Οικονομία

Νέο έκτακτο επίδομα βενζίνης θα δοθεί για καλοκαίρι – Τι γνωρίζουμε

Επέκταση του επιδόματος βενζίνης και τους καλοκαιρινούς μήνες εξετάζει η κυβέρνηση, με το σενάριο να «φουντώνει» ξανά και να είναι εξαιρετικά πιθανό. Το νέο Fuel Pass θα δοθεί μετά τον Ιούνιο, με τις αιτήσεις πιθανότατα να ανοίγουν για τον δεύτερο γύρο από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης για τα καύσιμα, ύψους από 800 εκατ. μέχρι 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σε αυτό δεν είναι περιλαμβάνεται μόνο το νέο έκτακτο επίδομα, αλλά και ακόμα δύο μέτρα για πιο φθηνή -τελικά- βενζίνη και diesel.

Ποιοι θα πάρουν επίδομα βενζίνης και έξτρα εφάπαξ επιδότηση

Σκέψεις υπάρχουν και για την παροχή ενός επιπλέον εφάπαξ βοηθήματος στους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες, ξεκινώντας από τους κατοίκους των νησιών που υφίστανται και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την εκτόξευση των τιμών της βενζίνης. Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις από τους παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για εκτόξευση ακόμα και στα 3 ευρώ.

Το νέο Fuel Pass θα αποφασιστεί μέσα στις επόμενες μέρες, αφού πρώτα το οικονομικό επιτελείο αποτιμήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται, πως στην προηγούμενη φάση, δικαιούχοι μόνο για το επίδομα βενζίνης ήταν:

  • κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών
  • οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας
  • το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ

Πότε λήγει το πρώτο Fuel Pass

Ουσιαστικά προθεσμία για να κάνει κάποιος αίτηση για επίδομα βενζίνης δεν υπάρχει, ενώ ήδη οι περισσότεροι δικαιούχοι έχουν κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα του gov.gr.

Πάντως, πιθανόν να μην μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε αίτηση μετά τις 31/7/2022, που είναι και η ημερομηνία λήξης της χρήσης της ψηφιακής κάρτας του Fuel Pass στα πρατήρια.

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια στα καύσιμα

Στα νησιά η βενζίνη καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Σε αρκετά νησιά έχει υπερβεί τα 2,5 ευρώ το λίτρο, περίοδο που ακόμη δεν είναι τουριστική όταν «παραδοσιακά» οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα.

Η σύγκριση των τιμών βενζίνης μεταξύ νησιών που έχουν 17% ΦΠΑ και άλλων που ο ΦΠΑ είναι στο 25%, αποκαλύπτει «μαύρη τρύπα» στους ελέγχους για αισχροκέρδεια.

Χαρακτηριστικά, η τιμή της βενζίνης ανά λίτρο έφτασε:

  • 2,47 στη Λέσβο
  • 2,58 στη Λήμνο

Και αυτό παρότι στη Λέσβο έχει χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 17% έναντι 24% στη Λήμνο.

Επίσης:

  • 2,325 στη Σάμο (με 17% ΦΠΑ)
  • 2,298 στη Χίο (με 17% ΦΠΑ)
  • 2,63 στην Ικαρία (με 24% ΦΠΑ)
  • 2,485 στην Κω (με 17% ΦΠΑ)
  • 2,32 στη Λέρο (με 17% ΦΠΑ)
  • 2,498 στη Ρόδο (με 24% ΦΠΑ)

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ υπογραμμίζει ότι σήμερα υπέγραψε νέα πρόστιμα και έως το τέλος της εβδομάδας θα υπογράψει και «αρκετά ακόμη».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο υπουργός:

«Αυτή την εβδομάδα συνεχίζουμε ασταμάτητα τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Και σήμερα υπέγραψα νέα σχετικά πρόστιμα και έως το τέλος της εβδομάδας θα υπογράψω και αρκετά ακόμη. Στέλνουμε σαφές μήνυμα σε όλους να μην εκμεταλλευθούν την κατάσταση για να κερδίσουν!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button