Οικονομία

Οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα στην Ελλάδα

Της Στεφανίας Σούκη

Με μία Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη κοντά στα 935 ευρώ και μία Ημερήσια Δαπάνη στα 89 ευρώ, οι Αμερικανοί τουρίστες αναδεικνύονται «πρωταθλητές» σε επίπεδο δαπανών για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ των βασικότερων ξένων αγορών εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για «Τις προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018», όπου αποτυπώνεται η εικόνα στις 18 μεγαλύτερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, βάσει εισπράξεων που αντιπροσωπεύουν το 76% επί του συνόλου των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας το 2016.

Με βάση τα στοιχεία οι Αμερικάνοι έρχονται στην πρώτη θέση από πλευράς της Μέσης Κατά Κεφαλή Δαπάνης, ενώ οι Γερμανοί βρίσκονται σταθερά πρώτοι από πλευράς αφίξεων διανυκτερεύσεων αλλά και συνολικών εισπράξεων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας.

Ειδικότερα όσον αφορά τις ΗΠΑ, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο τοπ 5 των μεσογειακών προορισμών για τους Αμερικάνους μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Κροατία και στην 25η θέση συνολικά της παγκόσμιας κατάταξης για τις ΗΠΑ, απ’ όπου ο εξερχόμενος τουρισμός υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του 2015 στα 73 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα από πλευράς αφίξεων οι Αμερικάνοι καταλαμβάνουν την όγδοη θέση με κάτι λιγότερο από 800 χιλιάδες αφίξεις, ωστόσο βρίσκονται στην τέταρτη θέση των εισπράξεων λόγω των περισσότερων δαπανών.

Το τοπ 3 των προορισμών των Αμερικανών στην Ελλάδα είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο και η Πελοπόννησος. Ως προς τις προοπτικές, η αμερικανική αγορά παρουσιάζει μικτή εικόνα, αφού, αφενός η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ανάπτυξη και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε υψηλά επίπεδα, αφετέρου όμως το δολάριο έχει υποτιμηθεί σημαντικά έναντι του ερυώ, ενώ παράλληλα, η παρατηρούμενη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να δράσει ανασταλτικά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Για το καλοκαίρι του 2018 δεν υπάρχουν στοιχεία προγραμματισμού των πτήσεων.

Οι προοπτικές χαρακτηρίζονται ευοίωνες οι προοπτικές για την γερμανική αγορά, λόγω θετικής οικονομικής συγκυρίας (αυξανόμενο ΑΕΠ και υψηλός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης) και μεγάλης αύξησης (+45%) της ζήτησης για αεροπορικές θέσεις. Όλα τα Περιφερειακά αεροδρόμια εμφανίζουν αναλογικά θετική ποσοστιαία μεταβολή με την μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτους αριθμούς να καταγράφεται στο Ηράκλειο, την Κω, την Ρόδο και την Κέρκυρα.

Ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Γερμανία αντιστοιχεί σε 91 εκατ. τουρίστες, εκ των οποίων τα 3,14 εκατ. έρχονται στη χώρα μας. H Eλλάδα είναι στην 8η θέση συνολικά όσον αφορά τους προορισμούς που προτιμούν οι Γερμανοί εκτός της χώρας τους και στο τοπ 5 των αγορών της Μεσογείου μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Κροατία. Οι Γερμανοί, με βάση την επεξεργασία του Sete Intelligence είναι στην πρώτη θέση σε αφίξεις, εισπράξεις και διανυκτερεύσεις με μία Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στα 678 ευρώ, ημερήσια δαπάνη στα 65 ευρ΄ώ και μέση διάρκεια παραμονής στη χώρα τις 10,5 ημέρες.

Από τη Γερμανία, η αύξηση όσον αφορά τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το φετινό καλοκαίρι στα περιφερειακά αεροδρόμια, πλήν της Αθήνας, αντιστοιχεί, όπως προαναφέρθηκε, σε 45% με ένα σύνολο 4 εκατ. θέσεων για το καλοκαίρι του 2018, ενώ το τοπ 3 των προορισμών για τους Γερμανούς στην Ελλάδα είναι η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο.

