Ελλάδα

Νέος ΚΟΚ: Κανόνες για ηλεκτρικά πατίνια και skate boards, μειώνεται το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση δικύκλων

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορία, μειώνεται στο μισό το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση δικύκλων, ενώ θεσπίζονται κανόνες κυκλοφορίας για ηλεκτρικά πατίνια και skate boards.

Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και τη μικροκινητικότητα, αναμένεται να μειωθεί στο μισό το πρόστιμο για την παράνομη στάθμευση των δικύκλων.

Αυτήν τη στιγμή το επιβαλλόμενο πρόστιμο για παράνομη στάθμευση των ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών είναι στα 40 ευρώ, αλλά πηγές του υπουργείου, τις οποίες και επικαλείται ρεπορτάζ από το ethnos.gr, τονίζουν πως θα μειωθεί στο μισό, δηλαδή στα 20 ευρώ. Το πρόστιμο, δε, σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης είναι 20 ευρώ και σε ράμπες ΑμΕΑ φτάνει και τα 150 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στο ίδιο σχέδιο νόμου θα τεθούν κανόνες κυκλοφορίας για τα ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters), αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (όπως Segway), Τροχοπέδιλα (rollers) και τροχοσανίδες (skate boards), τα οποία περιγράφονται με τον ενιαίο όρο ΕΠΗΟ, δηλαδή ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκινούμενα Οχήματα.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, που βρίσκεται, βέβαια, ακόμη υπό επεξεργασία, θα ορίζει ότι μόνο τα ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία αναπτύσσουν ταχύτητα έως έξι χιλιόμετρα την ώρα, θα αντιμετωπίζονται ως πεζοί από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και ως εκ τούτου θα μπορούν να κυκλοφορούν και στα πεζοδρόμια.

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, όσα οχήματα μικροκινητικότητας αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χιλιόμετρα την ώρα, θα αντιμετωπίζονται ως ποδήλατα και κατά συνέπεια θα κυκλοφορούν όπου κυκλοφορούν και ποδήλατα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δρόμων χαμηλών ταχυτήτων. Ωστόσο, θα ορίζεται ρητά ότι για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία των οχημάτων αυτών θα απαγορεύεται σε οδούς, στις οποίες αναπτύσσονται ταχύτητες άνω των 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button