ΑφιερώματαΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Οι Γαργαλιάνοι, η φυματίωση και το …Μαύρο χαβιάρι

Από τα « Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα , ιατρού .

Η ιστορική μνήμη κάθε κοινωνίας συγκρατεί ιστορίες εύθυμες που ανατρέπουν την μονοτονία της  καθημερινότητας , αλλά και αναδεικνύουν  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και το ήθος της . Μια εύθυμη ιστορία  από τα αρχεία του περιοδικού « Τριφυλιακά Χρονικά» , όπως την διέσωσε  ο κορυφαίος Γαργαλιανιώτης λογοτέχνης , Τάκης Αλεξόπουλος ( Πέτρος Ολύμπιος) , θα ανασύρουμε σήμερα .

Χρονολογικά η ιστορία πρέπει να αποδοθεί στο διάστημα 1895 -1899 όταν και πρώτη φορά εξελέγη δήμαρχος  και η οικογένεια Μαλτέζου άκμαζε . Ίσως να προκαλέσει εντύπωση η κατανάλωση χαβιάρι στη πόλη των Γαργαλιάνων , αλλά ειλικρινά δεν είναι και η μόνη έκπληξη που μπορεί να συναντήσει ο μελετητής σ΄ αυτή τη πόλη .

Δεν ξέρω  ωστόσο  πόσο άστοχος ήταν ο Σταματέλος,  ο  ήρωας της σημερινής ιστορίας μας , μιας και η καλή διατροφή και η διαμονή εις καλά αεριζόμενους τόπους , ήταν βασικά στοιχεία της θεραπείας αυτής της εποχής .

Εικ. Από την ταινία  «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι»  ( God Loves Caviar)  διεθνούς παραγωγής σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή .

Γαργαλιανιώτικες Αναμνήσεις

Το μαύρο χαβιάρι κατά … της φθίσης .

Τα παλαιότερα χρόνια της Γαργαλιανιώτικης ζωής είναι γεμάτα από εύθυμα …συμβάντα, αλλά και από μια φιλότιμη δράση και προσπάθεια , που δεν την φθάσαμε εμείς οι νεότεροι . Αλλά ας επανέλθουμε στις αναμνήσεις μας .

Δημαρχούντος του Αρ. Αναγνωστόπουλου , την έδρα του πρώτου δημαρχιακού παρέδρου είχεν καταλάβει ο θρυλικός Σταματέλος Μαλτέζος . Τον καιρόν ακριβώς εκείνον , συνήρχετο εις την Αθήνα Ιατρικό Συνέδριο , στο οποίο παρέστη ως εκπρόσωπος του ιατρικού κόσμου Γαργαλιάνων ο Σταμ. Μαλτέζος , του οποίου η σχέση  προς την ιατρική ήτο όση και η σχέση  του υποφαινομένου με την αστρονομία . Ίσως διότι είχε ανακατευτεί ή είχε ακούσει να μιλάνε για γιατροσόφια και μαγοβότανα θάρρεψε ότι είχε πλήρως καταρτισθεί από ιατρικές γνώσεις και ως εντεταλμένος του θεού , ο οποίος έμελλε να φέρει την σωτηρία της ανθρωπότητος , άφησε το παρεδρικό  του αξίωμα και έφτασε εις την Αθήνα …πλησίστιος και ακένωτος πακτωλός κοσμοσωτηρίων γνώσεων .

Τέλος το συνέδριο άρχισε τις εργασίες του . Η συζήτηση για την φυματίωση ,  ακούστηκαν έρευνες και προσπάθειες από τους  σοφούς συνέδρους . Ο Σταματέλος όμως καθ΄ όλη την διάρκεια της συζητήσεως κινούσε  ειρωνικά το κεφάλι σαν να έλεγε :

– Τέτοιους γιατρούς σαν κι εσάς δεν θάμενε ούτε κουτσή κουρούνα από τη φθίση . Και τέλος μη μπορώντας ποια να κρατηθεί , σηκώθηκε από την θέση  του και έρριψε τον κεραυνό εναντίον της ατυχούς επιστήμης .

– Το ελιξίριο , κύριοι , κατά της φυματιώσεως , είναι το μαύρο χαβιάρι !Το εδοκίμασα στον εαυτό μου και σώθηκα !

Γενική θυμηδία κατέλαβε τους συνέδρους και το όνομα του σωτήρα  της ανθρωπότητος εφέρετο εις τα στόματα του ακροατήριου .

Εικ. Παντοπωλείο Θανόπουλου

 

Οι εφημερίδες τ΄ έγραψαν την άλλη ημέρα . Η Ακρόπολις του Γαβριηλίδη εξαντλήθηκε  . Γενική επιδρομή  σημειώθηκε  εις το μπακάλικο του Θανόπουλου , στο οποίο δεν έμεινε ούτε μυρωδιά από χαβιάρι ! Τύφλα νάχει η τοποθεραπεία , η χρυσοθεραπεία , η φρενικοτομή και ο …πνευμονοθώραξ !

Έπρεπε να φανεί και πάλι ο Γαργαλιανιώτης ο … παντογνώστης ο ..πανεπιστήμων και το μαύρο χαβιάρι!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button