Αγροτικά

Οι μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς απορρίπτουν το Nutriscore

Απορρίπτουν το Nutriscore οι μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς

Υπεραπλουστευτικό και άδικο για τα παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα που απαρτίζουν και τον πυρήνα της μεσογειακής διατροφής είναι το σύστημα επισήμανσης Nutriscore, λένε οι μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς της Ελλάδας (ΠΕΜΕΤΕ) που αντιτίθενται στην πρόθεση της Κομισιόν για μια οριζόντια υιοθέτησή του από την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων.

 

Αναφερόμενη στο Nutriscore, η ΠΕΜΕΤΕ δηλώνει την αντίθεση της, καθώς υποβαθμίζει τα προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής και κατά συνέπεια και τις επιτραπέζιες ελιές, θέση που έχει εκφρασθεί επίσημα και από την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφικής δήλωσης που βασίζεται σε κωδικοποιημένη κλίμακα χρωμάτων και χαρακτήρων, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, την συχνότητα κατανάλωσης τους, αλλά ούτε και τον τρόπο επεξεργασίας τους διαστρεβλώνοντας έτσι την πραγματική διατροφική αξία, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα παραδοσιακά προϊόντα (επιτραπέζιες ελιές).

Αδικεί τα φυσικής προέλευσης μονοσυστατικά προϊόντα (επιιτραπέζιες ελιές/ ελαιόλαδο), τα οποία μη επιδεχόμενα επεξεργασίας στη σύστασή τους δεν λαμβάνουν υψηλότερη σήμανση (A αντί C), σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα, πολυσυστατικά τρόφιμα, με “συνταγές” ευκολότερα παραμετροποιήσιμες, με αποτέλεσμα εσφαλμένη ενημέρωση για το διατροφικό προφίλ προϊόντων που έχουν προωθηθεί εντός και εκτός ΕΕ ως βασικά συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής.

Η αξιολόγηση του Nutriscore για την ταξινόμηση των τροφίμων είναι υπεραπλουστευμένη δεδομένου ότι, παραβλέπει τα οφέλη από την εφαρμογή διαδικασιών κατά την επεξεργασία τους (βιολογικά προϊόντα), όπως στην περίπτωση των επιτραπέζιων ελιών και ΔΕΝ εξετάζει τα οφέλη των θεωρούμενων υγιεινών λιπαρών, όπως τα μονοακόρεστα ή τα πολυακόρεστα, καθώς και άλλων στοιχείων όπως οι φυτοστερόλες ή οι πολυφαινόλες με σαφή αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική δράση και παράλληλη συμβολή στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button