ΓαργαλιάνοιΤοπικά ΝέαΦιλιατρά

Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι στις καλένδες; Μπουχτίσαμε από λόγια και υποσχέσεις…

Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι έχει τη δική του ιστορία

Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου της Τριφυλίας ήταν και παραμένει πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Και πώς να μην είναι πάγιο αίτημα όταν σε αυτό στηρίζεται η ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε αυτή.

Σήμερα ο δρόμος που συνδέει την Κυπαρισσία με τα Φιλιατρά θεωρείται «επαρκής» για την επικοινωνία αυτών των πόλεων, και των παρακείμενων σε αυτές κοινοτήτων, κάτι που δεν ισχύει όμως για την πόλη των Φιλιατρών με αυτή των Γαργαλιάνων. Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι έχει την δική του ιστορία, μια ιστορία η οποία είναι «αιματοβαμμένη», και αποτελεί πεδίο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων στο βωμό της ψηφοθηρίας.

Από το 2009 μόνο λόγια και υποσχέσεις…

Το έργο βελτίωσης του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, τον Ιανουάριο του 2009, έχει προταθεί από τη ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου για να ενταχθεί στο Δ’ ΚΠΣ, με την προϋπόθεση να είναι ώριμη η μελέτη.  Με τον τότε Νομάρχη Μεσσηνίας, Δημήτρη Δράκο, να διαβεβαιώνει ότι όλα ήταν έτοιμα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από το μελετητή Γιάννη Καραδήμα και τον υπεύθυνο μελετών της ΔΕΚΕ Γιώργο Κωστόγιαννη.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012 σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας υπό τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, στην οποία συμμετείχαν και οι τότε δήμαρχοι, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι, «Στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών εντάχθηκαν οι δρόμοι Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, Γαργαλιάνοι – Ρωμανού και η παράκαμψη Φιλιατρών».

Στις 8 Απριλίου 2013, ο κ. Τατούλης, κατά την διάρκεια αυτοψίας στο λιμάνι της Κυπαρισσίας είχε αναφερθέι στο θέμα των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας σημειώνοντας πως «το επόμενο δίμηνο θα ωριμάσει ο φάκελος για να προχωρήσει και αυτή η ένταξη» .

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2013 ο κ. Τατούλης στην Κυπαρισσία, στην τοπική γιορτή ανέφερε, «Επίσης, είπε ότι στο ΕΣΠΑ θα ενταχθεί και η ολοκλήρωση του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, καθώς επίσης δήλωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο -2013- θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του δρόμου Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά – παράκαμψη Φιλιατρών».

Στις 21 Δεκεμβριου 2017 ο κ. Τατούλης ανέφερε πως, «Μέσα στο 2018, σύμφωνα με το σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής, προς ένταξη έργα είναι η είσοδος της Κορίνθου και η αναμόρφωση της περιοχής του Ισθμού, ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Φιλιατρά, η ολοκλήρωση του δρόμου Ναύπλιο – Λυγουριό ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια για το δρόμο Πυρί – Γύθειο.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2018, στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στα Φιλιατρά για το εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα είχε αναφέρει:

«Θεωρώ ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι θα ενταχθεί στο πρόγραμμά μας, είναι περίπου προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ. Είναι ένα σπουδαίο, σημαντικό έργο το οποίο απαιτεί ο κ. δήμαρχος αλλά και η τοπική κοινωνία και θα προχωρήσουμε προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Στις 27 Φεβρουαριου 2018, κατά τη διάρκεια του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, ο κ. Τατούλης από το βήμα του ομιλητή ανέφερε πως θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας οι δρόμοι Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι (άμεσα αυτό) και Μεσσήνη – Αρχαία Μεσσήνη.

Ωστόσο, 9 χρόνια μετά… άφαντο παραμένει το έργο της ολοκλήρωσης του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη και στελεχών της Περιφερειακής Αρχής.

Εκτός και αν όλοι οι δρόμοι οδηγούν παντού… εκτός από την Τριφυλία!

