Τεχνολογία

Οι ήχοι του πληκτρολογίου μπορούν να φανερώσουν τους κωδικούς σου

Είναι γνωστό σε όλους ότι η τεχνολογία κάνει άλματα καθημερινά. Το ίδιο όμως κάνουν και οι χάκερ σε μια σχέση που μάλλον αλληλεξαρτάται. Ο επιστήμονες τώρα υποστηρίζουν πως μπορούν να καταλάβουν τους κωδικούς που βάζετε στο κινητό σας, από τον τρόπο που τους πληκτρολογείτε.

Τα ενσωματωμένα μικρόφωνα στα κινητά, όπως έδειξαν εμπειρογνώμονες από την Αγγλία και την Σουηδία, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για να αποκρυπτογραφήσουν τον ήχο του πληκτρολογίου σε ένα smartphone. Η δοκιμή έδειξε πως ένας αλγόριθμος μπορεί να δείξει σωστά 31 από τις 50 τετραψήφιες προσπάθειες πληκτρολόγησης.

Με την χρήση κακόβουλου λογισμικού, οι χάκερ έχουν την δυνατότητα να μάθουν τους κωδικούς πρόσβασης και να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στον χρήστη. Ο περιορισμός της πρόσβασης του μικροφώνου σε κάποιες εφαρμογές, βοηθάει ώστε να έχουμε περισσότερη ασφάλεια στο κινητό και τους κωδικούς μας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Πανεπιστημίου Linköping στη Σουηδία, έδωσαν 45 tablet και κινητά Android σε συμμετέχοντες στην έρευνα, ζητώντας τους να πληκτρολογήσουν διάφορους κωδικούς. Εκείνοι κατέγραφαν τις ηχογραφήσεις σε έναν αλγόριθμο εκμάθησης μηχανών, ο οποίος κατασκευάστηκε για να μπορεί αντιστοιχίσει την δόνηση με ένα συγκεκριμένο σημείο στην οθόνη. Ο αλγόριθμος αυτός μπορεί να αποκωδικοποιήσει κάτι τέτοιο, αφού κάθε άγγιγμα της οθόνης δημιουργεί ηχητικά κύματα που μεταφέρονται στο μικρόφωνο. Καθώς τα διαφορετικά κύματα ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες, η χρονική απόσταση μεταξύ κάθε χτυπήματος που φτάνει στο μικρόφωνο μπορεί να αποκαλύψει το γράμμα, το νούμερο ή το σύμβολο που λίγο πριν είχε πατηθεί στην εκάστοτε οθόνη.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι κανείς δεν έχει αναπτύξει αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Ilia Shumailov, «ωστόσο στο εγγύς μέλλον σίγουρα θα συναντήσουμε τέτοιες επιθέσεις», προειδοποίησε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button