ΑφιερώματαΤοπικά Νέα

Οι τοπ 5 εμπειρίες που θα σας συστήσουν στην αυθεντική Μεσσηνία [εικόνες]

Ανακαλύψτε τα μέρη και τις δραστηριότητες που θα σας μείνουν πραγματικά αξέχαστα

Προικισμένη με το μεγαλείο της φύσης στον υπερθετικό βαθμό, «γαλουχημένη» με αξίες που έχουν τις ρίζες τους στην Επανάσταση του 1821, «επανδρωμένη» με αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα ιστορικής σημασίας και έχοντας να επιδείξει σπουδαίο πλούτο στον πολιτισμό και την παράδοση, η Μεσσηνία σας υποδέχεται στο πανέμορφο φυσικό σκηνικό της.

Ζήστε 5 μοναδικές εμπειρίες οι οποίες θα σας κάνουν να την συμπεριλάβετε στους αγαπημένους σας προορισμούς.

Κολύμπι στη Βοϊδοκοιλιά

 

Σε απόσταση 10 χλμ. από την Πύλο και δίπλα στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στο δυτικό τμήμα της Μεσσηνίας, συναντάται η εντυπωσιακότερη παραλία της Μεσσηνίας (και όχι μόνο) και η πιο φημισμένη και πολυφωτογραφημένη του νομού, η Βοϊδοκοιλιά. Με σχήμα μισοφέγγαρου, ψιλή, λευκή σαν πούδρα αμμουδιά και τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά πρόκειται για έναν φυσικό κόλπο με βασικό χαρακτηριστικό του, την απόλυτη φυσική ομορφιά που συγκεντρώνει όλους τους επισκέπτες του νομού. Η παραλία, μάλιστα, διαθέτει και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς στο ένα άκρο της ακτής εντοπίζεται το Παλαιόκαστρο -το πρώτο κάστρο της Πύλου- όπου βρίσκεται και η σπηλιά του Νέστορα, ενώ στο άλλο άκρος διαφαίνεται ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος, που αποδίδεται στο γιο του Νέστορα, Θρασυμήδη (χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικώς).

Επίσκεψη στο Κάστρο Μεθώνης

Χτισμένο το 1209 από τους Ενετούς, στο νοδιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, το Κάστρο της Μεθώνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα της Μεσογείου, καταλαμβάνοντας μια έκταση περίπου 93 στρεμμάτων. Οι τρεις πλευρές του κάστρου βρέχονται από τη θάλασσα, ενώ η βόρεια είναι εκείνη που το συνδέει με την ξηρά, η οποία μάλιστα είναι ισχυρά οχυρωμένη από μία ακρόπολη. Για να προσεγγίσει κανείς το κάστρο θα πρέπει να διαβεί την άκρως εντυπωσιακή πέτρινη γέφυρα με τα 14 τόξα (οι Ενετοί με την συγκεκριμένη αντικατέστησαν την προϋπάρχουσα, ξύλινη γέφυρα).

Η εντυπωσιακή πύλη του κάστρου είναι διακοσμημένη με ανάγλυφα – χαρακτηριστικότερο όλων το εντοιχισμένο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, συμβόλου της Βενετίας. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του κάστρου συγκαταλέγονται επίσης οι προμαχώνες Loredan και Bembo, τμήματα της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας -χτισμένο το 1830 από το γαλλικό απελευθερωτικό σώμα, λειτουργεί μέχρι και σήμερα-, η στήλη Μοροζίνι, οικόσημα, επιγραφές, θυρεοί καθώς και λείψανα δύο οθωμανικών λουτρών.

Στη νότια άκρη του κάστρου εντοπίζεται το οχυρωμένο νησάκι Μπούρτζι, το οποίο προσεγγίζεται από έναν πλακόστρωτο δρόμο που ξεκινάει από την αναστυλωμένη Πύλη της Θάλασσας. Το κτίσμα που βρίσκεται στο νησάκι είναι οκταγωνικό, διώροφο και δημιουργήθηκε από τους Ενετούς το 1500 προκειμένου να λειτουργήσει ως προπύργιο για την προστασία του λιμανιού. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ο πύργος λειτούργησε ως φυλακή και τόπος εκτελέσεων.

Περιήγηση στους πύργους της δυτικής Μάνης

Όσοι έχουν ακουστά τη Μάνη, τη συνδυάζουν με εντυπωσιακά και επιβλητικά πυργόπιστα, κατασκευασμένα από την παραδοσιακή, μανιάτικη πέτρα και βγαλμένα από το αρχοντικό παρελθόν της περιοχής. Στη Μεσσηνία, εντοπίζεται η Δυτική (Μεσσηνιακή) Μάνη, όπου θα παρατηρήσετε τα εν λόγω κτίσματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν και αντανακλούν την ισχύ και την “θέση” στην κοινωνία της εκάστοτε οικογένειας. Από τους πιο χαρακτηριστικούς και εντυπωσιακούς ο Πύργος των Καπετανάκηδων στο χωριό Χαραυγή στα Σωτηριάνικα, ιδιοκτησία της ομώνυμης οικογένειας.

