ΑφιερώματαΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ο κουλουράς των Γαργαλιάνων που πέθανε από πείνα

Από «τα τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα, ιατρού.

Στους Γαργαλιάνους εγκαταστάθηκε  ο Κατσιάβελος Κωνσταντίνος,  που έκανε το επάγγελμα του κουλουροπώλη και κατοίκησε στην γειτονιά του Αγίου Σπυρίδωνα. Γεννήθηκε στην Συλίμνα της Αρκαδίας το 1858 και όσο έζησε στο χωριό του, πουλούσε και εκεί κουλούρια.  Δεν έχει καταγραφεί, ο  μπάρμπα  Κώστας  να είχε οικογένεια. Η ειρωνεία της ζωής είναι, ότι ο κουλουροπώλης των Γαργαλιάνων,  πέθανε από ασιτία σε ηλικία 84 την περίοδο της κατοχής, το 1943, στους Γαργαλιάνους.  Ο άνθρωπος, που μεριμνούσε να έχει ένα κουλούρι για το καθένα έφυγε χωρίς ένα …κουλούρι. Όμως το χωριό του, στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης , έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο .

Ο  μπάρμπα Κώστας, ήταν ένας από τους 105 συνανθρώπους  μας, που πέθαναν στο λιμό της κατοχής στην πόλη των Γαργαλιάνων , όπως παρουσιάσαμε στο δημοσίευμα https://www.gargalianoionline.gr/%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-1941-1943-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BD/

Κατά κύριο λόγο από πείνα έφυγαν  άνθρωποι μεγάλης ηλικίας,  που δεν είχαν οικογένεια, χωρίς την μέριμνα  και την αλληλεγγύη, που οι οικογένειες είχαν.

Η Σιλίμνα είναι χωριό της Αρκαδίας, χτισμένη στις πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 899 μέτρων. Απέχει 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Τρίπολη. Το 1991 είχε 110 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, έχει 68 κατοίκους.

Η Σιλίμνα έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821. Στην τοποθεσία “επάνω Χρέπα”, είχε το στρατηγείο και το στρατόπεδό του, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας της Τρίπολης. Επίσης, στην τοποθεσία “Τρίκορφα”, ο επισκέπτης μπορεί ακόμα να βρει μερικά από τα ελληνικά “ταμπούρια” όπου το 1825 οι Έλληνες πολεμιστές υπό την αρχηγία των Πλαπούτα και Γρηγοριάδη, έδωσαν άνιση και αιματηρή μάχη με τον στρατό του Ιμπραήμ.

Ενετική απογραφή του 1762 αναφέρει δύο ναούς στο χωριό, την Αγία Παρασκευή και την Παναγία. Η Ευαγγελίστρια βρίσκεται στο κέντρο του χωριού: πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική, που ανακαινίστηκε το 1897 σύμφωνα με την επιγραφή στην είσοδο, με κωδωνοστάσιο με δυο καμπάνες, που χτίστηκε το 1908 από δωρεά κατοίκων που είχαν φύγει στο εξωτερικό. Η Αγία Παρασκευή χρησιμοποιείται για νεκροταφείο και είναι χτισμένη από πέτρα, θολωτή.

Οι κατοικίες του χωριού είναι συνήθως ενός ορόφου, κτισμένες από πέτρα, με σανιδένιες πόρτες και κεραμιδοσκεπή . Έχουν χτιστεί κυρίως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ενώ σώζονται και ορισμένες από τα τέλη του 19ου αιώνα. Το παλιό σχολείο χτίστηκε το 1904 αλλά καταστράφηκε κατά τη Γερμανική Κατοχή. Στην ίδια θέση ανεγέρθηκε νέο σχολείο, με δωρεές Ελλήνων Ομογενών από την Αμερική, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο και φιλοξενεί μικρό λαογραφικό μουσείο.

Τριγύρω από το χωριό βρίσκονται πολλές βρύσες και πηγές, οι οποίες χρησίμευαν για πόσιμο νερό και για το πότισμα των ζώων. Στην πλατεία στέκει ανδριάντας του γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πάνου, ο οποίος κατά τον εμφύλιο του 1824 δολοφονήθηκε στο κοντινό χωριό Παλλάντιο αλλά ετάφη στην Σιλίμνα.

Ποιος ξέρει άραγε τι είδαν τα μάτια των γονιών,μκατά την διάρκεια της ζωής τους  , εκεί στη Σιλίμνα !!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button