Πελοπόννησος

Ορεινή Αρκαδία: Το στολίδι της Πελοποννήσου

Κοντινή, μαγευτική και μυθική, η Αρκαδία είναι γεμάτη εκπλήξεις. Τοπία μοναδικής ομορφιάς, χωριά που αποτελούν αληθινά μουσεία παραδοσιακή αρχιτεκτονικής, εξαιρετικό φαγητό και απόλυτη σύνδεση με τη φύση κάνουν αυτόν τον τόπο έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα. Και όλα αυτά σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Ακολουθείς την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως και μετά από περίπου 2 ώρες οδήγησης βρίσκεσαι στην καρδιά του Μαινάλου.

Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας επιφυλάσσουν δεκάδες προτάσεις για δραστηριότητες στη φύση ή χαλάρωση και γοητεύουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το σίγουρο ότι είναι μόνο μία φορά δεν αρκεί. Θα θέλεις συνέχεια να επιστρέφεις σε αυτά για να ανακαλύψεις άλλο έναν κρυμμένο θησαυρό.

Σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, στο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή με πεύκα, έλατα και καστανιές, ξεπροβάλλει η Βυτίνα, ένα από τα διασημότερα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου. Η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα οριοθετεί την πλατεία της, πέριξ της οποίας θα βρείτε δεκάδες μαγαζιά. Ο Δρόμος της Αγάπης, μια διαδρομή στη σκιά των δέντρων που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την εποχή, αποτελεί την ιδανική ρομαντική βόλτα.

Η Δημητσάνα θα σας δώσει την αίσθηση του πόσου κοντά βρίσκεστε στο ποτάμι του Λούσιου, καθώς αγναντεύει από ψηλά την πεδιάδα της Μεγαλόπολης. Λιθόστρωτα σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες και πανύψηλα αρχοντικά συνθέτουν το ιστορικό αυτό χωριό που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Η κατοικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, αλλά και η ιστορική βιβλιοθήκη που φιλοξενεί σπάνιες εκδόσεις, θα βρεθούν στο δρόμο σας καθώς βολτάρετε στα γραφικά δρομάκια. Λίγο έξω από τη Δημητσάνα, αξίζει να δείτε το μοναδικό στην Ελλάδα Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία.

Στη συνέχεια θα συναντήσετε τη Στεμνίτσα, ένα από τα ομορφότερα αρκαδικά χωριά. Τα επιβλητικά πυργόσπιτα, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και οι πέτρινες κρήνες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το περίτεχνο καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου ξεχωρίζει από μακριά και θα σας οδηγήσει στην όμορφη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της. Στο χωριό διατηρείται και η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στη Στεμνίτσα και Δημητσάνα, η ιστορική Mονή του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένη στη ρίζα ενός πανύψηλου και κατακόρυφου βράχου, μοιάζει να αιωρείται στο φαράγγι του Λούσιου. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου. Μια επίσκεψη αξίζει επίσης η Μονή Φιλοσόφου, στη δυτική πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου. Η Μονή αποτελείται από δύο μοναστηριακά συγκροτήματα, ένα παλαιό και ένα νέο, τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Η Καρύταινα, χτισμένη στην πλαγιά ενός βράχου στο νοτιοδυτικό άκρο της Ορεινής Αρκαδίας, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι στην περιοχή. Έχει αναγνωριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, ενώ το πιο γνωστό αξιοθέατο είναι το κάστρο της- γνωστό ως «Τολέδο της Ελλάδας»- που βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου πάνω από το χωριό.

Λιγότερο γνωστό χωριό, ανάμεσα στη Στεμνίτσα και την Καρύταινα, το Ελληνικό, χτισμένο επάνω σε τρεις καταπράσινους λόφους, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν ήρεμες αποδράσεις στην αγκαλιά της φύσης.

Πανέμορφα είναι και τα Λαγκάδια, ένα χωριό διάσημο για τους εξαιρετικούς χτίστες και τεχνίτες της πέτρας. Χτισμένο σε απότομη πλαγιά βουνού, είναι γνωστό ως το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» λόγω της τοποθεσίας του. Τα σπίτια, οι εκκλησίες, οι βρύσες και τα ανηφορικά καλντερίμια είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα της αρχιτεκτονικής της πέτρας.

