Ελλάδα

Οι αδειούχοι φέρνουν στις αποσκευές τους τον ιό – Αυστηρές συστάσεις από τους ειδικούς

Συνεχίζει να προελαύνει η πανδημία στη χώρα, ενώ ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει την Δευτέρα 250 άτομα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 2.218 κρούσματα και 13 νέοι θάνατοι.

Για τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί μεταξύ των ειδικών, ενόψει της επιστροφής των ταξιδιωτών του καλοκαιριού από τα «κόκκινα» νησιά και για τον κίνδυνο διασποράς του ιού, αλλά και την πίεση στο σύστημα υγείας, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Το στέλεχος Δέλτα έχει κυκλοφορήσει στους νέους που είναι στα νησιά και διασκεδάζουν και γι’ αυτό υπάρχει μια διασπορά στα νησιά, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ‘κόκκινα’», δήλωσε ο καθηγητής.

Όπως είπε, είναι κρίσιμο να μην επεκταθεί αυτή η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα, μετά και την επιστροφή των ταξιδιωτών στις κατοικίες τους.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Γώγος προτάσσει την ανάγκη να ληφθούν ορισμένα μέτρα από πλευράς ταξιδιωτών: «Είναι μεγάλη σημασία να κάνει κάποιος τεστ γυρίζοντας – σελφ ή αντιγονικό. Επίσης, υπάρχει σύσταση για οικειοθελή καραντίνα ακόμα και με ήπια συμπτώματα, καθώς ο μέσος όρος μετάδοσης του ιού υπολογίζεται στις 3 ή 4 μέρες», όπως τόνισε.

Αναφορικά με το σύστημα υγείας ο καθηγητής ανέφερε πως, πέρα από την Κρήτη, βλέπουμε πλέον και στην Αττική μια μικρή πίεση, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα δούμε τα φαινόμενα που είχαμε παλαιότερα.

Επιπλέον, ο κ. Γώγος έκανε έκκληση για εμβολιασμό στους 40ρηδες, 50ρηδες, 60ρηδες, αλλά και στους νέους για να επιστρέψουν στο πανεπιστήμια.

Σχετικά με την απώλεια του πρώτου πλήρως εμβολιασμένου ατόμου στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι ένας θάνατος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως στοιχείο αντιεμβολιαστικής τάσης και πως κανένα φάρμακο δεν είναι 100% αποδοτικό.

Τέλος, είπε ότι όλα τα δεδομένα θα συζητηθούν στην διευρυμένη σύσκεψη των επιτροπών για τον κοροναϊό και τον εμβολιασμό, που θα γίνει την Τρίτη.

Τι λένε οι ειδικοί για τον πρώτο θάνατου πλήρως εμβολιασμένου

Για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου για τον κοροναϊό στη χώρα μας, καθώς και τη σημασία του εμβολιασμού για την «εκρίζωση» του ιού τα επόμενα χρόνια, μίλησαν ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος, και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, ο 70χρονος που υπέκυψε στον κοροναϊό ενώ είχε κάνει και τις δύο δόσεις εμβολίου και ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα, είναι μια τραγική εξέλιξη με δύο δυνατά μηνύματα:

1. Είναι μια τραγική εξαίρεση στον κανόνα, «καθώς ο απολογισμός των 13.200 ατόμων στην χώρα μας ήταν ανεμβολίαστοι. Τα εμβόλια προστατεύουν και δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ειδικά σε σχέση με το 4ο κύμα που έρχεται» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

2. Οι μεταλλάξεις φαίνεται ότι είναι υπερματαδοτικές και ότι μολύνουν και τους εμβολιασμένους. Παράλληλα, η συζήτηση περί εκρίζωσης του ιού φαίνεται ότι δεν είναι εφικτή στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Είναι πολύ δύσκολο, αν δεν ολοκληρωθούν περισσότερο και με καλύτερο τρόπο τα εμβόλια, έτσι ώστε να πετύχουμε την εκρίζωση του ιού», τόνισε ο ίδιος.

Ο διευθυντής ΜΕΘ σημείωσε πως όλη η οικογένεια του 70χρονου είχε εμβολιαστεί πλήρως και τόνισε πως έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και πως πρέπει να πεισθούν και οι τελευταίοι για να εμβολιαστούν.

«Είναι κρίμα να φτάσουμε σε συνθήκες που να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής.. Για να μην φτάσουμε σε οριζόντια μέτρα, πρέπει να προλάβουμε και να ξεπεράσουμε τους φόβους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίων, καθώς και νέας γενιάς εμβόλια που έρχονται, θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταλλάξεις.

Δύσκολος χειμώνας

Παράλληλα, ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε πως είναι δεδομένο ότι, όταν μπούμε στον χειμώνα, τα πράγματα θα είναι χειρότερα, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας και το άνοιγμα των σχολείων.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 70χρονου, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει φάρμακο και κανένα εμβόλιο που να είναι 100% αποτελεσματικό και πως το να αποτύχει μια φορά εκεί όπου έχει πετύχει 200 χιλιάδες φορές ή ένα εκατομμύριο, είναι κάτι που στενοχωρεί, αλλά δεν ακυρώνει το εμβόλιο.

Προκειμένου να το εξηγήσει περαιτέρω, ανέφερε πως 3.500 κρούσματα που υπήρχαν το Νοέμβριο κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα σήμαιναν 120 νεκρούς . Τα 3.500 κρούσματα τον Μάρτιο σήμαιναν 60-70 νεκρούς, ενώ τα 3.500 κρούσματα σήμερα (Αύγουστο) σημαίνουν 20 νεκρούς.

Τόνισε πως η μόνη λύση είναι να εμβολιαστούμε όλοι με τα υπάρχοντα εμβόλια και όταν έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα θωρακιστούμε ακόμη καλύτερα.

«Παρά το ευχάριστο της μείωσης των νεκρών, φοβούμαι ότι έχουμε εθιστεί στο θάνατο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλακόπουλος, εξηγώντας: «δηλαδή, πεθαίνει ένα μισό λεωφορείο κάθε μέρα από ένα ιογενές νόσημα, που θα μπορούσαμε να το προλάβουμε», είπε και προσέθεσε πως το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ένας φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

«Πρέπει εμείς να κερδίσουμε τον αγώνα και όχι ο ιός», κατέληξε ο καθηγητής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button