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η βρετανική αγορά αφενός ως επακόλουθο του brexit- τόσο η λίρα όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν εξασθενίσει- αφετέρου όμως υπάρχει σημαντική αύξηση (20%) της ζήτησης για αεροπορικές θέσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, φθάνοντας τα 4 εκατ. όσον αφορά τον προγραμματισμό για τη θερινή σεζόν του 2018. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφουν τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς και του Ακτίου. Συνολικά ο εξερχόμενος τουρισμός του Ην. Βασιλείου είναι στα 69 εκατ. τουρίστες και στην Ελλάδα κατευθύνονται περί τα 2,9 εκατομμύρια, κατατάσσοντας τη βρετανική αγορά στη δεύτερη σημαντικότερη για τη χώρα μας, σε όλα τα εξεταζόμενα πεδία, αφίξεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις. Ειδικά όσον αφορά τις εισπράξεις αντιπροσωπεύουν ένα 15% επί του συνόλου, με ένα σύνολο λίγο κάτω των 2 δις. ευρώ (1,94 δις. ευρώ), η Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη είναι στα 672 ευρώ και η ημερήσια δαπάνη στα 73 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής των Βρετανών στη χώρα μας είναι 9,2 ημέρες και οι τρείς πρώτοι ελληνικοί προορισμοί τα Ιόνια νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Θετικές είναι οι προοπτικές για την γαλλική αγορά λόγω θετικής οικονομικής συγκυρίας και αυξημένης ζήτησης (+8%) για αεροπορικές θέσεις. Όμως, η αυξημένη ζήτηση δεν κατανέμεται ισομερώς στην χώρα, αφού υπάρχει μείωση στη ζήτηση θέσεων στην Θεσσαλονίκη (παρά τη μείωση των θέσεων λόγω των εργασιών στο αεροδρόμιο), τα Χανιά, την Κω και τον Άραξο και αύξηση στο Ηράκλειο, την Ρόδο, την Κέρκυρα, την Σαντορίνη, την Μύκονο, την Καλαμάτα και τον Βόλο. Ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Γαλλία είναι στα 26 εκατομμύρια, οι τop 5 προορισμοί είναι η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα είναι στην 7η θέση. Οι τop 5 προορισμοί στην Μεσόγειο είναι η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Στην ρουμανική αγορά παρατηρείται αυξημένη ζήτηση (+38%) για αεροπορικές θέσεις, παρά την επιδείνωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του λέου και του οικονομικού κλίματος, που όμως παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Όμως, η αυξημένη ζήτηση δεν κατανέμεται ισομερώς στην χώρα, αφού υπάρχει μείωση στη ζήτηση θέσεων στην Ζάκυνθο και την Κέρκυρα και αύξηση στους υπόλοιπους προορισμούς. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει και σημαντικός αριθμός τουριστών από Ρουμανία που έρχεται οδικώς και έχει χαρακτηριστικά τουρισμού της τελευταίας στιγμής. Ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρουμανία είναι στα 16 εκατ., οι τοπ πέντε προορισμοί είναι η Ουγγαρία, η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ουκρανία, ενώ η χώρα μας είναι στην πρώτη θέση των μεσογειακών προορισμών που επιλέγουν οι Ρουμάνοι και ακολουθούν Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία, Κροατία. Οι Ρουμάνοι καταλαμβάνουν πλέον την 6η θέση ως προς τις αφίξεις στη χώρα μας με πάνω από 1 εκατ., ωστόσο χαμηλή είναι η Μέση κατά Κεφαλή Δαπανή με 381 ευρώ, η ημερήσια δαπάνη με 57 ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής στις 6,7 ημέρες. Οι τρείς καλύτεροι προορισμοί για τους Ρουμάνους τουρίστες είναι η Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Θεσσαλία.

Αντίθετα μείωση της ζήτησης (-12%) για αεροπορικές θέσεις παρουσιάζεται στην ρωσική αγορά με έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα να εντοπίζεται στην υποτίμηση του ρουβλίου σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, βελτίωση παρουσιάζει ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ οι Ρώσοι Tour Operators, πολλοί από τους οποίους πάντως ελέγχονται από τουρκικά συμφέροντα, λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις τους τον Μάρτιο. Σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται πτώση με εξαίρεση τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας και της Καλαμάτας. Ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία είναι στα 32 εκατ. με την πεντάδα των πρώτων προορισμών για τους Ρώσους τουρίστες να είναι η Κίνα, το Καζακστάν, η Ουκρανία, η Ταϊλάνδη και η Ισπανία. Η χώρα μας είναι στην 11η θέση, ενώ οι τοπ 5 προορισμοί στη Μεσόγειο είναι η Ισπανία, η Τουρκία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Τυνησία.

Οι Ρώσοι καταλαμβάνουν πλέον την 12η θέση όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα από πλευράς αφίξεων (596 χιλ. ή αλλιώς το 2%), τη 10η θέση από πλευράς διανυκτερεύσεων και την 7η θέση από πλευράς εισπράξεων με Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στα 732 ευρώ, ημερήσια δαπάνη στα 72 ευρώ και Μέση Διάρκεια Παραμονής τις 10,2 ημέρες. Η τριάδα των πρώτων προορισμών είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.