Κοντά στη Δημητσάνα, στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού του Λούσιου, βρίσκεται η Ζάτουνα, ένα γραφικότατο χωριό που γοητεύει τους επισκέπτες με τη γορτυνιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του. Από τα κτίσματα ξεχωρίζει το παλιό δημοτικό σχολείο που σήμερα στεγάζει μουσείο αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη, που έζησε στη Ζάτουνα ως εξόριστος.

Το Λεβίδι, το πρώτο μεγάλο χωριό που θα συναντήσετε στον δρόμο ερχόμενοι από Αθήνα, θα σας εντυπωσιάσει με τα πετρόχτιστα σπίτια του και τη γεμάτη ζωή πλατεία του. Από εδώ αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, καθώς και το μοναδικό σπήλαιο Κάψια που κατατάσσεται στα δέκα πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας.

 

Στα χωριά του Πάρνωνα

Ορεινή Αρκαδία δεν είναι μόνο το Μαίναλο. Είναι και ο Πάρνωνας (τουλάχιστον ένα κομμάτι του), το βουνό που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία. Με πετρόχτιστα χωριά ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, καταπράσινα δάση και εικόνες άγριας βουνίσιας ομορφιάς, αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις των «ήρεμων» ορεινών αποδράσεων.

Η Καστάνιτσα είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς της Πελοποννήσου. Πετρόκτιστα σπίτια ασπρισμένα με ασβέστη, ξύλινα μπαλκόνια και στέγες από τοπικό σχιστόλιθο δίνουν σε συνδυασμό με τους ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους μια ειδυλλιακή και ταυτόχρονα αιγαιοπελαγίτικη όψη σε τούτο το χωριό.

Ο Κοσμάς, γνωστός ως το «μπαλκόνι της Κυνουρίας», είναι ένας ήσυχος παραδοσιακός οικισμός κρυμμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μ. Έχει πετρόχτιστα σπίτια και μια πανέμορφη πλατεία με τεράστια πλατάνια, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 1.050 μ., κοντά στο δρόμο που οδηγεί από την Τρίπολη στον Πάρνωνα, τα Άνω Δολιανά είναι ένα κουκλίστικο χωριό με ωραία καλντερίμια, καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια και υπέροχη θέα στον κάμπο της Τρίπολης, στο Μαίναλο και στον Χελμό.

Αξίζει να επισκεφθείτε και τον γραφικότατο Πραστό, την πάλαι ποτέ αρχοντική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Θα σας γοητεύσει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τα ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τις τοξωτές εξώπορτες και τις εκκλησίες του.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Με μήκος 15 χλμ. και πλάτος περίπου 2 χλμ., το φαράγγι του Λούσιου είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αρκαδίας κι ένα από τα πιο επιβλητικά φαράγγια της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν τόπο με σπάνια φυσική ομορφιά και μεγάλη ιστορία. Εντυπωσιακή βλάστηση, παλιά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό που καθηλώνει τους επισκέπτες. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια μοναδική εμπειρία. Μια τυπική διαδρομή ξεκινά από τη νέα Μονή Φιλοσόφου και ακολουθώντας το μονοπάτι περνά από την παλαιά Μονή Φιλοσόφου, στη συνέχεια κατεβαίνει στον Λούσιο, έπειτα ανεβαίνει στη Μονή Προδρόμου και τέλος καταλήγει στην Αρχαία Γόρτυνα (διάρκεια 2 ώρες περίπου). Ο ποταμός Λούσιος είναι επίσης ιδανικός για όσους αγαπούν το ράφτινγκ αλλά και για όσους θα ήθελαν να έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σπορ.

Οι λάτρεις του σκι σίγουρα θα τιμήσουν το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου που βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μ., κάτω από την υψηλότερη κορυφή του βουνού (Προφήτης Ηλίας 1981 μ.). Το χιονοδρομικό διαθέτει επτά πίστες, τρεις αναβατήρες, snowboard park και σαλέ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button