Αγροτικά

Ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις για το πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης σε Τριφυλία και Ηλεία

Ολοκληρώθηκε εδώ και μια εβδομάδα η φύτευση στο πρώιμο καρπούζι χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η φύτευση στις περιοχές της Ηλείας. Οι εκτάσεις φύτευσης κινήθηκαν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι στην Τριφυλία, ενώ είχαμε μια αυξητική τάση στην Ηλεία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «έχει ολοκληρωθεί η φύτευση του καρπουζιού εδώ και μια εβδομάδα. Οι εκτάσεις είναι ίδιες σε σχέση με πέρσι και κυμαίνονται περίπου στα 6.000 στρέμματα. Λόγω των βροχοπτώσεων είχαμε μια μικρή οψίμηση. Ωστόσο η φύτευση έγινε με καλές καιρικές συνθήκες. Καλό είναι οι παραγωγοί να προσέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στις επιφάνειες κάτω από το νάυλον. Ελπίζουμε και φέτος να συνεχιστεί η καλή παράδοση που έχουμε τα δύο τελευταία έτη με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται σε καλά επίπεδα».

Ο προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, κ. Γιώργος Μικέογλου, «Αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκαν (σε ποσοστό 90%) οι φυτεύσεις του πρώιμου καρπουζιού. Λόγω βροχοπτώσεων είχαμε μια καθυστέρηση στις φυτεύσεις. Υπάρχει μια αυξητική τάση στην καλλιέργεια καρπουζιού (5-10%) σε σχέση με πέρσι, αφού οι άλλες καλλιέργειες της περιοχής (καλαμποκιού, βιομηχανικής τομάτας κ.α.) δεν φαίνεται να «περπατάνε». Πέρσι το καρπούζι είχε μια καλή πορεία όσον αφορά τις τιμές μέχρι τον Ιούνιο.

Πάντως η καθυστέρηση στη φύτευση δεν θεωρείται πρόβλημα, αφού το σημαντικότερο είναι όταν «ξεσκεπαστούν» τα καρπούζια τον Απρίλιο να είναι ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες, γιατί τότε γίνεται η καρπόδεση. Τότε θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για το πότε θα ξεκινήσει και η συγκομιδή τους.

Πάντως σε μια κανονική χρονιά η συγκομιδή καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας ξεκινά 15-20 Μαΐου και στην Ηλεία στις 25-30 Μαΐου.

Για το καρπούζι θερμοκηπίου οι διαδικασίες φύτευσης ξεκίνησαν νωρίτερα από τα μέσα Ιανουαρίου και έχουν ολοκληρωθεί. Στην Ηλεία έχουμε γύρω στα 3.000 στρέμματα με καρπούζια σε μεγάλα θερμοκήπια. Η συγκομιδή τους αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου».

agrotypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.