Πολιτιστικά - ΕκδηλώσειςΤοπικά Νέα

Οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών στην Τριφυλία για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η «Επιτροπή Ελλάδα, Τριφυλία 1821 -2021» διοργανώνει στο Κεφαλόβρυσο (Ρίπεσι), την πρώτη Κοινότητα των Δήμων Τριφυλίας και Οιχαλίας που μοιράζονται διοικητικά τα θρυλικά Σουλιμοχώρια, σε συνεργασία και επιμέλεια της Επιτροπής «Ρίπεσι 1821 -2021»:

-31/07 Εκδήλωση με θέμα «Οι Ντρέδες της Ορεινής Τριφυλίας στον αγώνα για την Ελευθερία». Ομιλητές: 1. Συρίγος Άγγελος – νομικός, αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής  στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. 2. Αθανάσιος Σταθόπουλος – συγγραφέας, λαογράφος. 3. Δώρα Σταθοπούλου – γενική διευθύντρια υπουργείου Ανάπτυξης. 4. Θεόδωρος Μαραγκός – σκηνοθέτης, σεναριογράφος, Σκιτσογράφος. Παρουσίαση Βιβλίου: «Μπαλταίοι Κλεφταρχηγοί και Αγωνιστές: Η Ιστορία μιας θρυλικής οικογένειας του Μοριά».

Συντονισμός – Παρουσίαση: Βίκυ Φλέσσα – δημοσιογράφος, φιλόλογος.

Στο συγγραφέα, λαογράφο Αθανάσιο Σταθόπουλο θα αποδοθεί μετάλλιο για την πολυετή προσφορά του και το ερευνητικό του έργο, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη Σταματόπουλο Γεώργιο, γλύπτη και χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος. Το μετάλλιο από τη μία πλευρά θα απεικονίζει την ορκωμοσία των Ντρέδων, ενώ η άλλη πλευρά θα είναι θεματικής επιλογής της κάθε Κοινότητας των Σουλιμοχωρίων.

-Δευτέρα 2 Αυγούστου, στις 21.00, στο Αίθριο του Δημαρχείου Φιλιατρών: Παρουσίαση του Βιβλίου «Το ταξίδι του Συνταγματάρχη Maquart στην επαναστατημένη Ελλάδα – Πελοπόννησος 1828 – 1831» με την επιμέλεια και συνδιοργάνωση του Ομίλου Δράσεων και Πολιτισμού. Το βιβλίο περιγράφει την Πελοπόννησο μέσα από τα μάτια του περιηγητή συνταγματάρχη του Γαλλικού Στρατού την εποχή μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που σήμανε και την αφετηρία για τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Το βιβλίο περιέχει δύο πίνακες του συγγραφέα, που απεικονίζουν τα Φιλιατρά. Έχει μεταφραστεί από τον Γεώργιο Κόνδη, κοινωνιολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος και θα το παρουσιάσει.

-Τρίτη 3 & Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 στο Πάρκο της Παναγίας Βλαχέρνας στα Φιλιατρά: Το 1821 για παιδιά. Κάτω από τα πεύκα στο όμορφο Πάρκο της Βλαχέρνας στα Φιλιατρά, τα παιδιά θα περάσουν δύο δημιουργικά απογεύματα με κατασκευές, ζωγραφική και κολάζ από τις 6.30 έως τις 8.30 μ.μ.

Οι δραστηριότητες φέτος είναι συνδεδεμένες με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Εκτός από τις εικαστικές δραστηριότητες, την πρώτη μέρα θα υπάρχει μια μικρή ξενάγηση των παιδιών στην έκθεση των ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης που υπάρχει στο Πάρκο, ενώ τη δεύτερη θα γίνει και διήγηση παραμυθιού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button