρευνα καταρρίπτει και μια άλλη διαδεδομένη άποψη για μεγάλες ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις. Πράγματι, μόνο τα 52.000 εκτάρια (11%) αντιστοιχούν σε σχετικά μεγάλες εκμεταλλεύσεις με έκταση ίση ή μεγαλύτερη των 10 εκταρίων εκάστη. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τον εκσυγχρονισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των ελαιώνων της Χαέν. Πάντως, ακόμη κι έτσι, ένας απλός εκσυγχρονισμός αυτών των 52.000 εκταρίων θα μπορούσε να αυξήσει τα καθαρά κέρδη κατά περίπου 200 εκ. €, δημιουργώντας παράλληλα έως και 20.000 θέσεις απασχόλησης.

Τα πραγματικά αυτά δεδομένα της Χαέν -του επίκεντρου δηλαδή της ισπανικής (35-40%) άρα και της παγκόσμιας παραγωγής- έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και για την ελληνική τους ανάγνωση. Ας μην ξεχνάμε ότι στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν κατεβλήθησαν πολλές προσπάθειες από ανώτατα συνεταιριστικά στελέχη σε Λακωνία και Αιτωλοακαρνανία, όπως και από “ειδικούς” επιστήμονες γεωπόνους να διαδοθεί στη χώρα μας το μοντέλο της υπέρπυκνης φύτευσης αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες με ισπανικές, εισάγοντας και όλο τον σχετικό πανάκριβο εξοπλισμό για τη μηχανική συγκομιδή.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα, που επίσης καταρρίπτει διαδεδομένους στη χώρα μας μύθους, αφορά στο σχετικά μικρό -όπως αποδεικνύεται- μέσο μέγεθος των ισπανικών εκμεταλλεύσεων. Άρα δεν φταίει, ή τουλάχιστον δεν αποτελεί το κύριο πρόβλημα για την ελαϊκή οικονομία και πολιτική “ο μικρός και πολυτεμαχισμένος κλήρος” αλλά άλλα πράγματα.

Βλέπε περισσότερα στην Εγκυκλοπαίδεια Ελαιοκομίας, στο κεφάλαιο για την Ισπανία της κας Δήμητρας Αλιέως (σελ 596-608) και Προτάσεις ελαϊκής πολιτικής (Βασίλης Ζαμπούνης, σελ 645-679).

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button