ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ν. Αναστασόπουλος προς Γ. Λεβεντάκη: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία παρέμβαση στην πλατεία Γαργαλιάνων χωρίς να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η διαβούλευση

Κύριε Δήμαρχε

Οι μηχανικοί της πόλης των Γαργαλιάνων δημόσια τοποθετηθήκαμε με άρθρα μας  που δημοσιεύτηκαν στο Gargalinoionline το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με την προτεινόμενη ανάπλαση που παρουσιάσατε και όλοι  ταχθήκαμε με επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης της πλατείας μας στη μορφή που είναι σήμερα με κάποιες βελτιώσεις συντήρησης που μπορούμε να τις συζητήσουμε (Σχετικά τα άρθρα των Τάσου Κατσίβελα, Νίκου Αναστασόπουλου, Γιάννη Κατσούλα, Γιάννη Αδρακτά).

Στην συνάντηση που  επικαλείστε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου σας επανέλαβα  τη θέση μας αυτή η οποία είναι καταγραμμένη και στο σχετικό video και μάλιστα χωρίς να συμφωνήσω προσωπικά ή να αναλάβω καμία υποχρέωση  σχετικά με την πρότασή σας για βελτίωση της μελέτης, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πρόχειρα και στο πόδι.

Κύριε Δήμαρχε οφείλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι οι μελέτες για τα έργα  δεν εκπονούνται από τους μηχανικούς που σέβονται το επάγγελμά τους κατά παραγγελία ή απλά και μόνο για να πάρουμε το ποσό της χρηματοδότησης και μετά να φτιάξουμε κάτι άλλο, λες και δεν θα υπάρξει έλεγχος. Οι μελέτες διέπονται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο αναθέσεων και προδιαγραφών εκτέλεσης που απ’ ότι φαίνεται στη συγκεκριμένη μελέτη δεν τηρήθηκαν, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για την έγκριση που εξασφαλίστηκε από την αρχιτεκτονική επιτροπή αφού η επέκταση της πλατείας γίνεται σε βάρος του δρόμου και των κυκλοφοριακών συνθηκών. Υπάρχει τεχνική έκθεση σκοπιμότητας που πρέπει να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα του έργου και αν υπάρχει, την έλαβε υπ’ όψιν της η αρχιτεκτονική επιτροπή; Οι συντάκτες της μελέτης (μελετητές;) τους οποίους δεν γνωρίζουμε, αφού αυτά που μας παραδόθηκαν είναι 3d φωτογραφίες και σχέδιο κάτοψης ανυπόγραφο χωρίς κείμενα ή  τεχνική έκθεση, όφειλαν σύμφωνα με τη νομοθεσία,  πριν τη διαμόρφωση της πρότασης να διαβουλευτούν με τους  χρήστες και να λάβουν υπ’ όψιν τους την πραγματικά διαμορφωμένη φυσιογνωμία και χρήση της πλατείας και όχι μόνο, αλλά και όλα τα προβλήματα του χώρου στο κέντρο της πόλης μας στα οποία και θα έπρεπε να επικεντρωθούν ώστε να συμπεριληφθούν σε μία μελέτη ανάπλασης. Δεν είναι δυνατόν εμείς στο «παραπέντε»  να υποκαταστήσουμε με  ανταλλαγή προτάσεων ανάμεσα στους μηχανικούς και στο Δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλο, την εργασία που όφειλε να κάνει ο μηχανικός  μελετητής  που έχει εκ του νόμου τα ανάλογα προσόντα και την εμπειρία για την εκπόνηση της μελέτης ανάπλασης.

Σαν Σύλλογος μηχανικών πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία διαδικασία σημαντικών παρεμβάσεων σε αξιόλογους δημόσιους χώρους των πόλεων, χωρίς να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η διαβούλευση ως προς τις προθέσεις και  τη διαδικασία συνεκτίμησης και ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της μελέτης ώστε να εξασφαλίζεται το βέλτιστο αποτέλεσμα, μερικές φορές και με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Πιστεύουμε ακόμη ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι της κοινωνίας στη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχουν δικαίωμα διαχείρισης του κοινοχρήστου δημόσιου χώρου με όρους που να τον αποκόβουν από τους πολίτες που τον δικαιούνται.

