ΑφιερώματαΓαργαλιάνοιΤοπικά Νέα

Ο Ν. Καζαντζάκης για τον Τέλλο Άγρα

Από τα «Τετράδια Ιστορίας» του Παναγιώτη Κατσίβελα, ιατρού.

Λίγες μέρες μετά την άγρια δολοφονία του Τέλλου Άγρα και του Αντώνη Μίγγα -7 Ιουνίου 1907- ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει στην εφημερίδα «Εστία» των Αθηνών  ,στις 15 Ιουνίου 1907, που γράφει το χρονογράφημα της εφημερίδος με το ψευδώνυμο «Ακρίτας».

«Ωραίο παλληκάρι με το γέλιο στο στόμα και τη ψυχή γιομάτη όνειρα για την μεγάλη του Πατρίδα παρέδωκε το πνεύμα του στο Θεό και το κομματιασμένο σώμα του στους Βουλγάρους έπειτα  από μαρτύρια, που μόνο οι Βούλγαροι ξέρουν αν εφαρμόζουν .

Γενναίο παλληκάρι ! Ποιος ξέρει η Μοίρα σου τη στιγμή που αποφάσιζες πληγωμένος να γυρίσεις πίσω από τα όνειρα ,στη πεζότητα από τι ήθελε να σε προφυλάξη !

Αθώα ψυχή! Δεν σου καταλογίζω , ούτε αμέλεια ούτε απερισκεψία . Αυτά ας τα ειπούν οι επικρίνοντες όλα , οι συνετοί , οι άτολμοι .

Δεν ρώτησες κανένα , δεν εστάθμισες  τίποτε , έπαιξες το κεφάλι σου για μια ωραία και   μεγάλη  Ελληνική Ιδέα και … έχασες .

Βούλγαρος δεν θα το έκανε ποτέ .

Η επιτυχία ή .. θυσία .

Ο Διάκος το ίδιο εσκέφθη , η ψυχρά λογική τον κατεδίκασε , η ιστορία τον αποθανάτισε .

Ο Ελληνισμός θα τραγουδήσει και σένα .

Και το μαρτύριο σου, θα φανατίση , θα μας μάθη  να μισούμε , θα μας μάθη να μην συγχωρούμε  και εμείς  . Και τότε στην άγρια πάλη ,που ο Ελληνισμός θα δείξη την δύναμί  του, θα ευλογούμε γενναίο και εύμορφο παλληκάρι  το μαρτύριό σου  .

Αγαπημένε Τέλλο θυμάμαι την αναχώρησί σου ! καμιά κακή προαίσθησι δεν είχες . Τ’ έβλεπες όλα δικά σου . Έτρεξες αμέσως να σκοτώσης τους Βουλγάρους στη Λίμνη χωρίς να λογαριάσεις τον αριθμό τους , ούτε τα οχυρώματά τους . Επληγώθηκες , έκοψες το χέρι σου , δεν σ΄ άφησε το γέλιο , ούτε σκέφτηκες να γυρίσης . Η παλληκαριά σου επεβλήθη .

Ο κόσμος εκεί κάτω σ΄αγάπησε και μόνο  σε εσένα  μπορούσε να εμπιστευτεί . Ο φοβισμένος και βασανισμένος χωριάτης , ήρθε  και σε βρήκε , εξήγησε τη στάσι του , τον πόνο για την Πατρίδα του, την Ελλάδα, για την θρησκεία του . τον φόβο του από το βουλγαρικό μαχαίρι . Την ελπίδα να γυρίσει με τους Έλληνες τους κομιτατζήδες , που και αυτοί καθώς ενόμιζε  για την ελευθερία του επάσχιζεν, εμέθυσες από το ωραίο όνειρο , να παραδώσης εις την πίστι τους εις την πατρίδα τους τα δηλητηριασμένα χωριά, επήγες να βρεις τον εχθρόν σου . Ενόμισες ότι  θα εύβρισκες  Μακεδόνες να τους βγάλεις την ιδέα ,που τους έβαλαν οι Βούλγαροι , πως αυτούς πολεμούμε , ενώ γι΄ αυτούς σκοτωνόμαστε – μα βρήκες Βουλγάρους .

Την προδοσία δεν επίστευσες , διότι ήξερες την αγάπη των Μακεδόνων για σένα και γι ‘ αυτό τους έσφαξαν και αυτούς μαζί σου .

Τιμημένο παλληκάρι !

Μην φοβάσαι την Πατρίδα σου . Ο χαμός σου δεν την έβλαψε  γιατί μόνο η ιδέα αυτή θα σε βασάνιζε όταν σουβλισμένος και ξεδαρμένος  εσυλλογιόσουν το Ωραίο σου όνειρο ….

Και πάνω από την καρυδιά που σε κρέμασαν  θα τραγούδησες και συ

«Εμένα κι αν με κρέμασαν

 Ένας Ρωμηός εχάθη»  

 ΑΚΡΙΤΑΣ

Η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της έχει την φωτογραφία που ήταν και πρότυπο της δημιουργίας του αδριάντα του Τέλλου Άγρα .

 

Υ. Γ. Σήμερα παρουσιάζουμε και μια σπάνια φωτογραφία του ανδριάντα όπως ακριβώς διαμορφώθηκε στο ατελιέ του σπουδαίου γλύπτη από το Σιδηρόκαστρο  Κ. Γεωργακά .  Η φωτογραφία εδημοσιεύθη στην Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά ,μια σπουδαία εκδοτική παραγωγή του αειμνήστου Μίμη Παπαχριστοφίλου που τόσα προσέφερε στα Ελληνικά Γράμματα που ήταν και  ο τίτλος τους εκδοτικού του οίκου . Θέλω να ευχαριστήσω τον υιό του Παύλο Παχριστοφίλου , που συνεχίζει επαξίως τη δράση του λαμπρού πατρός του,  ο οποίος μου  έδωσε όλη τη σειρά της « Πελλοπονησιακής Πρωτοχρονιάς» με σκοπό να αντλήσω στοιχεία για την Ιστορία του τόπου μας .

Η φωτογραφία αυτή είναι αυτή που παρουσιάστηκε στον Δήμαρχο Ν. Σκούντζο όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ανδριάντος και πάνω σ’ αυτή τη φωτογραφία πρώτος ο Χρόνης Βραδυνός περιέγραψε με τον θαυμάσιο λογοτεχνικό του λόγο .

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button