Τοπικά Νέα

Ο Α.Σ. Φιλιατρών ζητεί λύση για την εναπόθεση φυτικών υπολειμμάτων – Ενάμιση χρόνο περιμένει απάντηση από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο

Ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών με επιστολή του προς το Δήμαρχο Τριφυλίας, την οποία κοινοποιεί και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ζητεί λύση στο μείζον θέμα της εναπόθεσης φυτικών αποβλήτων και νάιλον από τις καλλιέργειες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην επιστολή του, στην τελευταία προσπάθεια που έγινε ήρθε σε επαφή με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τριφυλίας ο οποίος ενώ τους διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει κάποιους πιθανούς χώρους υποδοχής των αποβλήτων και θα τους ενημέρωνε… ενάμιση χρόνο μετά ο σύλλογος δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Αναλυτικά η επιστολή:
Κύριε Δήμαρχε,
Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που και στο παρελθόν σας έχουμε γνωστοποίηση, ένα θέμα χρονίζον και δυστυχώς ακόμη άλυτο. Αφορά τα νάιλον από τις καλλιέργειες καθώς και τα φυτικά απόβλητα.
1) Όσον αφορά τα νάιλον και σύμφωνα πάντα με την προσωρινή λύση που έχει προταθεί, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να τα εναποθέτουν στην άκρη των ιδιοκτησιών τους και από κει να τα παραλαμβάνουν οι τρεις εταιρείες ανακύκλωσης. Αυτό το γνωρίζουν οι παραγωγοί, αυτό γνωρίζουμε και εμείς ως αγροτικός σύλλογος και τους συστήνουμε. Αν έχει αλλάξει κάτι και δεν μας έχει γνωστοποιηθεί παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, προκειμένου οι παραγωγοί να προσαρμοστούν και συμμορφωθούν προς τα νέα δεδομένα.
2) Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο παρά τις εκκλήσεις μας προς την πολιτεία είναι αυτών των φυτικών αποβλήτων. Στην περιοχή της Τριφυλίας όπως είναι γνωστό γίνονται σε πάνω από 2500 στρ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες και κάποιες χιλιάδες στρέμματα υπαίθριων κηπευτικών. Κάθε εξάμηνο που οι καλλιέργειες αλλάζουν προκύπτουν μεγάλες ποσότητες φυτικών αποβλήτων τα οποία πρέπει κάπου να καταλήξουν. Παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς για υπόδειξη συγκεκριμένου νόμιμο αδειοδοτημένου χώρου και κεντρικής διαχείρισης των αποβλήτων μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Μάλιστα, στην τελευταία προσπάθεια που κάναμε ήρθαμε σε επαφή με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει κάποιος πιθανούς χώρους υποδοχής των αποβλήτων, θα απευθυνόταν στους αρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης και θα μας ενημέρωνε. Από τότε έχει περάσει ενάμισης χρόνος, τρεις καλλιεργητικές περίοδοι που δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Η ολιγωρία από πλευράς της πολιτείας δημιουργεί μία σειρά προβλημάτων που αφορούν στην καθαριότητα του Δήμου μας στην περιβαλλοντική τάξη, στην φυτό παθολογική προστασία των καλλιεργειών μας, αφού τα εκτεθειμένα απόβλητα ανακυκλώνουν τις παθολογικές ασθένειες με ότι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες μας.
Αποτέλεσμα: Ενώ είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε δικαίως τη λύση του προβλήματος για λόγους ουσίας όπως αναλύουμε πιο πάνω να έχουμε βρεθεί από τη θέση του θύματος στη θέση του θύτη και η υπόλοιπη κοινωνία να έχει στραφεί εναντίον μας από εσφαλμένες αναφορές και ενημέρωσης όχι μόνο από άσχετους αλλά δυστυχώς και από αρμόδιους που είναι υπεύθυνοι για τη λύση του προβλήματος.
Κλείνοντας θέλουμε να σας ρωτήσουμε: 1) Μετά την προσωρινή λύση για τα νάιλον με την οποία έχουμε συμμορφωθεί έχει αλλάξει κάτι; Αν ναι ενημερώστε μας παρακαλούμε.
3) Τα φυτικά απόβλητα που προκύπτουν από τις καλλιέργειες που πρέπει να εναποθέσουμε, αφού είναι ένα θέμα που χρήζει κεντρικής διαχείρισης και προγραμματισμού από την πολιτεία και όχι ξεχωριστά από τον κάθε παραγωγό. Κάθε ολιγωρία και αναβολή στη λύση του προβλήματος είναι περιφρόνηση και αμέλεια όχι μόνο προς τον κλάδο μας αλλά προς το σύνολο των πολιτών της Τριφυλίας και ζητάμε άμεση απάντηση στα παραπάνω καθώς και αποκατάσταση των λανθασμένων εντυπώσεων που έχει δημιουργηθεί.

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Αθανασόπουλος Βασίλης Στασινόπουλος Δημήτρης

Σχετικά Άρθρα

2 Σχόλια

  1. Μια δημοτική αρχή που δεν μπορεί να δώσει λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας
    Φωτάκια και τσιμέντα και αναθέσεις και εγώ κάνω που είμαι άσχετος
    Δεν υπάρχει κανένα όραμα για τον δήμο Τριφυλίας και κανένας συνολικός προγραμματισμός. Δρόμοι,δίκτυο φιλιατρινού φράγματος, σκουπίδια, αναπτυξιακό πρόγραμμα που είναι;

  2. Ο δήμαρχος απουσιάζει από το κάδρο των ευθυνών. Αυτός δεν ήταν που έκανε συναντήσεις και έβγαζε ανακοινώσεις ότι έλυσε το θεμα?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button