Αγροτικά

Ολοένα και πιο πρώιμη προβλέπεται η ανθοφορία της ελιάς

Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει η ανθοφορία στην κύρια ελαιοκομική ζώνη της Ισπανίας, την Ανδαλουσία, όπου η ατμοσφαιρική σταθερότητα σε συνδυασμό με τις αυξημένες θερμοκρασίες, προβλέπεται, σύμφωνα με το Olimerca και το Ανδαλουσιανό Δίκτυο Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Πληροφοριών (RAIF), να οδηγήσουν σε ταχύ άνοιγμα των ανθέων σε όλες τις περιοχές.

Επίσης δε λείπουν οι προειδοποιήσεις για μέτρα προστασίας από την ανθόβια γενιά του πυρηνοτρήτη, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, αν και αναμένεται ότι οι επιπτώσεις της στην καλλιέργεια θα είναι μικρότερες συγκριτικά με πέρυσι.

Έρευνα από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Γεωργίας και Αλιείας της Ανδαλουσίας (IFAPA) αναδεικνύει την πρωίμιση της ανθοφορίας, που παρατηρείται, και κάνει μία ακριβή εκτίμηση των επιπτώσεων των ολοένα και αυξανόμενων θερμοκρασιών στην παραγωγικότητα των ελαιώνων.

Όπως γράφει το teatronaturale, κατά τη διάρκεια της έρευνας, μελετήθηκε η επίδραση των τωρινών αλλά και των προβλεπόμενων μελλοντικών τιμών της θερμοκρασίας στην ημερομηνία έναρξης της ανθοφορίας. Για το σκοπό αυτό ελήφθησαν πειραματικά δεδομένα από δέκα γονότυπους ελιάς στη Νότια Ισπανία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν γνωστές ποικιλίες ελιάς αλλά και 3 ποικιλίες αγριελιάς από τα Κανάρια Νησιά.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τη σημερινή πρωίμιση της ανθοφορίας κατά 6 ημέρες συγκριτικά με την περίοδο αναφοράς 1981-2010, ενώ βάσει των δεδομένων έγινε πρόβλεψη ότι κατά τη μελλοντική περίοδο 2071-2100 η ανθοφορία θα παρουσιάζει πρωίμιση κατά 17 ημέρες σε σύγκριση και πάλι με την περίοδο αναφοράς. Ακόμη, προβλέπεται αύξηση της συχνότητας των ακραίων φαινομένων κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button