Σχετικά Άρθρα

3 thoughts on “Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι στις καλένδες; Μπουχτίσαμε από λόγια και υποσχέσεις…”

 1. Δύο παρατηρήσεις: α. Ιστορικού, πια ενδιαφέροντος. Ο σχεδιασμός του έργου είναι παρόν από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Θυμόμαστε το τότε πολιτικό προσωπικό (Μπένος, Κατσιλιέρης, Καλαντζάκου, Δράκος κλπ) όπως και τους τότε Δημάρχους της περιοχής να διαγκωνίζονται για την σκοπιμότητα του «Περιφερειακού Δακτυλίου Μεσσηνίας», δηλαδή την αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Κυπαρισσίας-Φιλιατρών – Γαργαλιάνων – Πύλου-Μεθώνης – Κορώνης – Ριζόμυλου…… όπως όλα τα «θαύματα» υπάρχει ιστορικό βάθος…. β. Πραγματικότητας: σε έναν τέτοιο δρόμο (που εγκληματικά δεν αποτέλεσε τη συνέχεια του Κυπαρισσία – Φιλιατρά, όπως όριζε η λογική, αλλά προτιμήθηκε το Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, ως «εκδούλευση», συνδέοντας το «πουθενά με το τίποτα») κυκλοφορούν, κατά παράβαση λογικής και κανονισμών νταλίκες, τράκτορες, συρόμενα και άλλα μεγάλα οχήματα που δεν αντέχει ο δρόμος να κυκλοφορούν (ένας δρόμος σχεδιασμένος για οχήματα το πολύ τριαξονικά)…. εμείς οι δυστυχείς χρήστες τους κινδυνεύουμε κάθε μέρα ….. δεν συνεχίζω……έχω πολλά να πω…..

 2. Έλεος, νισάφι, επιτέλους δεν υπάρχει κανείς να πεί αλήθειες, κι ακόμη περισσότερο να γίνουν πράξεις ώστε να πάψει
  πιά να υπάρχει αυτή η αισχρή εικόνα κύριων αρτηριών, σ’αυτό το κομμάτι της Ελλάδας ; Προσέξτε την δημοσιευμένη φωτογραφία. Είναι εικόνα αυτή οδικής αρτηρίας πού διέρχονται πούλμαν με εκδρομείς, κάτοικοι γιά τις δουλειές τους κλπ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ χρόνια ατελείωτα; Σε λίγο η βλάστηση θα περάσει καί τις μπάρες.
  Αν κοιτάξει δε κάποιος και τους εσωτερικούς δρόμους των Φιλιατρών θα ΦΡΙΞΕΙ. Παρ’όλα αυτά επικρατεί μιά μακαριότητα και απάθεια ΚΑΙ από τους κρατούντες υπευθύνους, ΚΑΙ από τον κόσμο ο οποίος υφίσταται όλα αυτά στην καμπούρα του, και ΣΑΝ υπομονετικό υποζύγιο τραβάει τον δρόμο πού τον έχουν μάθει. Αντί να ξεσηκωθεί.
  Να διευκρινίσω ότι είμαι επισκέπτης και όχι κάτοικος της περιοχής με την οποία έχω δεσμούς, καί κάθε φορά πού έρχομαι βλέπω τα ίδια χάλια να γίνονται χειρότερα. Κρίμα κύριε Τατούλη, καί λυπάμαι γιατί σε μιά συνομιλία μας στην Καλαμάτα, αφήσατε να πιστέψω ότι είχατε ανοιχτούς ορίζοντες, καί οράματα γιά την περιοχή.
  Πρέπει να ομολογήσω όμως, πως δεν γνωρίζω ότι αυτά είναι αποκλειστική ευθύνη της περιφέρειας και προσωπικά
  δική σας. Με αγάπη γιά την Νοτιοδυτική Ελλάδα, Καλημέρα

 3. Οταν θα καταργηθεί η βουλευτική Ασυλία αυτών των προδοτων που ρημαξανε την ελλαδα χρεωνοντας την 600.000.000.000€ με τις ανακεφαλαιωσεις των λαμογιων τραπεζων ισως δουμε και τα» μικρα «λαμόγια περιφεριαρχες και δημαρχους απο μια εθνικη κυβερνηση να απολογουνται για τις ΚΛΕΨΙΈΣ ΤΟΥΣ!ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΛΆ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.