Τοπικά Νέα

Ο κακός… χαμός στη Μεσσηνία – 145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες στην Ελλάδα το 2017

ο 2017 καταγράψαμε τον μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων στην Ελλάδα, μετά το 2014 με 144 ανεμοστρόβιλους και υδροσίφωνες. Θα πρέπει να διαχωρίσουμε την εκδήλωση των σιφώνων από τις καταγραφές, διότι αρκετοί σίφωνες δεν γίνονται αντιληπτοί από παρατηρητές στην ξηρά, επομένως ο αριθμός τους ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος. Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo Gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017 και σας ευχαριστούμε θερμά.

Οι αναφορές σας είναι αναντικατάστατες για την περαιτέρω μελέτη και προσπάθεια πρόγνωσης των σιφώνων. Στον παρακάτω χάρτη (Χάρτης 1) θα δείτε τις περιοχές όπου καταγράψαμε σίφωνες το 2017 στη χώρα μας, με την πλειοψηφία να είναι υδροσίφωνες (136) και οι υπόλοιποι ανεμοστρόβιλοι (9), 5 από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Στην Εικόνα 1 ένας εντυπωσιακός υδροσίφωνας εμφανίστηκε στον Μεσσηνιακό κόλπο στις 8 Νοεμβρίου 2017, τον οποίο κατέγραψε με τον φωτογραφικό της φακό τη Γεωργία Θεοφανοπούλου.

Χάρτης 1. Οι περιοχές όπου καταγράψαμε σίφωνες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2017. Δεξιά αναφέρονται στατιστικά στοιχεία για τους ανεμοστρόβιλους και τους υδροσίφωνες.

 

Εικόνα 1. Φωτογραφία υδροσίφωνα της Γεωργίας Θεοφανοπούλου στον Μεσσηνιακό κόλπο στις 8 Νοεμβρίου 2017.

πηγή: meteo.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.