 

Αναστασόπουλος Νίκος

Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός

Πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Τριφυλίας

Μελετητής Δημοσίων  Έργων  Γ’ Τάξης

Σχετικά Άρθρα

5 Σχόλια

  1. Πρόεδρε συγχαρητήρια!! Αυτό πρέπει να είναι η απόφαση της αυριανης συνεδριασης του Δημοτικού Συμβουλίου.Οχι μισόλογα. Δεν μπορεί η συγκεκριμένη μελέτη να υποβληθεί.Απόσυρση και διαβούλευση από μηδενική βάση.

  2. Ένα τόσο σημαντικό έργο σε 3D φωτογραφίες δουλειές του ποδαριού. Μπράβο Νίκο, ήσουν σαφέστατος στη τοποθέτηση σου και ξεκαθαρισες τη θέση σου . Ως προς τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες και τη χρήση του ονόματος σου, κατά το δοκουν. Ο γρίφος που αναμένεται να λυθεί: ποιος είναι ο άγνωστος μελετητής αυτής της έγχρωμης φωτοτυπίας;

  3. Θυμάστε που πριν κάποιους μήνες δημότης από τα Φιλιατρά είχε δημοσιεύσει άρθρο στην ιστοσελίδα Γαργαλιάνοι On-Line όπου πρότεινε την μεταφορά και εγκατάσταση στρατοπέδου λαθρομεταναστών στην περιοχή μας, επιχειρηματολογόντας μάλιστα, πως έτσι θα έρθει και η “ανάπτυξη”; Το τι είδους ανάπτυξη θα φέρει η βίαιη εγκατάσταση χιλιάδων λαθρομεταναστών στην περιοχή το βιώνουν στο πετσί τους στην Λέσβο (36 θάνατοι από κορωνοιό μέχρι τις 9 Ιανουαρίου σε ένα νησί με τον μισό πληθυσμό της Μεσσηνίας, και πλήρης Ομερτά των ΜΜΕ όσον αφορά την εκεί κατάσταση λες και η Λέσβος δεν ανήκει στην Ελλάδα). Ο τρόπος με τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να επιβάλλει την “ανάπλαση” της Πλατείας των Γαργαλιάνων προκαλεί (το λιγότερο) πολλά ερωτηματικά. Όπως πολύ εύστοχα αναγνώστες της ενημερωτικής ιστοσελίδας έχουν επισημάνει, η δωρεάν μακέτα της νέας Πλατείας μας παρουσιάζει και οικογένειες Αφρικανών. Μήπως τελικά η ιστορία με την Πλατεία δεν θα τελειώσει στην Πλατεία; Μήπως από πίσω κρύβονται και άλλα σχέδια τα οποία θα παρουσιαστούν το ίδιο ξαφνικά και θα επιβληθούν με τον ίδιο βίαιο τρόπο; Τι άλλες εκπλήξεις θα μας σερβίρουν στα καλά των καθουμένων, και από πόσο “ψηλά” κατευθύνονται οι εντολές;;; Για όσους δεν είναι ενήμεροι, στον Έβρο, στους αδερφούς μας ακρίτες που φυλάνε Θερμοπύλες δηλαδή, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει την βίαιη αρπαγή των χωραφιών τους με σκοπό την δημιουργία μίας νέας Πόλης Λαθρομεταναστών πάνω στα σύνορα, ενώ τα ΜΜΕ της Νέας Τάξης Πραγμάτων (τα οποία εμείς συντηρούμε μέσω των ΛΙστών Πέτσα) όχι απλά σιωπούν επιδεικτικά, αλλά θα ρίξουν λυσσασμένα στην πυρά της Ιεράς Εξέτασης της Πολιτικής Ορθότητος όποιον τολμήσει να εκφράσει αντίθετη άποψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button