Τοπικά Νέα

Ορκίστηκε νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο Παναγιώτης Νίκας – «Προχωράμε με ταπεινοφροσύνη και ανιδιοτέλεια» [εικόνες]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και των νέων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εκδήλωση της ορκωμοσίας διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος.

Την τελετή της ορκωμοσίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυνουρίας και Μαντινείας Αλέξανδρος, και παρευρέθηκαν επίσης οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Αργολίδας Νεκτάριος και Μάνης Χρυσόστομος.

Παρόντες στην τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ήταν οι Μητροπολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ως εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου παρέστη ο Λιβάνιος Θεόδωρος, υφυπουργός αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ο Β. Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας. Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήμαρχοι, πρόεδροι Επιμελητηρίων και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολούθως, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο νέος περιφερειάρχης εκφώνησε τον πολιτικό όρκο για τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και, προτού λάβει ο περιφερειάρχης τον λόγο, ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφώνησε και ορκίστηκε με δικό του όρκο, όπως όλα τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισαν να πράξουν και στις ορκωμοσίες δημοτικών συμβουλίων. Ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθυβριζόμενος από τους παρευρισκομένους, ορκίστηκε στις δεσμεύσεις του κόμματός του, στο συμφέρον των πολλών, στην καταπολέμηση των συμφερόντων και του κεφαλαίου. Όπως είπε στο τέλος, οι ύβρεις είναι τιμή του.

«Η ανοχή είναι στοιχείο της δημοκρατίας μας», είπε ο κ. Νίκας την αρχή του λόγου του, αναφερόμενος στο περιστατικό. Ακολούθως, ο νέος περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας ότι θα τις στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, στην Εκκλησία και στους Μητροπολίτες τους οποίους ευχαρίστησε, ευχαρίστησε τον κόσμο για την αγάπη του και υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.

Ολόκληρη η ομιλία του νέου Περιφερειάρχη:

Θερμά σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και τις ευχές σας αυτή τη συμβολική ημέρα για μένα. Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας στις πρόσφατες εκλογές.
Υπόσχομαι πως θα ανταποδώσουμε αυτήν την αγάπη και τη στήριξη με το λόγο και το έργο μας, με την ανταπόκριση στις ελπίδες και τις προσδοκίες σας και αυτό θα γίνει:
-με τη μελέτη και την επίλυση προβλημάτων
-με τη συνεργασία
-με την αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων στην κατεύθυνση της παραγωγής σημαντικών έργων, που θα αυξήσουν το εισόδημα και θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας
-με την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη στη διοίκηση
-με δράσεις υποστήριξης του συμπολίτη μας, που βρίσκεται στην ανάγκη, στη φτώχεια, στην αναπηρία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανταπόκριση στις προσδοκίες σας είναι η συνεργασία μας στην πράξη με τις άλλες παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με την Κυβέρνηση, όλους τους Βουλευτές της Περιφέρειάς μας, τους Δημάρχους, τους εκπροσώπους των Φορέων, τις άλλες Περιφέρειες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την Εκκλησία μας. Συνεργασία στη βάση της ισοτιμίας, χωρίς καμία υστεροβουλία και με επίγνωση πως η Περιφέρεια είναι ένας αυτοδιοικητικός θεσμός, με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και από το Νόμο αρμοδιότητες και όχι ένα κρατίδιο σε μία ομόσπονδη χώρα, που ευτυχώς δεν είμαστε. Είμαστε αυτοδιοίκηση και αυτοδιοικητικοί και έχουμε επίγνωση των ορίων της δράσης μας.

Συνεργασία σημαίνει να αναγνωρίζεις και να σέβεσαι το ρόλο και το έργο των άλλων παρατάξεων, να ενημερώνεις τους Βουλευτές για έργα και δράσεις που αφορούν στο Νομό και την Περιφέρεια, να σέβεσαι το έργο και την προσφορά Δημάρχων και Δήμων, να έχεις συνείδηση της διαχρονικής προσφοράς της Εκκλησίας στο έθνος και να στηρίζεις το πνευματικό της έργο.

