Αγροτικά

Να αυξηθεί το κατώφλι απόκλισης για επιδόσεις ΚΑΠ ζητά η Ελλάδα

Συνέχεια της τρέχουσας ΚΑΠ αναμένεται ότι θα είναι η επόμενη μετά το 2020, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο υπουργός χαρακτήρισε βήμα προόδου  την μετάβαση «στο νέο μοντέλο υλοποίησης της ΚΑΠ από ένα σύστημα συμμόρφωσης σε ένα σύστημα με έμφαση στα αποτελέσματα», τονίζοντας παράλληλα πως το όλο εγχείρημα συνιστά πρόκληση για τις διοικητικές δομές των κρατών μελών.

Από το βήμα του Συμβουλίου, ο κ. Αραχωβίτης υποστήριξε τα εξής: «Κατά τη μετάβαση στο νέο μοντέλο, ο κίνδυνος αναστολής ή μείωσης των ενισχύσεων για τα κράτη μέλη λόγω μη τήρησης των αυστηρών χρόνων και των περιθωρίων τους είναι υπαρκτός και δεν πρέπει να τον υποτιμήσουμε», ενώ, συμπλήρωσε πως παρόμοιο κίνδυνο ενέχει και μια πιθανή απόκλιση από τις επιδόσεις. «Βρίσκουμε το κατώφλι απόκλισης 25% το οποίο θα πρέπει να πάει τουλάχιστον στο 35%», τόνισε.

Ακόμη ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι στοιχεία της υφιστάμενης ΚΑΠ όπως ο κανόνας του ν+3 και η εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας για άμεσες ενισχύσεις άνω των 2.000 ευρώ πρέπει να διατηρηθούν».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Χόγκαν, δήλωσε ικανοποιημένος για την ισχυρή στήριξη του συμβουλίου ως προς τις «αξίας και τους στόχους που έχουμε», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για «περισσότερη απλοποίηση», ενώ σχετικά με την κοινή οργάνωση της αγοράς, ανέφερε πως δεν αναμένεται να υπάρξουν πολλές αλλαγές, αφού οι περισσότερες συνέβησαν με το omnibus.

Διαβάστε τα δύο Δελτία Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

Στ. Αραχωβίτης: «Ζητήσαμε ένα απλοποιημένο στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ, ώστε να μην χαθούν πόροι από την εφαρμογή του»

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του χθεσινού Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προχώρησε σε δηλώσεις, απαντώντας στις ερωτήσεις του ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργου Συριόπουλου.

Στην ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ, σχετικά με το ποιο «ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών», ο Υπουργός απάντησε ότι ένα από τα βασικά θέματα ήταν η «νέα ΚΑΠ και η αρχιτεκτονική της. Θέσαμε και ζητήματα προϋπολογισμού σαν χώρα και ζητήματα απλοποίησης των διαδικασιών, καθώς το στρατηγικό σχέδιο φαντάζει αρκετά δύσκολο και χρειάζεται απλοποίηση, έτσι ώστε να μη χαθούν πόροι από την εφαρμογή του».

Απαντώντας, στη συνέχεια, στην ερώτηση για το πόσο επηρεάζουν την Ελλάδα οι αλλαγές που προγραμματίζονται για μετά το 2020», ο κ. Αραχωβίτης απάντησε ότι η νέα ΚΑΠ «θα προσφέρει ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο στους Έλληνες αγρότες για την περίοδο μετά το 2020, οπότε σαφώς επηρεάζει την καθημερινότητα του αγρότη, τις επενδύσεις του και το οικογενειακό του εισόδημα. Νομίζω ότι είμαστε σε μια καλή φάση, με την έννοια ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν δουλευτεί, έχουν σε μεγάλο βαθμό περάσει, έχουμε γλιτώσει τα χειρότερα και παλεύουμε τώρα πια για ακόμα καλύτερα από αυτά που έχουμε εξασφαλίσει.»

Επίσης, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι «δεν αναμένουμε εκπλήξεις ως προς τις επιδοτήσεις» και ότι, σε μεγάλο βαθμό, η νέα ΚΑΠ «θα είναι συνέχεια αυτής, με αρκετές βελτιώσεις. Μικρή επίπτωση θα υπάρχει στον προϋπολογισμό, λόγω του Brexit, ενώ φαίνεται να γλιτώνουμε την εξωτερική σύγκλιση.»

Ο δημοσιογράφος ρώτησε, τέλος, τον Υπουργό για το περιεχόμενο των συναντήσεών του με τους Επιτρόπους Αλιείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κ.κ. Karmenu Vella και Vytenis Andriukaitis, αντίστοιχα:

«Στον κ. Vella, τον Επίτροπο Αλιείας, θέσαμε το βασικό θέμα που απασχολεί τους Έλληνες αλιείς και έχει να κάνει με την κλείδα κατανομής στην ποσόστωση του τόνου. Εκεί βρήκαμε ευήκοα ώτα, θα το θέσει η χώρα σε επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και νομίζω ότι θα έχουμε και την υποστήριξη της Επιτροπής. Στον Επίτροπο Ασφάλειας Τροφίμων, τον κ. Andriukaitis, θέσαμε το θέμα του ελληνικού γιαουρτιού, που διάφορες χώρες σφετερίζονται την περίφημη ονομασία του και δηλώσαμε την απόφασή μας να την προστατεύσουμε. Θεωρώ ότι και εκεί θα βρούμε τον Επίτροπο στο πλευρό μας. Κατάλαβε ότι η πρόθεσή μας είναι το ελληνικό γιαούρτι και η φήμη του να προστατευθούν.»

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ
(ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018)

Στις 19 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τακτική σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας. Τη xώρα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στ. Αραχωβίτης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαρ. Κασίμη.

