Κόσμος

Οι ΗΠΑ «τρέχουν» για να πουλήσουν αεροπλάνα στην Τουρκία, η οποία αγοράζει ρωσικούς πυραύλους

Οι πωλήσεις οπλικών συστημάτων στους στρατηγικής σημασίας εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία και η Ινδία θα πρέπει να επιταχυνθούν και να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής.

Δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο Άντονι Μπλίνκεν ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση «για την αποτελεσματική συνεργασία με συμμάχους όπως η Τουρκία και η Ινδία», απάντησε ότι οι διαδικασίες για την πώληση όπλων πρέπει να επιταχυνθούν τόσο στο επίπεδο της εκτελεστικής, όσο και της νομοθετικής εξουσίας.

«Νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει να βελτιωθούμε στις πωλήσεις, ιδιαιτέρως ως προς την ταχύτητα με την οποία μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι αυτό εξαρτάται από εμάς στο σκέλος που αφορά την εκτελεστική εξουσία. Αλλά εξαρτάται και από το Κογκρέσο», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Ανατολού.

«Ένας αριθμός χωρών επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, μεταξύ αυτών κράτη που είχαν για μεγάλο διάστημα αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αν εμείς μπορέσουμε να βρεθούμε στη θέση του εταίρου με αυτές τις χώρες νομίζω ότι αυτό το χρειαζόμαστε και πρέπει να ενεργήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας με νόημα: «Φυσικά αν δεν κάνουμε κάτι, ξέρουμε ποιος θα το κάνει αντί για εμάς».

Το πρακτορείο Ανατολού σημειώνει ότι οι δηλώσεις Μπλίνκεν έγιναν την ώρα που γίνονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για την πώληση 40 μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών που διαθέτει σήμερα η Τουρκία. Το τουρκικό αίτημα υποβλήθηκε τον Οκτώβριο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι οι συνομιλίες «εξελίσσονται θετικά».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα και ενισχύει την ενότητα του ΝΑΤΟ.
Νέες αγορές ρωσικών S-400 σχεδιάζει η Τουρκία

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζοντας την τακτική των ισορροπιών δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε δεύτερη αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Ρωσία.

Η σχετική δήλωση έγινε την Τρίτη, από τον Ισμαήλ Ντεμίρ, που είναι επικεφαλής του Προεδρείου των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, στην κρατική τηλεόραση TRT.

Η απόφαση της Τουρκίας για το θέμα της αγοράς νέων αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 δεν έχει αλλάξει, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, παρότι το θέμα των πυραύλων αυτών προκάλεσε την αμερικανική αντίδραση και τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Η Τουρκία είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 από το 2002 και είχε παραγγείλει 100 αεροσκάφη, συμμετέχοντας μάλιστα στην παραγωγή, κάτι που θα απέφερε στην τουρκική βιομηχανία κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως η αγορά των ρωσικών S-400 προκάλεσε την αμερικανική αντίδραση και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Η Τουρκία χαρακτήρισε άδικη την αμερικανική απόφαση και αιτιολόγησε την απόφαση με το σκεπτικό ότι αγόρασε τους ρωσικούς πυραύλους επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να της πουλήσουν Patriots.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button