Ελλάδα

Νέα, εμβληματικά κτίρια κατασκευάζονται στην Αττική

Πολλά θα αλλάξουν στο παραλιακό μέτωπο της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», όπως έχει χαρακτηριστεί.

Η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, που δείχνει να έχει ξεκινήσει με τις κατεδαφίσεις των παλαιών κτιρίων του αεροδρομίου και που, βέβαια, έχει πολύ μέλλον μπροστά της, δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς πολλοί θα θελήσουν –και ήδη το επιδεικνύουν- να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή.

Ηδη, το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners σχεδιάζει και υλοποιεί, μια σειρά σημαντικών τουριστικών εγχειρημάτων, κατοικιών και έργων άλλων χρήσεων, εναρμονισμένα στο πνεύμα της εποχής.

Το γραφείο, έχει βάλει την υπογραφή του στη Μαρίνα Φλοίσβου, που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ολυμπιακής Φιλοξενίας» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τώρα, ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή του κτιρίου κατοικιών «Τhe Wave», στο ανατολικό όριο του γκολφ της Γλυφάδας, που όπως διαπιστώνουμε από το όνομα και τη σχεδίαση, θυμίζει κύματα. Ο σχεδιασμός αποδίδει την τρισδιάστατη επεξεργασία των φυσικών αυτών αναδιπλώσεων, παρουσιάζοντας μία δυναμική μορφή που μοιάζει να πάλλεται, να περιστρέφεται ή να λυγίζει, δείχνοντας από οποιαδήποτε οπτική γωνία διαρκώς μεταβαλλόμενη. Το «The Wave» είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα που κατασκευάζονται αυτή την στιγμή στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

Potiropoulos+Partners
Νέα, εμβληματικά κτίρια κατασκευάζονται στην Αττική.

Επίσης, σχεδιάζεται η υλοποίηση του «The Elysium», ενός τουριστικού συγκροτήματος σουιτών στο Καβούρι. Η γειτνίαση του οικοπέδου με τη θάλασσα, ενεργοποίησε μια σειρά αφηγήσεων που σχετίζονται με τον «υδάτινο στοιχείο», όπως είναι ο κυματισμός του νερού, τα λευκά κουρμπαριστά από τον αέρα πανιά των ιστιοφόρων, η θέα προς τον Αργοσαρωνικό, και το μοναδικό αττικό φως.
Ένα ακόμα έργο, είναι το «Τhe Sea-Through Effect», συγκρότημα κατοικιών στη Βούλα, που βρίσκεται υπό μελέτη. Η συγκεκριμένη «ιδέα» μορφής, συγκροτήθηκε από επιμέρους ορθοκανονικές δομές και ενδιάμεσα, μη κανονικής γεωμετρίας «φίλτρα», που «ανοίγουν» ή «κλείνουν» συνομιλώντας με τον προσανατολισμό και τις διαβαθμίσεις της θέας. Βασική παράμετρο του σχεδιασμού αποτέλεσε η επιλογή και συνεργασία των υλικών στο κέλυφος του κτιρίου. Το συμπαγές επίχρισμα, η διαφάνεια του γυαλιού και τα διάτρητα κλωστρά συνδιαλέγονται με το φυσικό φως, ενώ οι λοξές χαράξεις αντιπαρατίθενται στην στερεοτυπική ορθοκανονική λογική.

NIKOS DANIILIDIS
Μαρίνα Φλοίσβου, 13 Απριλίου 2007

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.