Υγεία

Ο δεκάλογος της μακροζωίας, ή πώς να «πιάσετε» τα 100

Στις 4 Αυγούστου του 1997 η Γαλλίδα Jeanne Calment πέθανε σε ηλικία 122 χρονών. Το όνομά της μπήκε με χρυσά γράμματα στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness, μιας και τα 122 χρόνια της αποτελούν τη μεγαλύτερη επίσημα καταγεγραμμένη ηλικία στον κόσμο. Δεν είναι, όμως, η μόνη που ξεπέρασε τον έναν αιώνα ζωής.

Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω έχουν βρει τα μυστικά μακροζωΐας που τους βοηθούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής. Δεν είναι λίγα και τα ξένα αφιερώματα που έχουν γίνει στη δική μας Ικαρία, το μέρος που έχει γίνει διάσημο για την μακροζωΐα των κατοίκων του.

Ποιο είναι άραγε το μυστικό για να φτάσεις τον έναν αιώνα ζωής; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν πως παίζει μεγάλο ρόλο η διατροφή που θα κάνεις κατά τη διάρκεια της ζωής σου, αλλά σίγουρα δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να σε βοηθήσει. Σύμφωνα με το Oneman.gr ο δεκάλογος της μακροζωίας είναι:

Μείωσε το κόκκινο κρέας

Δεν χρειάζεται ασφαλώς να το βγάλεις τελείως από τη διατροφή σου και να γίνεις Vegan ή Vegeterian. Μπορείς να τρως κόκκινο κρέας μία φορά την εβδομάδα και τις υπόλοιπες ημέρες να επιλέγεις τροφές, όπως λαχανικά και όσπρια, τα οποία έχουν χαμηλά έως καθόλου λιπαρά. Έτσι, μειώνεις και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Φρούτα και λαχανικά

Σίγουρα γνωρίζεις πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό σου τα φρούτα και τα λαχανικά. Έχεις σκεφτεί, όμως, πόσο κακό μπορεί να του κάνει η έλλειψή τους; Ένα με δύο φρούτα την ημέρα, μπορούν να σε βοηθήσουν να ζήσεις καλύτερα και περισσότερο.

Ξηροί καρποί

Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα είναι ένα από τα μυστικά της μακροζωΐας. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο New England Journal of Medicine και στην οποία πήραν μέρος 120.000 άνθρωποι, όσοι έτρωγαν ξηρούς καρπούς είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από εκείνους που δεν τους έβαλαν στη διατροφή τους.

Απέβαλλε το άγχος

Το υπερβολικό στρες μπορεί να οδηγήσει συχνά σε καρδιακά επεισόδια ή ασθένειες. Ένας καλός τρόπος να το αποβάλλεις είναι ο διαλογισμός και οι θετικές σκέψεις. Είναι δύσκολο, αλλά επιβάλλεται, ειδικά από μια ηλικία και έπειτα.

Μήπως η σύνταξη δεν κάνει καλό;

Η αλήθεια είναι πως δεν γίνεται να δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε. Είναι απόλυτα λογικό. Έρευνες, όμως, έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με κάτι ακόμη και μετά τη σύνταξή τους, μπορεί να ζήσουν περισσότερο. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνουν δουλειά, απλά κάτι που τους αρέσει.

Μην ξεχνάς τις εξετάσεις

Για να ζήσεις περισσότερο, πρέπει να περνάς συχνά και από το γιατρό για τα απαραίτητα check up και εξετάσεις. Ακόμα και προληπτικά. Τουλάχιστον μία με δύο φορές το χρόνο.

Καθημερινό περπάτημα

Αν περπατάς τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα, κάνεις ένα πολύ μεγάλο δώρο στον εαυτό σου. Αυτό θα το καταλάβεις σε μερικά χρόνια. Μπορείς να αφήσεις για λίγο το αυτοκίνητο και να περπατήσεις τις κοντινές αποστάσεις. Όσο μεγαλώνεις, ο οργανισμός σου το χρειάζεται ακόμη περισσότερο.

Βάλε τη γυμναστική στο πρόγραμμα

Καλό το περπάτημα, αλλά αν το εμπλουτίσεις και με λίγο διάδρομο, λίγα βάρη ή μερικές αερόβιες ασκήσεις, τότε ο οργανισμός σου θα είναι δυνατός μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μην κάθεσαι και λιώνεις σε έναν καναπέ. Έρευνα του American Journal of Epidemiology έδειξε πως το να κάθεσαι ατελείωτες ώρες στο σπίτι βλέποντας τηλεόραση, μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο και σου κάνει σχεδόν το ίδιο κακό με το να καπνίζεις.

Πιες ένα ποτό

Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να πίνουν ένα ποτήρι κρασί, μπύρα ή κάποιο άλλο ποτό έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι. Βέβαια, το σημαντικό εδώ είναι η ποσότητα. Άλλο το ένα ποτό, άλλο το γυρνάω σπίτι μεθυσμένος.

Πέρνα χρόνο στην εξοχή

Οι πιο υγιείς άνθρωποι, συνήθως μένουν και σε πιο ‘υγιεινά’ μέρη. Η εξοχή κάνει καλό και γι’ αυτό ακόμη κι αν δεν μένεις μόνιμα εκεί (όπως οι περισσότεροι από εμάς), τι θα έλεγες για μικρές αποδράσεις στο πράσινο όποτε βρίσκεις ελεύθερο χρόνο; Ακόμα και για δύο ημέρες, ο καθαρός αέρας και η ηρεμία σου κάνουν καλό.

Φρόντισε να έχεις φίλους

Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική, αλλά αν έχεις φίλους σε μεγάλη ηλικία μπορεί να αποδειχθεί δύο φορές πιο σημαντικό. Η κοινωνικοποίηση συνδέεται και με τη μακροζωΐα. Το γέλιο, τα συναισθήματα, οι ομιλίες και η ευχάριστη παρέα βοηθούν πάρα πολύ στο να φτάσεις ή ακόμα και να ξεπεράσεις τα 100 χρόνια

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button