Αγροτικά

Οι Iσπανοί γερουσιαστές ζητούν έρευνα των τουρκικών εισαγωγών – Κλεμμένο ελαιόλαδο της Συρίας έχει εισαχθεί στην Ισπανία

Η έρευνα είναι για να διαπιστωθεί εάν το κλεμμένο ελαιόλαδο της Συρίας έχει εισαχθεί στην Ισπανία με το πρόσχημα του «Made in Turkey». Θα μπορούσε να έρχεται μια ποινική έρευνα.

Δύο Ισπανοί γερουσιαστές ζήτησαν επισήμως από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν γνωρίζει κάποιο κλεμμένο Συριακό ελαιόλαδο που εισάγεται και πωλείται στην Ισπανία.

Θα σας στείλουμε το λάδι ως τουρκικής καταγωγής. Το στέλνουμε σαν να ήταν κατασκευασμένο στην Τουρκία.
– Είπε ανώνυμος πωλητής κλεμμένου συριακού ελαιολάδου

Νωρίτερα αυτό το μήνα, πολλές αναφορές ότι η Τουρκία διέπραξε παράνομο λαθρεμπόριο του συριακού ελαιόλαδου πέρα από τα σύνορά της για συσκευασία και πώληση ως τουρκικό ελαιόλαδο δημοσιοποιήθηκε. Ο κ. Bekir Pakdemirli, ο Υπουργός Γεωργίας της Τουρκίας, αναγνώρισε ότι συμβαίνει η κλοπή του συριακού ελαιολάδου, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει το πού κατέληξε το ελαιόλαδο ή πώς χρησιμοποιείται.

Το ζεύγος γερουσιαστών – Carles Mulet García και Jordi Navarrete Pla, και οι δύο από τους οποίους είναι μέλη του πολιτικού συνασπισμού της Compromís – κατέθεσε επίσης πρόταση που ζητά από την κυβέρνηση να αναστρέψει αρκετές πρόσφατες τελωνειακές εκθέσεις που θα προσδιορίζουν πότε, και πόσο Τούρκικο ελαιόλαδο έχει εισαχθεί στην Ισπανία από τότε που άρχισε το λαθρεμπόριο.

Η Βαλένθια είναι ένα σημαντικό λιμάνι εισόδου για προϊόντα που εισάγονται στην Ισπανία από την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

«Για να αποφευχθούν αυτές οι καταχρήσεις και η πιθανή εμπορευματοποίηση ενός κλαπέντος ελαιόλαδου που προέρχεται από τον πόλεμο στη Συρία, ο συνασπισμός ζήτησε αναφορές εισαγωγών ελαιολάδου που εκπονήθηκαν από το τελωνειακό τμήμα με κατανομή ανά χώρα προέλευσης σχετικά με την ιχνηλασιμότητα του τουρκικού ελαιόλαδου, το οποίο απολαμβάνει επωφελείς εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ «, ανέφερε σε επίσημη δήλωση ο συνασπισμός.

Ο ευρωπαίος εταίρος της Compromís, Primavera Europea, έχει υποβάλει παρόμοια πρόταση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Ο Ελβετός βουλευτής, Bernhard Guhl, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που έφερε το ερώτημα για το τι θα κάνει η Ελβετία εάν διαπιστώσει ότι οι ελβετικές εταιρείες συμμετέχουν στο παράνομο εμπόριο ενώπιον της κυβέρνησής του.

«Η Ελβετία θα κάνει κάτι μόνο αν εμπλέκονται ελβετικές εταιρείες στο εμπόριο αυτών των κλεμμένων ελιών», δήλωσε ο Guhl στην εφημερίδα Olive Oil Times. «Αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις μου, οπότε πρέπει να προσπαθήσει να πάρει τις πληροφορίες για τις ελιές. Εξακολουθώ να περιμένω αυτή την απάντηση. «

Ο Guhl θεωρεί ότι θα έχει αυτές τις απαντήσεις έως τον Μάρτιο. Ο Mulet García και η Navarrete Pla φαίνεται να ακολουθούν το παράδειγμά τους στην Ισπανία.

Ωστόσο, η SOIVRE, η επίσημη υπηρεσία επιθεώρησης, επιτήρησης και ρύθμισης των εξαγωγών της Ισπανίας, δήλωσε ότι δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία για να καθορίσει την προέλευση του εισαγόμενου ελαιολάδου.

«Ζητήστε από το Υπουργείο Γεωργίας να δει αν έχουν δοκιμασία άνθρακα για να μάθετε την προέλευση ενός ελαιόλαδου», δήλωσε ένας υπάλληλος του SOIVRE στον ισπανικό οργανισμό ειδήσεων El Público που έσπασε την ιστορία αρχικά. «Εδώ κάνουμε μόνο τις απαραίτητες αναλύσεις για να συμμορφωθούμε με τους κανονισμούς της ΕΕ και μεταξύ αυτών δεν υπάρχει κανένας που να επιβεβαιώνει την προέλευσή τους με αξιόπιστο τρόπο».