Η συνεργασία, για να υπάρχει και να αποδίδει, έχει ανάγκη από ταπεινοφροσύνη, αλληλοσεβασμό, επίγνωση του ρόλου και της αποστολής καθενός, ανιδιοτέλεια και ευθύτητα.

Κρίσιμο ζήτημα για το έργο και την πορεία μας θα είναι η διαχείριση των πολύτιμων πόρων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η κατεύθυνσή μας είναι προς την παραγωγή μεγάλων έργων και την υποστήριξη δράσεων, που θα αυξήσουν το εισόδημα, θα αναδείξουν τα σπουδαία και μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Με την πολιτική αυτή, η αναβάθμιση του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, η ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού, το φυσικό αέριο, η επαναλειτουργία του τρένου τουλάχιστον μέχρι το Ναύπλιο, σημαντικά έργα και δράσεις για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και άλλα, αποτελούν για εμάς ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας.
Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ήδη συνεργασία με την Κυβέρνηση και σχεδιάζεται η αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος το φθινόπωρο, στην κατεύθυνση βελτίωσης της απορροφητικότητας και ένταξης έργων προτεραιότητας και στους πέντε Νομούς της Περιφέρειάς μας. Οι πόροι της Περιφέρειας θα κατευθύνονται σε έργα και δράσεις περιφερειακής αρμοδιότητας και, επομένως, διάθεση πόρων για προγραμματικές συμβάσεις πελατειακών και ψηφοθηρικών επιδιώξεων ασφαλώς και δε θα προωθείται, ούτε και θα υπογράφεται.

Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τώρα, ας είναι φέτος – και ασφαλώς θα είναι – το τελευταίο καλοκαίρι, όπου η Περιφέρειά μας ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος – και δεν έχω καμία διάθεση να περιγράψω την κατάσταση και τις συνέπειες, αισθητικές, υγειονομικές, οικονομικές, που όλοι γνωρίζετε και όλοι μας υφιστάμεθα.
Γι’ αυτό το πρώτης προτεραιότητας ζήτημα:
-συνεργαζόμαστε – κρατάμε ό,τι επιβάλλεται να κρατηθεί από την πολύχρονη διαδικασία και τις σχετικές αποφάσεις
-φροντίζουμε να μη χάσουμε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-σεβόμαστε τις αποφάσεις των Δικαστηρίων της χώρας
-βελτιώνουμε ό,τι μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί
-συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση και, κυρίως,
-θυμόμαστε πως δωρεάν διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει και πως το πιο ακριβό σκουπίδι είναι αυτό που δεν μαζεύεται ή που ρίχνεται στις ανοιχτές χωματερές.
Η Περιφέρειά μας θεωρείται το παράδειγμα προς αποφυγήν, η χώρα μας πληρώνει ως πρόστιμο εκατομμύρια ευρώ για τις χωματερές και με το θέμα αυτό πρέπει να τελειώσουμε άμεσα – τώρα!

Άλλα – μεγάλα – περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η προβληματική λειτουργία σχεδόν όλων των μονάδων βιολογικού καθαρισμού, η έλλειψη κάθε σχεδιασμού για τη διαχείριση της λυματολάσπης, η απαράδεκτη λειτουργία πολλών πυρηνελαιουργείων, η αποκατάσταση πυρπολημένων περιοχών και – τονίζω με έμφαση – η αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης περιοχών, δηλαδή της ερημοποίησης προοπτικά, έχουν ανάγκη άμεσης παρέμβασης.

Ως προς τη Διοίκηση, τώρα, υπάρχει άμεση ανάγκη διοικητικής ανασυγκρότησης, με ενίσχυση του ρόλου των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών, καθώς και με τον περιορισμό του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιρειών. Υπάρχει άμεση ανάγκη για την:
-εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος
-ανάρτηση στη «Διαύγεια» κάθε απόφασης με οικονομικό περιεχόμενο – και αυτό θα πρέπει να γίνεται και από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες
-λειτουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου
-στέγαση όλων των υπηρεσιών σε δημόσια κτήρια
-τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Λειτουργίας και, κυρίως,
-αξιολόγηση και αξιοκρατία στη Διοίκηση.

Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη ανασυγκρότησης των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, με τα κατάλληλα πρόσωπα και μέσα.

Η διάθεση των πόρων θα στοχεύει αποκλειστικά στην αύξηση του εισοδήματος, στην ανάπτυξη και την ευημερία. Για τους σκοπούς αυτούς:
-στηρίζουμε τους αγρότες μας, χρηματοδοτώντας τα έργα άρδευσης όπως ο εκσυγχρονισμός των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, καθώς και η κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών
-ενθαρρύνουμε την αύξηση και την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών των προϊόντων μας, χρηματοδοτώντας τη συμμετοχή σε εκθέσεις στο εξωτερικό ή οργανώνοντας συναντήσεις εδώ με επιχειρηματίες από το εξωτερικό
-βελτιώνουμε ποικιλότροπα την ελκυστικότητα της Περιφέρειάς μας για επενδύσεις, με τη στήριξη της καινοτομίας, με την αναβάθμιση της λειτουργίας των Υπηρεσιών μας για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, καθώς και με την αναβάθμιση των Βιομηχανικών Περιοχών
-στηρίζουμε ουσιαστικά την τουριστική ανάπτυξη, με την κατάλληλη προβολή, τη δημιουργική συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους, τη συνεργασία με τις όμορες Περιφέρειες και το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν προτεραιότητά μας. Στον τομέα του πολιτισμού θα υπάρξει συνεργασία με το «Διάζωμα», στήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων ποιότητας και ιδιαίτερη φροντίδα για τους αρχαιολογικούς μας χώρους.
Ανάλογη θα είναι η φροντίδα για τον αθλητισμό, τους αθλητικούς χώρους και τα αθλήματα.

Επίσης, θέματα εκπαίδευσης, όπως η κατασκευή, ανακατασκευή, συντήρηση σχολικών μονάδων, η μεταφορά μαθητών, η υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου θα αντιμετωπισθούν με την ευαισθησία που τους ταιριάζει.

Στα σοβαρά κοινωνικά μας προβλήματα, όπως είναι η έξαρση της ναρκομανίας, η φτώχεια, η λειψή υποστήριξη των αναπήρων, η έλλειψη σοβαρής πολιτικής για τους αθιγγάνους, η επιθετικότητα και η βία κατά γυναικών και πολλά άλλα, θα υπάρξει η αναγκαία και σοβαρή απάντηση με συγκεκριμένες δράσεις και με απολύτως οργανωμένο τρόπο.

Ενόψει του 2021 και των 200 ετών από τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα, στην Περιφέρειά μας – και με κέντρο την ηρωική Τριπολιτσά – θα οργανωθούν πολλές και λαμπρές εκδηλώσεις, όπως ταιριάζει στην Πελοπόννησο, που σήκωσε το κύριο βάρος του αγώνα και των δράσεων για την ελευθερία και τη συγκρότηση του Κράτους μας.

Τελειώνοντας και συμπερασματικά, θα αγωνιστούμε:
-για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας
-για να τιμήσουμε την ψήφο και την επιλογή σας
-για να λύσουμε χρόνια προβλήματα που μας ταλαιπωρούν ως κοινωνίες, σχεδόν σε κάθε περιοχή μας
-για να αφήσουμε το δημιουργικό αποτύπωμά μας σε κάθε Νομό και σε κάθε περιοχή.

Αναγνωρίζουμε όσα έγιναν και δεν έχουμε καμία διάθεση να μηδενίσουμε το έργο κανενός.

Επιδιώκουμε τη συνεργασία παντού και με όλους και κυρίως με τις άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας.

