ΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Οι Γαργαλιάνοι τίμησαν την ηρωική θυσία του Καπετάν Τέλλου Αγρα! [εικόνες – βίντεο]

1


Παρουσία απογόνων των Μακεδονομάχων Τέλλου Άγρα και Αντώνη Μίγγα, οι επετειακές εκδηλώσεις στην μνήμη του Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού (Καπετάν Τέλλου Αγρα) στους Γαργαλιάνους!

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τίμησαν και φέτος οι Γαργαλιάνοι την ηρωική θυσία του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντη Αγαπηνού, που είναι γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Τέλλος Άγρας και μαζί με τον Αντώνη Μίγγα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βούλγαρους στις 7 Ιουνίου 1907.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, μπροστά στον ανδριάντα του Σαράντη Αγαπηνού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία, αφού πρώτα έγινε η παρέλαση των σημαιών των σχολείων, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Γαργαλιάνων και των χορευτικών τμημάτων των δύο Συλλόγων (Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδιάς και Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων). Στην προσφώνησή του ο Αντιδημάρχος του Δήμου Τριφυλίας, κ. Ι. Κατσούλας καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στη ζωή του Τέλλου Άγρα, ενώ στη συνέχεια κάλεσε για σύντομους χαιρετισμούς τους δημάρχους, Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, και Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε τιμητική πλακέτα από τον κ. Κατσίβελα. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν και οι απογόνοι των δύο Μακεδονομάχων, κ. Αναστάσιος Αγαπηνός και κα. Ευαγγελία Τσαρνούχα (εκ μέρους της οικογένειας του Αντώνη Μίγγα).

Ακολούθησε πανηγυρική ομιλία για τον Μακεδονικό Αγώνα αλλά και τον μακεδονομάχο ήρωα Σαράντη Αγαπηνό από τον αντιστράτηγο ε.α. Ιωάννη Ζούκα, επίτιμο διοικητής Γ’ ΣΣ. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Αγρας- Μίγγας» και του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. (Αργότερα θα υπάρξει αναλυτικό ρεπορτάζ από τους χορούς στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων.)

Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Μαρία Αλιφέρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς,  ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κ. Κόλλιας, ο βουλευτής Μεσσηνίας, Δημήτρης Κουκούτσης, ο τέως Υπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο τέως Βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας κ. Ι. Καλκαβούρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ε. Ανδρινόπουλος τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των Οικογενειών των Ηρώων κ.α.

Βίντεο από την παρέλαση:

Βίντεο από τις ομιλίες (Παναγιώτης Κατσίβελας, Δημήτρης Γιάννου, Αναστάσιος Αγαπηνός και Ευαγγελία Τσαρνούχα):

Δείτε εικόνες:

2

3

4

5

6

Στο δημοτικό κατάστημα Γαργαλιάνων θα φιλοξενείται στο εξής κομμάτι από την καρυδιά όπου οι κομιτατζήδες κρέμασαν τον Καπετάν Άγρα και τον Αντώνη Μίγγα, το οποίο αποτελεί δώρο του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου.

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button