Προσδιορίζοντας την προέλευση του εισαγόμενου ελαιολάδου, είπαν, εξαρτάται από τις εταιρείες να παρέχουν στα επίσημα έγγραφα που συνοδεύουν κάθε αποστολή. Αυτό άλλαξε την εστίαση των προσπαθειών του Mulet García και της Navarrete Plas σε πιθανή ποινική έρευνα.

Σύμφωνα με τον Pico Lapuente, η τελευταία έκθεση του τελωνείου της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία αντιστοιχεί στον Οκτώβριο, έδειξε ότι δεν εισήχθη στην Ισπανία ούτε Τουρκικό ελαιόλαδο.

«Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για τις επικείμενες αναφορές και να ζητήσουμε από την Τουρκία να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία», δήλωσε ο Pico Lapuente.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και έχει ήδη πουλήσει δοχεία κλεμμένου συριακού ελαιολάδου στην Κύπρο και σε αρκετά κράτη του Κόλπου.

Σύμφωνα με μια ηχογράφηση που παρουσιάστηκε και δημοσιεύθηκε από την El Público, ένας αγοραστής που δήλωσε ότι ήταν στη Σαουδική Αραβία ακούγεται να συζητά για την πώληση του κλεμμένου συριακού ελαιολάδου με χονδρέμπορο στην Τουρκία. Ο αγοραστής δεν αναφέρει πού θα είναι ο τελικός προορισμός του ελαιολάδου.

Η εφημερίδα Olive Oil Times επαληθεύει ανεξάρτητα τι λέγεται στη συζήτηση.

«Είναι το ελαιόλαδο πραγματικά από την Αφρίν», λέει ο δυνητικός αγοραστής στα αραβικά.

«Φυσικά είναι,» απαντά ο πωλητής. Ούτε ο αγοραστής ούτε ο πωλητής αναγνωρίζονται στο όνομα του ήχου.

«Έτσι θα στείλετε το ελαιόλαδο από την Τουρκία», λέει ο αγοραστής. «Σας ζητώ αυτά τα ερωτήματα επειδή το εισαγόμενο ελαιόλαδο στην Ευρώπη θα υποβληθεί στο φορολογικό σύστημα».

«Θα σας στείλουμε το ελαιόλαδο ως τουρκική προέλευση», λέει ο πωλητής. «Το στέλνουμε σαν να ήταν κατασκευασμένο στην Τουρκία».

Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις που το κλεμμένο ελαιόλαδο της Συρίας έχει εισαχθεί ακόμη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Levent Bilginogulları, επικεφαλής του Συλλόγου Εξαγωγέων στην Τουρκία, αρνήθηκε ότι η Τουρκία εξήγαγε οποιουδήποτε κλεμμένο ελαιόλαδο στην Ευρώπη.

«Ένα άλλο κομμάτι σε όλα αυτά τα άρθρα ειδήσεων που δεν είναι σωστά είναι ότι το συσκευασμένο ελαιόλαδο εξάγεται στις χώρες της ΕΕ», δήλωσε στην εφημερίδα Olive Oil Times. «Για λόγους οικολογικούς, το ελαιόλαδο από τη Συρία και τη Νοτιοανατολική Τουρκία είναι εκτός των κανόνων του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οπότε δεν είναι δυνατή η εξαγωγή τους».

Ο Ferran Barber, δημοσιογράφος της έρευνας που έσπασε τις ειδήσεις για το El Público και έχει αναφέρει σχετικά με αυτά τα είδη ιστοριών για 25 χρόνια, δήλωσε στην εφημερίδα Olive Oil ότι αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κλαπέντος ελαιόλαδου θα καταλήξει τώρα στον Κόλπο από τότε που έφτασε η ιστορία φως. Ωστόσο, δεν απέκλεισε ότι το κλεμμένο ελαιόλαδο θα μπορούσε να έχει ήδη φτάσει στην Ισπανία ή την Ιταλία.

Γι ‘αυτόν τον λόγο – το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τι έχει ή δεν συνέβη – ότι ο Mulet García και η Navarrete Pla θα συνεχίσουν να πιέζουν για απαντήσεις από όλες τις αρμόδιες αρχές και να επιδιώκουν τιμωρίες για όλες τις ισπανικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

«Αυτές οι πληροφορίες και αυτές οι πρακτικές αφορούν τον ισπανικό τομέα ελιάς λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην αξιοπιστία και τη σοβαρότητά τους όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των καταναλωτών», δήλωσε ο Μουλέ Γκαρσία.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε καταχρήσεις ή απάτες όπως αυτές που περιγράφονται, οι οποίες δυσφημίζουν την παγκόσμια ηγετική θέση της χώρας μας στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας και της παραγωγής πετρελαίου», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.