Χτισμένος στα τέλη του 18ου αι. και επισκέψιμος, πρόκειται για ένα τριώροφο κτίσμα, με οχυρωμένο περίβολο και πάνω από 100 πολεμίστρες. Η ίδια οικογένεια, μάλιστα, δημιούργησε και τον Πύργο των Καπετανάκηδων στους Μύλους, στην περιοχή Μικρά Μαντίνεια. Ο πύργος είναι ένα τετραώροφο, τετράγωνο κτίσμα ύψους 20 μ., ανακηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ο πύργος του Πατριαρχέα στο χωριό Προσήλιο, αποτελούσε κατοικία του προεστού της εποχής και έχει ανακηρυχθεί ως ένα από τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία της Δυτικής Μάνης, ενώ ο πύργος του Μούρτζινου στην Παλιά Καρδαμύλη -σωζόμενα μέρη του το πυργόσπιτο, το σιδηρουργείο, η υπόγεια στέρνα, το ελαιτριβείο και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στην είσοδο- ανήκε στον τελευταίο καπετάνιο της Μάνης και σήμερα στεγάζει το Μουσείο των Μούρτζινων.

Στον πύργο Κουμουνδούρου (σήμερα ερειπωμένος) στην περιοχή του Κάμπου, γεννήθηκε ένας από τους αξιολογότερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδας ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883), απόγονος του ιδιοκτήτη του πύργου Μπέη της Μάνης, καπετάν Κουμουντούρου. Τέλος, στους Κάτω Δολούς εντοπίζεται ο πύργος του Κετσέα, από τον οποίο σώζονται μόνο η βάση του. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι.

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Μεσσήνης

Από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας που πρέπει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε στο νομό, η Αρχαία Μεσσήνη εντοπίζεται σε απόσταση 30 χλμ. από το κέντρο της Καλαμάτας, λίγο έξω από το χωριό Μαυρομμάτι. Πρόκειται για μία από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που καταφέρνει να διατηρήσει μέχρι σήμερα την αίγλη του παρελθόντος, εντυπωσιάζοντας έτσι τους επισκέπτες της. Η πόλη οφείλει το όνομά της στη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη, κόρη του βασιλιά του Άργους Τριόπα και παρέμεινε το πολιτιστικό κέντρο της Μεσσηνίας μέχρι το 359 π.Χ., όταν η επιδρομή των Γότθων του Αλάριχου έδωσε το τελειωτικό πλήγμα στην περιοχή.

Τα πρώτα ευρήματα της αρχαίας πόλης, που οικοδομήθηκε το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ξεκίνησαν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, εκπλήσσοντας σταδιακά τους αρχαιολόγους και το κοινό. Η πόλη δημιουργήθηκε σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα στη διάταξη, σύμφωνα με το οποίο όλα τα κτήρια έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Ο χώρος χωρίζεται σε οριζόντιους και κάθετους άξονες, ενώ το τείχος της πόλης μετράει μήκος 9 χλμ. με δύο βασικές πύλες. Η μία ήταν η Αρκαδική (πύλη της Μεγαλόπολης) και η άλλη η Λακωνική.

Στα πιο σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου που έχουν αποκαλυφθεί με τις ανασκαφές συγκαταλέγονται το Θέατρο (προϋπήρχε από την ελληνιστική εποχή και ανακατασκευάστηκε επί αυτοκρατόρων Αυγούστου και Τιβερίου στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ.), το Ιερό Ίσιδος και Σαράπιδος, μια πρωτοβυζαντινή βασιλική, η κρήνη της Αρσινόης (κόρη του μυθικού βασιλιά της Μεσσηνίας Λεύκιππου και μητέρα του Ασκληπιού), η δυτική πλευρά της Αγοράς, το Ιερό Διός Σωτήρος, η ρωμαϊκή έπαυλις των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, το Στάδιο και το Γυμνάσιο (χαρακτηριστικά δείγματα διατήρησης οικοδομικών συγκροτημάτων της αρχαίας πόλης). Όλα τα ευρήματα φιλοξενούνται σε ένα μικρό διώροφο μουσείο στο χωριό Μαυρομάτι, πριν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, μια δωρεά του ομογενούς Δ. Λατζούνη προς την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας

Το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα που λειτουργεί και ως φυσικό σύνορο του νομού Μεσσηνίας με εκείνον της Ηλίας, η Νέδα, σας προσφέρει μία μοναδική εμπειρία ζωής. Μέσα σε ένα σκηνικό απίστευτου φυσικού κάλλους, που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί, εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί, στενά περάσματα και κρυστάλλινα νερά εναλλάσσονται μεταξύ τους, χαρίζοντάς σας αξέχαστες και πανέμορφες εικόνες.

Η πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας ξεκινάει κοντά στην αρχαία Φυγαλεία, όπου από το γεφύρι της περιοχής προσεγγίζετε το ποτάμι και συνεχίζετε κατά μήκος των τρεχούμενων νερών. Στο ύψος του ομώνυμου χωριού, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα «θαύμα» της φύσης, γνωστό και ως νεραϊδόρεμα. Καταρράκτες με κρυστάλλινα νερά καταλήγουν σε γαλάζιες λίμνες, οι οποίες εκβάλλουν στο ποτάμι και εν συνεχεία στη θάλασσα. Εδώ, μάλιστα, μπορείτε να απολαύσετε και δροσιστικές βουτιές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button