Οικονομία

Ουκρανία: Εταιρεία λιπασμάτων προειδοποιεί για τον δραματικό αντίκτυπο του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια

Νορβηγική εταιρεία από τους κύριους παραγωγούς ορυκτών λιπασμάτων, προειδοποίησε κατά του «δραματικού» αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια θα είναι δραματικός», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Yara International Σβεν Τόρε Χολσέτερ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου.

«Ανανεώνουμε την έκκλησή μας να αναλάβουν οι αρχές δράση για να ενισχυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού σε τρόφιμα και να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πόλεμος προκάλεσε την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων και της ενέργειας στον κόσμο, περιλαμβανομένων των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η Yara στην έκθεσή της.

Χάρη στις τιμές πώλησης, η αύξηση των οποίων υπερβαίνει αυτή της τιμής του αερίου, καθώς και σε ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες, η Yara αποκόμισε καθαρό κέρδος 944 εκατ. δολαρίων κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, έναντι 13 εκατομμυρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Το αποτέλεσμα εκμετάλλευσής της τριπλασιάσθηκε κατά την ίδια περίοδο, στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια για κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 88%, στα 5,9 δισεκατομμύρια.

Οι όγκοι παραγωγής και παραδόσεων είναι εντούτοις μειωμένοι σε διάστημα τριμήνου, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου «οι καταναλωτές διστάζουν να δεσμευθούν στο περιβάλλον των σημερινών τιμών».

Παράλληλα ο λογαριασμός της Yara για την ενέργεια έχει υπερτριπλασιαστεί σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμη και τετραπλασιαστεί στην Ευρώπη. Η επιχείρηση αναμένει πως κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο θα πρέπει να καταβάλει 1,15 δισεκατομμύριο δολάρια περισσότερα για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί, απ’ ό,τι κατά την ίδια περίοδο του 2021. Το επιπλέον κόστος για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ότι θα φθάσει τα 750 εκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button