Αγροτικά

Μ. Βρετανία: Αγρότες χαρακτηρίζουν «απογοητευτικό» το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει το «Πρασίνισμα» της ΚΑΠ

Αρνητικές αντιδράσεις προσελκύει το νέο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης γης (ELM) που προετοιμάζει η Μεγάλη Βρετανία για να αντικαταστήσει τις αγροπεριβαλλοντικές απαιτήσεις της ΚΑΠ. Ως «απογοητευτικό» χαρακτήρισε το σχέδιο για τη μετάβαση στη νέα εποχή των βρετανικών αγροτικών επιδοτήσεων η εγχώρια Ένωση Γεωργών Μισθωτών Γης (TFA), παροτρύνοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσει την κυκλοφορία του.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, οι αγρότες και οι διαχειριστές γης θα αμείβονται για την ανάληψη περιβαλλοντικών εργασιών στη γη τους, παρέχοντας δημόσια αγαθά όπως καθαρό αέρα, νερό, βιοποικιλότητα και μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτοβουλίες ενισχύσεων βάσει αποτελεσμάτων, όπως η φύτευση και η διαχείριση λιβαδιών πλούσιων σε ζωικά και φυτικά είδη. Μια σταδιακή περικοπή των ενισχύσεων του Σχεδίου Βασικών Πληρωμών (BPS) θα ξεκινήσει αρχής γενομένης από το 2021, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έλευση του συστήματος ELM, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2024.

Όμως, ο διευθύνων σύμβουλος της TFA, George Dunn, αμφισβητεί το κατά πόσο ο βρετανικός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (RPA) έχει την ικανότητα να παραδώσει ένα πρόγραμμα που θα είναι αρκετά διαφοροποιημένο σε σχέση με τα υπάρχοντα αγροπεριβαλλοντικά συστήματα. «Πιστεύουμε ότι το DEFRA πρέπει να αφήσει στην άκρη τα σχέδια που επεξεργάζεται και να χρησιμοποιήσει το έτος παραγωγικά για να παρουσιάσει κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο στον οποίο το περιβάλλον και η γεωργία αλληλεπιδρούν», τονίζει.

 

Από την πλευρά της, η Εθνική Ένωση Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU) υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα σχέδιο «απλό, ευέλικτο και προσιτό σε όλους τους αγρότες και τους τύπους αγροκτημάτων», αν και για μερικές από αυτές τις πτυχές έχουν εκφραστεί σοβαρές αμφιβολίες. Ο αντιπρόεδρος της NFU, Tom Bradshaw, επισημαίνει ότι πολλοί αγρότες περιμένουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα μοιάζει το καθεστώς μετάβασης, έπειτα από το οποίο θα ακολουθήσει η πλήρης εφαρμογή του ELM το 2024. «Χρειαζόμαστε επειγόντως το Defra να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια» προσθέτει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button