Κόσμος

Ο ήρωας του Τσέρνομπιλ που διέψευσε όλους τους επιστήμονες

Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ παραμένει μία από τις χειρότερες στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία παγκοσμίως, με εκατοντάδες μικρές ιστορίες να ξεπηδούν από εκείνες τις εφιαλτικές νύχτες. Μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα, και πράξεις ηρώων που αξίζουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό όλων μας, αφού χωρίς αυτούς που θυσιάστηκαν τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ χειρότερα.

Ένας από αυτούς τους ήρωες ήταν και ο Μίκολα Βόλκοζουμπ, πιλότος ελικοπτέρου, ένας από τους 8 πιλότους που κλήθηκαν να τσιμεντώσουν το “τέρας”, τον πυρήνα δηλαδή από έβγαινε η δολοφονική ακτινοβολία.

Ο Μίκολα Βόλκοζουμπ πέταξε 20 λεπτά πάνω την τρύπα, με το τοξικό νέφος να μειώνει την ορατότητα, και να καταδικάζει τους πιλότους. Όλους εκτός από τον Ουκρανό πιλότο που σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της χώρας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ρίσκαρε, αφού ήταν ο πρώτος που πέταξε πάνω από το εργοστάσιο για να κάνει εκτίμηση της πυρκαγιάς και του κινδύνου για έκρηξη. 

Οι γιατροί μετά την επιχείρηση, τον απομόνωσαν, κατέστρεψαν το ελικόπτερο, έκαψαν τα ρούχα του και του έδιναν ζωή λιγότερη από ένα μήνα.

Ο Μίκολα όχι μόνο έζησε περισσότερο από ένα μήνα, αλλά μέχρι και σήμερα στα 89 του έτη δεν έχει εμφανίσει κανένα είδος καρκίνου, ούτε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ συνεχίζει να εργάζεται σαν εκτιμητής ικανοτήτων των νέων πιλότων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button