Αγροτικά

Ο Βαρόνος των ελαιολάδων από τα υπεραιωνόβια λιόδεντρα της Χαλανδρίτσας

Προερχόμενο από τον «εστεμμένο» καρπό της πατρινής Κουτσουρελιάς ή όπως την αποκαλούν από παλιά στην Ιταλία «L’ oliva di Patrasso», το νέο ελαιόλαδο της Ranis, Castello del Barone κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, με ονομασία και εμφάνιση εμπνευσμένη από τον πρώτο βαρόνο της Χαλανδρίτσας, Γκυ ντε Λα Τρεμουάιγ (1209 μ.Χ.).

Πίσω από τον πορφυρογέννητο βαρόνο, κρύβεται ο άνθρωπος που έφερε την Κουτσουρελιά στο προσκήνιο του ποιοτικού και επώνυμου ελληνικού ελαιολάδου, ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος και η ομάδα του Ranis extra virgin olive oil. O επιχειρηματίας γεωπόνος, όσο ακόμα το εγχείρημα του αγουρέλαιου Ranis (εκ του ρανίς= ρανίδα, σταλαγματιά) βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, αντλώντας όμως κουράγιο από τις αλλεπάλληλες διεθνείς βραβεύσεις, θέλησε να βουτήξει ακόμα πιο βαθιά στα νερά του premium ελαιολάδου.

Το «collectors choice» ελαιόλαδο Castello del Barone θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες με μόλις 1000 φιάλες, οι οποίες φιλοξενούν το πρώτο ίσως αγουρέλαιο που βγήκε το 2021 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο καρπός έρχεται από επιλεγμένα γέρικα λιόδεντρα τα οποία βρίσκονται στα κτήματα του Σπύρου Αναγνωστόπουλου στην Χαλανδρίτσα. «Η συγκομιδή έγινε εξαιρετικά πρώιμα στις 19 Σεπτεμβρίου και η ελαιοποίηση ξεκίνησε αυθημερόν το ίδιο πρωί στο πρότυπο ελαιοτριβείο της Οικογένειας Σπηλιωτόπουλου  που απέχει μόλις 500 μέτρα από τους ελαιώνες μας» αναφέρει ο ίδιος. «Ο Άγγελος και ο Τάσος  Σπηλιωτόπουλος διαχειρίζονται ένα ελαιοτριβείο με παρουσία άνω των 70 ετών στην περιοχή, ενώ διαθέτουν υπερσύγχρονα μηχανήματα.

Όπως λέει ο γεωπόνος και ιδρυτής της Αγροφυτικής, Σπύρος Αναγνωστόπουλος, η ποικιλία της Κουτσουρελιάς στην Χαλανδρίτσα καλύπτει συνολική έκταση 26.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στους  πρόποδες του όρους Ερυμάνθου, αποτελώντας περιοχή Natura 2000.

«Η Χαλανδρίτσα Αχαΐας θεωρείται η πατρίδα της κουτσουρελιάς, ποικιλία γνωστή σε όλους ως πατρινιά, ενώ φύεται από τον 13ο αιώνα, ήτοι από την εποχή της πρώτης Βαρωνίας της Χαλανδρίτσας κατά την ενετοκρατία. Μάλιστα στα τείχη του Πύργου της περιοχής σώζονται μέχρι σήμερα ελαιόδεντρα ηλικίας 700 και 800 ετών», εξηγεί ο κύριος Αναγνωστόπουλος.

Ο ελαιώνας του κ. Αναγνωστόπουλου αριθμει περίπου 30 στρέμματα, όμως ο ίδιος φιλοδοξεί να τα αυξήσει, έχοντας ήδη  φυτέψει ακόμα 500 νέα δέντρα.