Όσον αφορά στα θέματα γεωργίας, το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με την πρόοδο της εξέτασης δύο εκ των προτάσεων Κανονισμών της Επιτροπής, για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020, στη  βάση εκθέσεων προόδου που κατήρτισε η Αυστριακή Προεδρία. Πρόκειται για τον Κανονισμό σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση της ΚΑΠ και τον Κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών (ΚΟΑ) γεωργικών προϊόντων. Ο Υπουργός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη μεγάλη διοικητική επιβάρυνση που αναμένεται να επιφέρει το νέο μοντέλο υλοποίησης της ΚΑΠ και μάλιστα μέσα σε ένα χρονικά ασφυκτικό πλαίσιο. Επιπλέον, κάλεσε την Επιτροπή για περισσότερες διευκρινίσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από τις επιδόσεις. Επισήμανε δε ότι κατά την εφαρμογή του νέου μοντέλου, η συμβουλευτική προσέγγιση θα εξυπηρετήσει πολύ πιο αποτελεσματικά την επίτευξη των στόχων του Στρατηγικού Σχεδίου και κατ’ επέκταση των κοινών ενωσιακών στόχων της ΚΑΠ, από ότι ένα πλαίσιο αυστηρά τιμωρητικό στις περιπτώσεις μη επίτευξης των στόχων. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στοιχεία της υφιστάμενης ΚΑΠ που έχουν αξιολογηθεί θετικά από τα κράτη μέλη, όπως ο κανόνας ν+3 και η εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας για άμεσες ενισχύσεις άνω των 2000€, πρέπει να διατηρηθούν.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την επάρκεια των μέτρων αγοράς κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, ο κ. Αραχωβίτης στην παρέμβασή του υπενθύμισε ότι η αγροτική απασχόληση από τη φύση της επηρεάζεται και είναι ευάλωτη σε πολλούς εξωγενείς παράγοντες που δεν εξαρτώνται από τον ίδιο τον αγρότη. Και σε αυτούς, έρχονται να προστεθούν πρωτόγνωρες συνθήκες, τις οποίες ο αγρότης καλείται να αντιμετωπίσει (όπως εμπορικοί αποκλεισμοί, διατάραξη τιμών, ασθένειες, ιδιαιτέρως αντίξοες καιρικές συνθήκες, πολιτικές αποφάσεις κ.α.). Η βελτίωση της διαχείρισης του αποθεματικού για τις κρίσεις, καθώς επίσης και η υιοθέτηση εργαλείων διαχείρισης κινδύνων, όπως προτείνονται από την Επιτροπή, μπορεί επίσης να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, τα μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν, επισήμανε ο Υπουργός. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων προϋποθέτει και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, έγκαιρη αναγνώριση των κρίσεων, ευέλικτη αντίδραση και, εντέλει, την κατάλληλη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων.

Για την κατάσταση της αγοράς στην ΕΕ, ο Υπουργός τόνισε ότι οι αγορές θα χαρακτηρίζονται πάντα από αστάθειες, διότι επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως οι πολιτικές μας αποφάσεις, κάνοντας μνεία στην πρόσφατη κατάργηση ποσοστώσεων της ζάχαρης, από την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς, τη μεταβλητότητα των τιμών των προϊόντων, δηλαδή παράγοντες τους οποίους δεν μπορούν να προβλέψουν οι αγρότες μας και στους οποίους δεν μπορούν να προσαρμοστούν έγκαιρα. Αναφερόμενος στον τομέα της ζάχαρης, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι στην Ελλάδα η τευτλοκαλλιέργεια έχει μειωθεί δραματικά, με τους περισσότερους καλλιεργητές να καταφεύγουν σε άλλες πιο ασφαλείς καλλιέργειες. Πρόσθεσε ότι κρίνεται απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση των αγορών και η ετοιμότητα λήψης μέτρων, όχι μόνο στους αναφερόμενους τομείς αλλά και σε άλλους, όπως το ελαιόλαδο, η ελιά, τα οπωροκηπευτικά, το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας και το ρύζι.

Οι τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της προστασίας των φυτών απασχόλησαν επίσης το Συμβούλιο, όπου ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι η ασφάλεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά στη χρήση δραστικών ουσιών και ότι είναι απαραίτητο να εξορθολογιστεί η διαδικασία εγκρίσεων, ώστε να μην εξαντληθεί το ήδη περιορισμένο μας οπλοστάσιο ενάντια στους επιβλαβείς οργανισμούς. Επίσης, αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία της υγείας των φυτών για τη διασφάλιση της πρωτογενούς παραγωγής και του περιβάλλοντος, αλλά και του ρόλου της ως εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας της Ένωσης, μέσα από την προώθηση των εξαγωγών και το άνοιγμα νέων αγορών.

Επιπλέον, το Συμβούλιο ενημερώθηκε για το έργο της Ειδικής Επιτροπής Αγροτική Αφρική (Task Force Rural Africa – TFRA). Κατά την ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, η ελληνική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στην πρωτοβουλία της Επιτροπής για συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ένωσης και σε όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός εποικοδομητικού και αποτελεσματικού διαλόγου και την εδραίωση των σχέσεων και των συνεργασιών μας με τις Αφρικανικές Χώρες, ώστε να προαχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η παραγωγή τροφίμων και να αντιμετωπιστούν τα βασικά αίτια της μετανάστευσης.

Όσον αφορά στα θέματα αλιείας, το Συμβούλιο συζήτησε τον κανονισμό του Συμβουλίου για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα αποθέματα ιχθύων βαθέων υδάτων για το 2019 και το 2020 και κατέληξε ομόφωνα σε πολιτική συμφωνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.