Αγροτικά

Οι 4.567 δικαιούχοι της Βιολογικής Κτηνοτροφίας

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα ονόματα των 4.567 δικαιούχων του μέτρου της Βιολογικής Κτηνοτροφίας λίγες μόνο ημέρες μετά την τελική ένταξή τους, που ακολούθησε τη νέα μοιρασιά των κονδυλίων ανάμεσα στις Περιφέρειες, η οποία αδίκησε και οφέλησε προκλητικά ορισμένες περιοχές.

Οι δικούχοι οφείλουν να διατηρούν σταθερή έκταση στα βοσκοτόπια και στο είδος των ζώων με τα οποία εντάχθηκαν.

 

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση Απόφαση ένταξης πράξεων στο Μέτρο 11 Βιολογικές Καλλιέργειες.pdf

Δείτε εδώ τη λίστα των ονομάτων της δράσης 11.1.2.

Δείτε εδώ τη λίστα των ονομάτων της δράσης 11.2.2.

Σύμφωνα με τις λίστες που δημοσιεύει το Agronews, στη δράση του μέτρου της βιολογικής κτηνοτροφίας 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία», εντάχθηκαν 4.567 δικαιούχοι ενώ στο υπομέτρο 11.1.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» εντάχθηκαν 3.084 δικαιούχοι.Σε ότι αφορά τη Δράση 11.1.2 το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 144.955.515,63 ευρώ ενώ στη Δράση 11.1.1 το αντίστοιχο μπάτζετ φθάνει τα 74.078.370,14 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των δικαιούχων ξεκινούν με την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης Πράξεων και η διάρκεια των δεσμεύσεων:

  •     για τη δράση 11.1.2, ορίζεται για συνεχές χρονικό διάστημα τριών ετών
  •     για τη δράση 11.2.2, ορίζεται για συνεχές χρονικό διάστημα πέντε ετών

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις, αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Τη διατήρηση σταθερής έκτασης των βοσκοτόπων και το είδος των ζώων με τα οποία εντάχθηκαν στο μέτρο, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων. Ενώ όσο αφορά την ανανέωση των βοσκοτόπων, τμήματα αυτών δύνανται να ανανεώνονται με τμήματα άλλων βοσκοτόπων.

Την τήρηση των απαιτήσεων της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της εθνικής νομοθεσίας.

Οι δικαιούχοι οφείλουν, κατ’ έτος, να καλύπτονται από νόμιμη σύμβαση με σύμβουλο, ο οποίος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας. Η εν λόγω σύμβαση, θα πρέπει να συναφθεί και κατατεθεί στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του ΠΣ εντός τριών (3) μηνών από την απόφαση Ένταξης κάθε δικαιούχου, συνοδευόμενη από την Έναρξη Επιτηδεύματος / Εργασιών του συμβούλου. Κάθε σύμβαση πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια ενός έτους.

Πριν την παρέλευση του έτους, και για κάθε επόμενο έτος, ο δικαιούχος υποχρεούται να ενημερώνει, μέσω του ΠΣ, την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε αλλαγή, καταγγελία, ανανέωση κλπ, που αφορά στη σύμβαση με το σύμβουλο. Ο σύμβουλος υποχρεούται να ενημερώνει το δικαιούχο σε ότι αφορά στην ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων του Μέτρου καθώς και της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τη βιολογική παραγωγή. Επιπλέον, οφείλει να συμβουλεύει το δικαιούχο για τις βέλτιστες πρακτικές, καθώς και για τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής. Επιπρόσθετα, υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τυχόν μη τήρηση των υποχρεώσεων ή μονομερούς διακοπής της σύμβασης από πλευράς δικαιούχου. Η δέσμευση αυτή, δεν ισχύει όταν ο δικαιούχος υπάγεται ο ίδιος στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας.

Την υποβολή κατ’ έτος αίτησης πληρωμής και την υποβολή ηλεκτρονικά κατ’ έτος μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, τα παραστατικά συμμόρφωσης των ειδικών διατάξεων, εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίζεται με σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα και να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές σε κάθε σχετικό αίτημα.

Τέλος υποχρεούνται να καταθέσουν πλήρη φάκελο, ο οποίος θα πρέπει να φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.

agronews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.