Αγροτικά

Νέα διαδικτυακή πύλη της ΕΕ για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων

Νέο ιστότοπο παρουσίασε πριν από λίγες µέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παροτρύνοντας τους ενδιαφερόµενους να βρουν στοιχεία σχετικά µε την πορεία του κάθε κράτους- µέλους για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρµάκων. Μέσα από τον ιστότοπο παρουσιάζει, επίσης, τις δράσεις που πρόκειται να πραγµατοποιήσει το 2018 για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρµάκων.

Όπως αναφέρει, θα προσφέρει υποστήριξη στα κράτη-µέλη για την ανάπτυξη της µεθοδολογίας συµµόρφωσης µε τις αρχές της διαχείρισης επιβλαβών οργανισµών, ενώ στο πλαίσιο του προγράµµατος «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιµα» θα διοργανωθούν από το 2018 και µετά σειρές µαθηµάτων για τους εµπειρογνώµονες κάθε κράτους-µέλους για την αξιολόγηση της εφαρµογής των αρχών διαχείρισης επιβλαβών οργανισµών. Όσον αφορά τη µείωση των κινδύνων και τις δυσµενείς επιπτώσεις από τη χρήση φυτοφαρµάκων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον θα υπάρξουν δείκτες µέτρησης της προόδου. Επιπλέον, η Επιτροπή ξεκίνησε συζητήσεις µε τα κράτη-µέλη, ώστε να επιτευχθεί µια κοινή γραµµή δεικτών σχετικά µε τη µείωση του κινδύνου χωρίς, όµως, να αντικατασταθούν οι υφιστάµενοι και συµπληρωµατικοί εθνικοί δείκτες.

Η Επιτροπή διερευνά µε τα κράτη-µέλη πως θα µπορούσε να αναπτυχθεί ένα σύστηµα επιτήρησης των φυτοφαρµάκων για επαγγελµατική χρήση ως βάση για τις κατάλληλες προληπτικές παρεµβάσεις κατά της δηλητηρίασης. Θα εξετάσει, επίσης, τη δηµιουργία συστηµάτων συλλογής πληροφοριών για τυχόν δηλητηριάσεις σύµφωνα µε το άρθρο 24 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 2017/625. Όπως δηλώνεται στον ιστότοπο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την έρευνα στον κλάδο της φυτοπροστασίας ώστε να βρεθούν νέα προϊόντα χαµηλότερου κινδύνου, αλλά και τεχνικές βιολογικού ελέγχου µέσω καινοτόµων προγραµµάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button