Τοπικά Νέα

Ονοματοδοσία δύο ανωνύμων οδών και μίας πλατείας στον Πύργο Τριφυλίας

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τριφυλίας έκανε δεκτή την εισήγηση της Κοινότητας Πύργου για την ονοματοδοσία των δύο ανωνύμων οδών και μίας πλατείας.

Ειδικότερα, η απόφαση της Κοινότητας Πύργου αναφέρει τα εξής: «Κύριοι Σύμβουλοι, στην αρμοδιότητα των Δήμων υπάγεται και η ονοματοδοσία οδών και πλατειών, που γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 6 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) η οποία λαμβάνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του οικείου τοπικού συμβουλίου ή παρέδρου και σύμφωνη γνώμη επιτροπής. Στο χωριό μας υπάρχουν οι παρακάτω περιπτώσεις οδών -2- (δύο), οι οποίες έχουν διαμορφωθεί και ασφαλτοστρωθεί σε αρκετό μήκος και χρησιμοποιούνται από τους δημότες και μικρής πλατείας, η οποία έχει διαμορφωθεί σε κοινόχρηστο-δημοτικό χώρο. Για τις περιπτώσεις αυτές υπάρχει ανάγκη ονοματοδοσίας τους, καθότι είναι ανώνυμες. Οι οδοί και η πλατεία είναι οι εξής, για τις οποίες προτείνω όπως ονομασθούν ως κατωτέρω:
1.- Η οδός η οποία ευρίσκεται στο βόρειο μέρος του χωριού, είναι η τελευταία παράλληλη της βόρειας περιμετρικής οδού του σχεδίου πόλεως Πύργου, εκτείνεται από την ανατολική μέχρι την δυτική περιμετρική του σχεδίου και είναι διαμορφωμένη με ρειθροκράσπεδα και ασφαλτόστρωση από τη σημείο διασταύρωσής της με την οδό Αγίου Νικολάου (οδός προς Μουζάκι) και έξωθεν της περιβόλου του Δημοτικού Σχολείου Πύργου και για 250 μέτρα περίπου προς δυσμάς, έχουν δε ανεγερθεί και οικίες στις παρόδιες ιδιοκτησίες. Για την οδό αυτή, προτείνω όπως εισηγηθούμε να ονομασθεί καθ’ όλο το μήκος της σε:
ΟΔΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΚΑΤΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΚΗ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ, προς τιμή των αειμνήστων διδασκάλων Νικολάου Κωστάκη (1919-1994) και της συζύγου του Κατίνας Κωστάκη, το γένος Γεωργακοπούλου (1927-2020), οι οποίοι υπηρέτησαν ως δάσκαλοι στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου για χρονικό διάστημα πέραν της 20ετίας, από το 1951-1973, προσέφεραν γνώση στις μεταπολεμικές γενιές των συμπατριωτών μας, το όνομά τους δε έχει καταγραφεί ως σημείο αναφοράς στην συλλογική μνήμη όλων των οικογενειών του χωριού για την προσφορά τους στο χωριό και στην εκπαίδευση.
2.- Η δυτική περιμετρική οδός του σχεδίου πόλεως, στην είσοδο του χωριού από Γαργαλιάνους, που έχει διαμορφωθεί και ασφαλτοστρωθεί ήδη από την διασταύρωσή της με την οδό Μιλτιάδη Αυρηλιώνη (Εθν. Οδός) και προς νότον σε τμήμα περίπου 120 μέτρων. Για την οδό αυτή προτείνω όπως εισηγηθούμε να ονομασθεί καθ’ όλο το μήκος της σε: ΟΔΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΑ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΟΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΕΣΤΩΡ & ΚΕΟΣΟΕ, προς τιμήν του αειμνήστου συγχωριανού μας Παναγιώτη Αντ. Κατσούλα (1927-2018), ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος συνεταιριστής με πολυσχιδή δραστηριότητα και προσφορά. Ήταν πρωτεργάτης της ένωσης και οργάνωσης των παραγωγών αμπέλου της περιοχής και της ίδρυσης του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «ΝΕΣΤΩΡ» το 1959, διετέλεσε πρόεδρος του ΝΕΣΤΟΡΑ για την εικοσαετία 1974-1994, επι προεδρίας του δημιουργήθηκε το οινοποιείο του Συνεταιρισμού στην Γιάλοβα Πύλου, με αγορά παραθαλάσσιας έκτασης, εισήγαγε νέες δυναμικές πoικιλίες αμπέλου για καλλιέργεια στη Μεσσηνία, προώθησε την οινοποίηση, εκσυχρόνισε τον εξοπλισμό του συνεταιρισμού, απασχόλησε εργατικό και επιστημονικό