Κόσμος

Νέα επαναστατική μελέτη έδειξε πως oι μέδουσες μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους

Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη αμφισβητεί την κατανόηση της μάθησης και της μνήμης σε οργανισμούς χωρίς κεντρικό νευρικό σύστημα, ανοίγοντας νέους δρόμους για την έρευνα στον συναρπαστικό κόσμο της συμπεριφοράς και της νόησης των μεδουσών.

Σε μια αξιοσημείωτη ανατροπή της επιστημονικής ανακάλυψης, οι μέδουσες της Καραϊβικής, πλάσματα που μπορεί να φαίνεται ότι περιφέρονται άσκοπα στη ζωή χωρίς κεντρικό εγκέφαλο, εξέπληξαν τους ερευνητές αποδεικνύοντας την ικανότητά τους για ταχεία μάθηση και διατήρηση πληροφοριών. Η αποκάλυψη αυτή αμφισβητεί μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι οργανισμοί απαιτούν ένα κεντρικό νευρικό σύστημα για τη συνειρμική μάθηση, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology.

Με επικεφαλής τον Anders Garm, αναπληρωτή καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, η πρωτοποριακή αυτή έρευνα αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης έρευνας για τη συμπεριφορά των μεδουσών που διεξάγεται στο Ινστιτούτο Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία.

Caribbean box jellyfish, animals that may appear to float through life aimlessly and don’t have a central brain, still have the ability to learn rapidly and retain information, new research has found https://t.co/XLdRmZk3RD

— CNN (@CNN) September 25, 2023

Ο Jan Bielecki, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός συνεργάτης στην οπτική νευροηθολογία στο Κίελο, εξήγησε ότι η ομάδα είχε διερευνήσει διάφορες πτυχές της συμπεριφοράς των μεδουσών, καθιστώντας τη μελέτη της μάθησης μια φυσική εξέλιξη. Ενώ οι ερευνητές δεν εξεπλάγησαν εντελώς από το γεγονός ότι οι μέδουσες της Καραϊβικής μπορούσαν να μάθουν, έμειναν έκπληκτοι από την ταχύτητα με την οποία απέκτησαν νέες γνώσεις.

Για να αξιολογήσουν την ικανότητα μάθησης των μεδουσών, οι επιστήμονες τις τοποθέτησαν σε μια στρογγυλή δεξαμενή με γκρίζες και λευκές λωρίδες. Οι γκρίζες λωρίδες έμοιαζαν με σκοτεινές, μακρινές ρίζες , μιμούμενες το φυσικό τους περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 7,5 λεπτών, οι ερευνητές παρατηρούσαν στενά τις μέδουσες για να διαπιστώσουν αν θα συνέχιζαν να συγκρούονται με τις λωρίδες ή θα προσάρμοζαν τη συμπεριφορά τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button