Αγροτικά

Οριακά πάνω από 200 χιλ. τόνους η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία φέτος, 4η έως 5η στον κόσμο

Παρότι για τη χώρα μας η φετινή χρονιά αποτελεί μια ευνοϊκή συγκυρία ως προς την παραγωγή ελαιολάδου, αυτό δεν ισχύει για την πλειονότητα των χωρών της Μεσογείου (βλ. Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία κ.α.).

Όσον αφορά την Ιταλία, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Teatro Naturale κάνουν λόγο για μια παραγωγή που οριακά θα ξεπεράσει τους 200 χιλ. τόνους ελαιολάδου φέτος. Σε αυτή την εξέλιξη, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από την συνεργασία της ISMEA, της Italia Olivicola και της Unaprol, κομβικό ρόλο έπαιξε η διαφαινόμενη μείωση κατά 52% στην κορυφαία ελαιοπαραγωγό περιοχή της Ιταλίας, την επαρχία της Puglia, που υποχωρεί στους 85.686 τόνους (177.407 τόνοι πέρυσι). Παράλληλα, αξιοσημείωτη εκτιμάται πως θα είναι η μείωση της παραγωγής και στην Calabria (-40%, 26.109 τόνοι), όπως και στην Σικελία (-25%, 29.316 τόνοι).

Οι μόνες περιοχές που εμφανίζουν άνοδο είναι εκείνες που κατέχουν ένα μικρό μερίδιο στην “πίττα” της συνολικής ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου, με τις περιοχές της Τοσκάνης (+27%, 13.866 τόνοι) και του Lazio (+17%, 14.288 τόνοι) να είναι ορισμένες από αυτές.

Όλα τα παραπάνω συντείνουν σε μια παραγωγή 207.879 τόνων ελαιολάδου στην Ιταλία, το οποίο συνεπάγεται υποχώρηση κατά 37% σε σχέση με την περίοδο 2021/22, όπου η παραγωγή έφτασε τους 329 χιλ. τόνους και την έφερε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ενώ φέτος μάλλον θα βρεθεί στην 4η θέση πίσω από Ελλάδα και Τουρκία, ίσως και στην 5η αν διατηρηθεί η Τυνησία.

Κύρια αίτια της κατάστασης αυτής είναι η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της καρπόδεσης, ενώ η παρουσία της παρενιαυτοφορίας στις κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας επιδείνωσε την εικόνα της φετινής παραγωγής ελαιολάδου στη γειτονική χώρα.

 

οι Ιταλοί παραγωγωγοί ελπίζουν ότι με τον σωστό προγραμματισμό θα επιτύχουν καλή ποιότητα και υψηλές αποδόσεις.

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button