Πορευόμαστε με διαφάνεια, αλληλοσεβασμό, δικαιοσύνη και ιδιαίτερη φροντίδα για τις εγκαταλελειμμένες περιοχές μας και τους ανθρώπους της ανάγκης.

Ας μας βοηθήσει ο Θεός να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας.

Ας έχουμε την τύχη στο τέλος της θητείας μας να αφήνουμε εμφανές έργο και να έχουμε αντικειμενικά προσφέρει ωφέλιμες υπηρεσίες στο Έθνος, την Πατρίδα, την Περιφέρειά μας, τη νεολαία μας, τους ανθρώπους της ανάγκης.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

Αναλυτικά οι σύμβουλοι που ορκίστηκαν ανά Συνδυασμό και Περιφερειακή Ενότητα :

Από την «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα εκλέχτηκαν 17 σύμβουλοι:

-Γιάννης Μαλτέζος, Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, Γιάννης Μαντζούνης (Αργολίδα)
-Χρήστος Λαμπρόπουλος, Εμμανουήλ Σκαντζός (Αρκαδία)
-Θεόδωρος Βερούτης, Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Νίκων Τζινιέρης (Λακωνία)
-Αναστάσιος Γκιολής, Χαρίλαος Βυτινιώτης, Αθηνά Κόρκα-Κώνστα (Κορινθία)
-Στάθης Αναστασόπουλος, Αγγελος Χρονάς, Αναστάσιος Σαρδέλης, Βασίλης Καπέλιος, ΑνδρέαςΤσουκαλάς, Αννα Καλογεροπούλου-Κανελλοπούλου (Μεσσηνία).

Από τη «Νέα Πελοπόννησο» του Πέτρου Τατούλη εκλέχτηκαν 17 σύμβουλοι:

-Βασίλης Σιδέρης, Αντώνης Λυμπέρης, Αναστάσιος Γανώσης (Αργολίδα)
-Πέτρος Τατούλης, Βαγγέλης Γιαννακούρας, Γεώργιος Ρουμελιώτης, Κλημεντίνη Παπαντωνίου-Κορώνη (Αρκαδία)
-Αδαμαντία Τζανετέα, Ηλίας Καννελάκης, Μιχαήλ Σταματάκος, Χαράλαμπος Σκούρος (Λακωνία),
-Θανάσης Πισιμίσης, Γεώργιος Οικονόμου, Γεώργιος Πετρίτσης (Κορινθία)
-Κωνσταντίνα Νικολάκου, Αντωνία Μπούζα, Απόστολος Γκούνης (Μεσσηνία).

Από τους «Νέους Δρόμους του Γιώργου Δέδε εκλέχτηκαν 8 σύμβουλοι:

-Χρήστος Καρούζος (Αργολίδα)
-Ευγενία Δημητρακοπούλου (Αρκαδία)
-Γιώργος Πουλοκέφαλος (Λακωνία)
-Γιώργος Δέδες, Αναστάσιος Μποζίκης, Χρήστος Κορσιώτης (Κορινθία)
-Γιώργος Ράλλης, Μαρία Βεργινάδη (Μεσσηνία).
Από την «Πελοποννησιακή Συμμαχία» ο επικεφαλής Γιάννης Μπουντρούκας εκλέγεται στην Αρκαδία και ο Νίκος Γκιλίτσης στην Κορινθία.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο επικεφαλής Νίκος Γόντικας εκλέχτηκε στη Μεσσηνία και ο Γιάννης Κελλάρης στην Κορινθία.

Από την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ο επικεφαλής Θανάσης Πετράκος εκλέχτηκε στη Μεσσηνία και ο Δημοσθένης Δρούγκας στην Αργολίδα.
Ο επικεφαλής της «Ελληνική Αυγής» Δημήτρης Τζεμπετζής εκλέχτηκε στην Κορινθία.

Η επικεφαλής της «Πράσινης Πελοποννήσου» Δήμητρα Λυμπεροπούλου εκλέχτηκε στην Κορινθία.

Ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή» Παναγιώτης Κάτσαρης εκλέχτηκε στη Μεσσηνία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.