προσωπικό της περιοχής, κατοχύρωσε την ονομασία brandy, αύξησε την εμπορική δραστηριότητα και τον κύκλο εργασιών του συνεταιρισμού, βραβεύθηκε ως ο συνεταιρισμός με την μεγαλύτερη δραστηριότητα στην Ελλάδα, το έτος δε 1988 προώθησε και κατασκεύασε το νέο υπερσύγχρονο και με ευρωπαϊκά πρότυπα οινοποιείο του ΝΕΣΤΟΡΑ στο χωριό, το οποίο είναι από τα κορυφαία στη χώρα και όχι μόνο, κοσμεί δε σήμερα το χωριό μας και είναι σημείο αναφοράς και επίσκεψης για τον κόσμο της αμπέλου και του οίνου. Επίσης από το 1978 έως το 1983 διετέλεσε πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρικής Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας) όπου και εκεί επέδειξε μεγάλη δραστηριότητα και έργο. Κατά τα έτη 2006-2009 διετέλεσε πρόεδρος στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ, η οποία συμμετείχε τότε με επιτυχία στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής Κατηγορίας, κάνοντας γνωστό το χωριό στο πανελλήνιο, χρηματοδότησε αφειδώς την δραστηριότητα της ομάδας, προκειμένου να φέρει κοντά στον αθλητισμό τη νεολαία του χωριού του. Εκτός αυτών είχε γενικώτερα πολυσχιδή δραστηριότητα, δημιούργησε και εξέδωσε την εφημερίδα ΜΑΧΗ της Μεσσηνίας, οργάνωσε ομάδα ελαιοπαραγωγών, προώθησε και πέτυχε από τους πρώτους την επιδότηση ελαιολάδου, διετέλεσε εκπρόσωπος Μεσσηνίας στον ΑΣΟ και πολλά άλλα.
3.- Ο κοινόχρηστος χώρος – πλατεία που έχει δημιουργηθεί στην συμβολή των οδών Παπαφλέσσα, Δημ. Καλογερόπουλου και Π. Αρβανίτη, στο κέντρο περίπου του χωριού και ΒΔ της κεντρικής πλατείας Πύργου (πλατάνια). Στο σημείο αυτό έχει διαμορφωθεί μικρή πλατεία, 300 περίπου τ.μ., με τρίγωνο σχήμα, έχουν κατασκευασθεί ρειθροκράσπεδα και πεζοδρόμια, εντός δε αυτής έχουν κατασκευαστεί διάδρομοι και παρτέρια όπου έχουν φυτευθεί άνθη και δένδρα και έχουν τοποθετηθεί παγκάκια. Είναι ένας τόπος συγκέντρωσης των περιοίκων και των νέων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Προτείνω όπως εισηγηθούμε ο χώρος αυτός ονομασθεί: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, προς τιμήν του αειμνήστου συγχωριανού μας Αγγέλλου Θ. Θεοδωρόπουλου (1905-1982), ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Πύργου για χρονικό διάστημα 25 ετών περίπου την περίοδο 1937-1971, εκλεγείς πολλές φορές, ήταν ο μακροβιότερος διατελέσας Πρόεδρος της τότε Κοινότητας Πύργου, υπηρέτησε την Κοινότητα και προσέφερε έργο στο χωριό μας, επι θητείας του προωθήθηκαν και κατασκευάστηκαν πολλά έργα όπως κατασκευή κοινοτικού μεγάρου (με δωρεά Αλεξ. Δημητρόπουλου), γήπεδο (με δωρεά Μιλτ. Αυρηλιώνη), ανακατασκευή Δημοτικού σχολείου Πύργου, δίκτυο ύδρευσης και πολλά άλλα κοινωφελή έργα. Να αναφέρω επίσης ότι η οικία του ευρίσκεται έναντι της άνω πλατείας.

Έτσι, η οδός η οποία ευρίσκεται στο βόρειο μέρος του χωριού, είναι η τελευταία παράλληλη της βόρειας περιμετρικής οδού του σχεδίου πόλεως Πύργου, εκτείνεται από την ανατολική μέχρι την δυτική περιμετρική του σχεδίου να ονομασθεί καθ’ όλο το μήκος της σε: ΟΔΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΚΑΤΙΝΑΣ ΚΩΣΤΑΚΗ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΥΡΓΟΥ. Η δυτική περιμετρική οδός του σχεδίου πόλεως, να ονομασθεί καθ’ όλο το μήκος της σε: ΟΔΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Α. ΚΑΤΣΟΥΛΑ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΟΥ-ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΕΣΤΩΡ & ΚΕΟΣΟΕ, και τέλος ο κοινόχρηστος χώρος – πλατεία που έχει δημιουργηθεί στην συμβολή των οδών Παπαφλέσσα, Δημ. Καλογερόπουλου και Π. Αρβανίτη, να ονομασθεί σε: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button