Αγροτικά

Οι προσυμφωνίες του χειμώνα κρατούν χαμηλά τις τιμές των αμνοεριφίων

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι αναφορικά με τις τιμές των αμνοεριφίων, ενόψει της πασχαλινής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας επενδύουν πολλά για να ανασάνουν οικονομικά.

Και αυτό γιατί αρκετοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε άτυπο δανεισμό για να ταΐσουν τα ζωντανά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε μεγάλους κρεατοπαραγωγούς, με την προϋπόθεση, αφού σφάξουν, να τα πωλήσουν –για τον αναγκαίο συμψηφισμό– σε αυτούς.

 

Το σκηνικό αυτό διαμορφώθηκε και πέρυσι, με αποτέλεσμα η άτυπη αυτή ομηρία των παραγωγών να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική τους ικανότητα, παρασύροντας γενικότερα τις τιμές προς τα κάτω.

Σύμφωνα με πολλούς κτηνοτρόφους του κάμπου, «φέτος ο καιρός δεν βοήθησε, διότι η αυξημένη υγρασία και οι πολλές βροχές προκάλεσαν ασθένειες στα ζώα, ενώ περιόρισαν το υπαίθριο γρασίδι, άρα αυξήθηκαν τα έξοδα συντήρησης».

Μια πρώτη εικόνα για τις φετινές τιμές που θα κυριαρχήσουν στην αγορά θα υπάρξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οπότε θα κορυφωθούν οι σφαγές ενόψει και του Πάσχα των καθολικών, ενώ τώρα η τιμή πώλησης του αρνιού από τον παραγωγό στον έμπορο κυμαίνεται περίπου στα 3,80-4 ευρώ\κιλό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button