Αγροτικά

Οι δύο μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα ενίσχυσης Νέων Γεωργών μετά το 2023

Στις δύο μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα ενίσχυσης Νέων Γεωργών μετά το 2023, όπως περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση με την Ε.Ε. Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ΚΑΠ 2023-2027 αναφέρθηκε σε παρέμβασή του στην 11η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΑΑ, ο Δημήτρης Λιανός, Μεταλλειολόγος – Μεταλλουργός, M.Sc. στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, μέτοχος και Αναπληρωτής Διαχειριστής της ΛΚΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ Ε.Π.Ε.

Η εταιρεία ΛΚΝ είναι αυτή που ουσιαστικά έχει συντάξει το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ελλάδα και ο κ. Λιανός έχει εμπειρία 32 χρόνων σε θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Βέβαια, όπως όλοι οι άνθρωποι που δεν ξέρουν πολλά από την ελληνική γεωργική πραγματικότητα είτε λόγω αντικειμένου (έχει σπουδάσει μεταλλειολόγος) είτε λόγω δουλειάς (είναι στέλεχος σε μία συμβουλευτική εταιρεία στο κέντρο της Αθήνας, έχει μία εκτίμηση διαφορετική από αυτή που απαιτείται σε θέματα πρακτικά. Εξάλλου, το ίδιο συνέβη και με τη μελέτη που παρουσίασε η Παγκόσμια Τράπεζα για την ελληνική γεωργία, που φάνηκε και από τις αντιδράσεις των στελεχών του υπουργείου και του καθηγητή του κ. Αυγουλά ότι είναι κάπως εκτός ελληνικής πραγματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, στο Στρατηγικό Σχέδιο που υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχουν δύο αλλαγές, όπως είπε ο κ. Λιανός σε παρέμβασή του:

1. Αυξάνεται ο αριθμός των (υποχρεωτικών) ωρών κατάρτισης των Νέων Γεωργών

2. Ανεβαίνει το όριο της τυπικής απόδοσης, άρα μπαίνουν στο πρόγραμμα Νέοι Γεωργοί που έχουν καλύτερο σημείο εκκίνησης και θεωρητικά με καλύτερες προοπτικές να διασφαλίσουν ένα οικονομικά βιώσιμο γεωργικό εισόδημα.

Ο γ.γ. του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, του απάντησε ότι «όλοι οι μελετητές θα σου πουν πως ο φόβος και ο τρόμος είναι η 10ετής παραμονή στον ΟΓΑ, που μπήκε ως υποχρέωση πρώτη φορά φέτος. Βέβαια, εγώ είμαι υπέρμαχος αυτής της αυστηροποίησης.»

Φυσικά, ο κ. Λιανός δεν διαφώνησε και εξήγησε ότι όλες αυτές οι αλλαγές «βασίστηκαν στα ευρήματα των αξιολογήσεων του ΠΑΑ 2007-2013 και των ενδιάμεσων αξιολογήσεων του 2017 και του 2019.

Αυτό που δεν ανέφερε, πάντως, είναι ότι:

  • Δεν χρειάζεται αύξηση των ωρών κατάρτισης των Νέων Γεωργών, αλλά βελτίωση της ποιότητας κατάρτισης (σ.σ. υπάρχουν ΚΕΓΕ που κάνουν πράγματι καλή δουλειά βέβαια). Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ, κ. Χατζηνικολάου, έδωσε ένα περίγραμμα, με περισσότερη βιωματικότητα, με πιλοτικούς αγρούς και καλύτερη αξιολόγηση των εκπαιδευτών.
  • Η κατάρτιση των Νέων Γεωργών σε όλα τα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί γίνεται στο τέλος της πενταετίας, με ευθύνη του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του ΥπΑΑΤ, οπότε φυσικά και ο νέος αγρότης αποθαρρύνεται στην αρχή και δεν μπορεί να αναπτύξει σωστά την εκμετάλλευσή του αν δεν γνωρίζει από την οικογένειά του ή από κάποιον γεωπόνο σύμβουλο τι να κάνει. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ, κ. Χατζηνικολάου, είπε ότι χρειάζεται να ξεκινά η κατάρτιση από την ώρα που ξεκινά ο Νέος Αγρότης το σχέδιό του.
  • Η κύρια αιτία καθυστέρησης της πληρωμής της β΄δόσης του προγράμματος είναι η μεγάλη καθυστέρηση στα προγράμματα του ΕΛΓΟ για τους Νέους Αγρότες ανά την Ελλάδα. Άλλοτε φταίει η πανδημία, άλλοτε τα κονδύλια, άλλοτε οι υποδομές, άλλοτε οι αναδιαρθρωτικές αλλαγές στον οργανισμό…

Για την ιστορία να πούμε ότι ο κ. Λιανός θέλησε να παρέμβει στην παρουσίαση της μελέτης της Παγκόσμιας Τράπεζας, διότι φάνηκε από την ανάλυση των αριθμών ότι στην Ελλάδα το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών δεν αποδίδει τόσο όσο σε άλλες χώρες. Το αποδεικνύουν δηλαδή και τα νούμερα ότι έχουμε μεγάλο ποσοστό απεντάξεων, αλλά δεν είναι στους αριθμούς η λύση, δεν είναι στον μεγαλύτερο αριθμό ωρών ή στη μεγαλύτερη τυπική απόδοση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button