«Εχουμε προσαρμόσει  απόλυτες επιστημονικες μεθοδους σε αυτή  την  ιδιαίτερη ποικιλια ελιας με συγχρονες μεθόδους καλλιέργειας  προάγοντας δε την βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

Η παραγωγή μας επίσης ακολουθεί το πρωτόκολλο πιστοποίησης βιολογικής καλλιέργειας σύμφωνα με τα πρότυπα που ορίζει η TUV Hellas».

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τελικού παραγόμενου προϊόντος έχουν ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό αγουρέλαιο το αρωματικό προφίλ του οποίου καταδεικνύει μια πολυπλοκότητα τόσο γευστική όσο και αρωματική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αραχνόγραμμα που παρουσίασε το εργαστήριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Καλαμάτα, διαπιστώνει κανείς στο ελαιόλαδο αυτό έντονα την παρουσία φρεσκοκομμένου χορταριού, άγουρων φρούτων, αγκινάρας, καθώς και φύλλων τομάτας ,λουλουδιών,μέντας και μπαχαρικών.

«Έχουμε βραβευτεί από το World olive Center for health ως high phenolic evoo το οποίο σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών (Τμήμα Φαρμακογνωσίας) πραγματοποιεί τις αναλύσεις» συμπληρώνει ο συνομιλητής μας.

Ενδεικτικές συνταγές με την επιμέλεια της Oliverse*

Ροζέτα απο Scallops / Ajo Blanco με σχοινόπρασο / Εξαιρετικο Παρθένο Ελαιόλαδο

για το dressing μοσχολέμονο :

100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.σ. μέλι

Χυμό απο 1 μοσχολέμονο

για την ajo blanco :

170γρ. αμύγδαλα χωρίς φλοιό

720ml κρύο νερό

2 σκελίδες σκόρδο

225γρ. προζυμένιο ψωμί

7ml μηλόξυδο

22ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.σ. σχοινόπρασο

Τρόπος Παρασκευής :

Φτιάχνουμε το dressing μοσχολέμονο και μαρινάρουμε τα scallops μέσα για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε, ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Για την ajo blanco μπλεντάρουμε όλα τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα και περνάμε το μίγμα απο σίτα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και ανακατέυουμε.

Σερβίρουμε την ajo blanco στο κάτω μέρος του πιάτου και απο πάνω την ροζέτα απο τα scallops.

Τελειώνουμε το πιάτο μας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ωμή μορφή.

Ρυζότο Μανιταριών με Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

για το ρυζότο :

200γρ. ρύζι αρμπόριο

30ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

30γρ. βούτυρο

400ml ζωμό λαχανικών

30γρ. μανιτάρια portobello

20γρ. μανιτάρια shimeji λευκά

20γρ. μανιτάρια champignon

20γρ. μανιτάρια porcini μουλιασμένα σε λίγο 50ml βερμούτ

1 κ.γ. πάστα τρούφας

2 κρεμμ. φρέσκο ψιλοκομμένο

30γρ. παρμεζάνα

20γρ. βούτυρο

αλάτι/πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής :

Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα 30γρ. βούτυρο με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι και σοτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε και το ρύζι και σοτάρουμε μέχρι οι κόκκοι να γίνουν διάφανοι. Σβήνουμε με το βερμούτ που είχαμε μουλιάσει τα porcini και αφήνουμε να εξατμιστει. Σιγά σιγά προσθέτουμε ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού το ρύζι μας βράσει στο σημείο που θέλουμε μετά απο περίπου 14 λεπτά προσθέτουμε την πάστα τρούφας και εκτός φωτιάς δένουμε με βούτυρο και παρμεζάνα. Διορθώνουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε ρίχνοντας πάνω εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ωμή μορφή.

 

*Επιμέλεια συνταγών: Δημητρης Καρατζαφέρης –chef consultant (@cooking.skull)

Επιμέλεια φωτογράφησης (@dimitris_valentino)

Επιμέλεια branding: Παναγιωτης Παπανικολοπουλος 

elaiaskarpos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button